Dtum
Login with Facebookk
1944 | Április

Az egyetlen ut

Budapest, április 10.
Sine ira et studio -, harag és indulat nélkül történik a zsidókérdés megoldása Magyarországon. A történeti események képszalagját vissza forgatni nem lehet. A magyarság következetesen, gyűlölködés és megvetés,  a megalázás és megszégyenités minden szándéka nélkül folytatja ennek a sulyos a parázs alatt szakadatlanul izzó, társadalmi és nemzeti kérdésnek a megoldását.


A másik félnek, a zsidóságnak, mi a teendője? Mely utat kell járnia, mely irányba kell fordulnia, mely magatartást kell tanusitania, hogy kétségtelenül reá nehezedő sulyos nyomást enyhitse, a maga sorsát elviselhetővé tegye s ne idézze fel a tömegindulat vészes hullámait, amelynek következményei kiszámíthatatlanok s amelynek csapdosását, oly nehéz megállitani?


A kötelesség, amely a mai helyzetben a zsidóságra hárul, hármas: Az első, amelyre a zsidóság egyik nagyhirű irója évtizedekkel ezelőtt figyelmeztette testvéreit: Ne avatkozzék a politikába. Se szóval, se irásban, se magánkörben, se a nyilvánosság előtt. A magyar nemzet életéről vagy haláláról van szó a mai s az elkövetkező napokban, sulyos, minden életerőt a megfeszülésig igénybevevő harc előtt áll a nemzet. Zavaró, bántó, izgató minden behatás, amely a küzdőfelet olyan oldalról éri, amelyet nem tekint magával célban, érdekben, érzelemben és gondolatban egyezőnek és azonosnak.

 

A második kötelesség a munka: ott kell dolgoznia a zsidó embernek, tudása, munkaereje, képességei és szakismeretei teljes latbavetésével, válogatás és kibuvó nélkül, ahova állitják. Ne higgye, hogy  injuria, jogtalanság történik vele, hogy emberi méltóságában megalázzák. Még Angliában is teljes és szigoru munkakényszer uralkodik, nincs Habeas corpus acta, minden gentleman és lady, ha egészsége és kora engedi, gyárba jár, vagy a tárnákba száll le.


A harmadik kötelesség a zsidóságot saját fajtájával szemben terheli. Most segitsenek a munka- és keresetnélküli zsidó családokon. De minél hamarabb, mert Magyar Zsidók Központi Tanácsát intézményes adóztatási, igénybevételi és munkaállitási joggal ruházzák fel s ez a Központi Tanács, amely saját személyében felelős minden kapott utasitás és rendelkezés végrehajtásáért, bizonyára gyorsan és erélyesen fog fellépni főleg azok ellen, akik éveken, évtizedeket keresztül fölényes gőggel tagadták meg azt a segitséget embertársaiktól, amelyre a zsidóság erkölcsi alapja, prófétái vallása kötelezi őket.


Az egyetlen út, amelyen a magyar zsidóságnak ma haladnia kell: az alázat és a szegénység, a munka és a könyörület utja. Az elmult napokban meggyőződhetett a zsidóság arról, hogy semmiféle megalázás, külső sérelem nem érte. A magyarság elvárja és kikényszeriti, hogy a zsidóság azt a helyet töltse be a közösségben, amelyet számára a magyarság s nem ő maga jelölt ki.

 

Viator.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Legújabb a színészbotrány-frontról Legújabb a színészbotrány-frontról
Az újpesti színházi pofon, amelyről jelentőségét messze felülmúló...
Párbaj a kutya farka miatt Párbaj a kutya farka miatt
Mecklenburgban két úr, dr. Czorny és dr. Sieben párbajt vivtak...
Oxford-Cambridge athletikai verseny
Oxford-Cambridge. Negyvenedszer találkozott a világhírű két angol...
1000 vagón vöröshagyma és 120 vagón fokhagyma a makói raktárakban 1000 vagón vöröshagyma és 120 vagón fokhagyma a makói...
Ez a mennyiség eladhatatlan! A külföldi kereslet teljesen szünetel s...
Öt új rekordot javítottak az országos súlyemelő versenyen Öt új rekordot javítottak az országos súlyemelő versenyen
A Magyar Birkózó Szövetség súlyemelő szakosztálya vasárnap délelőtt...
A kereskedők tíz pontja A kereskedők tíz pontja
Az első Kereskedő Napra, amelyet a kereskedelmi minisztériumban...
A csillagos ég 1925. március havában A csillagos ég 1925. március havában
Bolygók: A Merkúr március 5-én felső együttállásban van a Nappal,...
Gyáralapítások Gyáralapítások
Rimaszombatban német aczélgyárosok uj aczéláru-gyárat épitenek. A...
Olaszország nyerte a párost a magyar-olasz női teniszmérkőzésen Olaszország nyerte a párost a magyar-olasz női teniszmérkőzésen
Vasárnap délután előkelő közönség előtt folytatták a magyar-olasz női...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98