Dtum
Login with Facebookk
1943 | Január

Rövidek

Norvég miniszter az országban mutatkozó ellentétekről
Osló, január 3.
(NST.) A norvég nép ujévi üdvözletét a keleti arcvonalon harcoló önkénteseknek Fuglsang kulturális és népnevelésiügyi miniszter tolmácsolta rádióbeszéd keretében. A miniszter hangsulyozta a germán népek és egész Európa sorsközösségét. Rámutatott arra, hogy Norvégia léte is Európa sorsától függ. Európa veresége Norvégia bolsevizálását és pusztulását jelentené.

 

A miniszter beszéde folyamán Norvégia belső viszonyaival is foglalkozott. Rámutatott arra, hogy az elmult évben az ellentétek az országban bizonyos mértékig fokozódtak, ami mindig meg szokott történni, ha a harc végefelé közeledik. Másrészt viszont bizonyos enyhülés állt be a belpolitikai küzdelem terén. Egyre több norvég meggyőződött az események folyamán arról, hogy minden norvég összetartózik és a norvég nép szerves egységet alkot.

Cripps az orosz szövetségről
Amszterdam, január 10.
(Német Távirati Iroda.) Sir Slafford Cripps, angol repülőgépgyártási miniszter, mint a brit hirszolgálat jelenti, az egyik repülőgépgyárban mondott beszédében a hallgatóság tetszése közben kijelentette, hogy Angliához szövetségesek közül „ezidőszerint” legközelebb áll az orosz szövetséges. Az angolok számára „megtisztelő feladatnak” mondotta, hogy orosz szövetségesükkel együtt dolgozzanak „a közös ügyért”.

Amerika katonai kormányt állit Észak-Afrika élére
Lisszabon, január 10.
(Stefani) Washingtoni híradás szerint északamerikai katonai és politikai körökben nagy elégedetlenséget keltettek az északafrikai politikai helyzet fejleményei. Általános a vélemény, hogy az a zűrzavar, amely most Algériában és Marokkóban tapasztalható, csak arra jó, hogy még bonyolultabbá tegye a katonai vezetők feladatát, akiknek amugy is sok nehézséggel kell megbirkózniok. A Fehér Ház környezetében számolnak azzal a lehetőséggel, hogy a francia vezetőket véglegesen félretolják és az Észak-Afrikában megszállt egész területen északamerikai katonai kormányt iktatnak be.

Sztalin felajánlotta támogatását de Gaullenak

Vichy, január 10.
(NST) Szombaton délután hivatalos állásfoglalást közöltek azzal a levéllel kapcsolatban, amely Sztalin de Gaullehoz intézett, és amelyben a szovjetdiktátor de Gaulle és Giraud küszöbönálló tárgyalásaival kapcsolatban felajánlja segitségét. A francia közlemény szerint Amerikában bizonyára nagy visszatetszéssel fogadják Sztalin beavatkozását. Az északafrikai kérdésben a két angolszász hatalom érdekei összeütköznek.

Noguest, Chatelt és Juint megfosztották francia állampolgárságuktól
Vichy, jan. 24.
(Német Távirati Iroda.) A minisztertanács szombaton ülést tartott. Tájékozott körökből származó hir szerint Laval összefoglaló ismertetést adott az általános helyzetről. Barthelemy igazságügyminiszter előterjesztésére több személyt megfosztottak francia állampolgárságától. Köztük van Nogues, Chatel és Juin.

Marshall Észak-Afrikába készül
Genf, jan. 24.
(Német Távirati Iroda.) Mint a londoni News Chronicle washingtoni tudósitója jelenti, ottani politikai körökben ugy tudják, hogy Marshall, az Egyesült Államok vezérkari főnöke, a közeljövőben Észak-Afrikába megy, hogy maga vegye át a hadműveletek irányitását.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Magyar csapatok heves szovjet támadásokat vertek vissza. – A Don vidékén, Kalugánál és Velikije Lukinál tovább tartanak a sulyos elháritó harcok, Rzsevnél nagy veszteséget szenvedett a Szovjet. – Tervszerű német hadmozdulatok a Kalmük-steppén. – Sulyos harcok a Terek folyónál. – Ujabb területet foglaltak el Tuniszban a német-olasz csapatok. – Meghiusult Montgomery ujabb libiai előretörése.

2. hét
Német különjelentés ujabb tengeralattjáró-sikerekről. –Ujabb szovjet tömegtámadások Sztalingrádnál, a Volga és a Don között, Velikije Lukinál és az Ilmen-tónál. – Változatlan hevességgel tartanak az elkeseredett elhárító harcok az egész keleti arcvonalon.

3. hét
A Szovjet ismét megkezdte tömeges támadásait a keleti arcvonal valamennyi szakaszán. Tömegrohamok Sztálingrádnál, sulyos elháritó harcok a Tereknél, a Volga-Don között, a Don-kanyarulatban és Schlüsselburgnál. – A magyar arcvonalon tovább tartanak a nehéz és változó harcok. – Érdekes berlini jelentés a sztálingrádi német hadosztályok helyzetéről. – A török nemzetgyűlés ujabb 64 milliói szavazott meg nemzetvédelmi célokra. – Német-olasz páncélos csapatok sulyos védőharcai Észak-Afrikában. - Tripolitániában szombaton megindult a brit offenziva.

4. hét
Kiélesedett a helyzet Sztálingrádnál, tomboló bolsevista roham a Don-Donyes között. – A déli arcvonal tervszerű megröviditése következtében az északkaukázusi harcok szintere a Kuban folyó vidékére helyeződött át. –Váltakozó harcok a Ladoga-tótól délre. – Eredménytelen brit hátbatámadási kisérlet Tripolitániában,uj északafrikai állások felé vonulnak a tripolitániai tengelycsapatok.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Stafford Cripps Észak-Afrika Sztálin Charles de Gaulle Pierre Laval Marshall tábornok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98