Dtum
Login with Facebookk
1944 | Június

Az ötvenéves M. Kir. Madártani Intézet feladatai

1943-ban ünnepelte a M. Kir. Madártani Intézet fennállásának ötvenedik évfordulóját. Ez az intézményünk mai szervezetében szinte páratlan nemzetközi viszonylatban, mivel a tudományos és gazdasági madártan művelésére egyaránt hivatott. Vele csak az Egyesült Államok földmívelési minisztériumának egyik osztálya hasonlítható össze, és bizonyos tekintetben a két német madarvárta (Helgoland és Rositten)


Az intézet multja nagyon érdekes. 1884-ben Rudolf trónörökös a II. Nemzetközi Madártani Kongresszust Budapesre hívta meg 1891-re. A budapesti kongresszus valóságos határkő a madártan tudományának fejlődésében. A madártan egyes fejezetéinek akkori állását a tudományszak legkiválóbb képviselői ismertették ezen a kongresszuson, és ezzel valósággal irányt szabtak a további fejlődésnek. Herman Ottó a madárvonulás kutatásáról számolt be, bemutatta a madárvonulás megfigyelésére már előre megszervezett hálózat munkáját, és leszűrte annak tanulságait.


A kongresszus szétosztása után Herman Ottó javaslatot tett a kultuszminiszternek, hogy ezt a szervezetet állandósítsa. Ez 1893-ban be is következett, és a Magyar Nemzeti Múzeum helyiségeiben megalakult a Magyar Ornithológiai Központ. Tiszteletbeli főnöke Herman Ottó lett. Két tisztviselője volt: egy asszisztens Jablonowski József, aki egyúttal a Rovartani Állomás asszisztense is maradt, és egy önkéntes Gyulai Gaál Gaston.


Az intézetre ekkor még más feladat nem hárult, mint a madárvonulási adatok gyűjtése és feldolgozása. Ekkor még a birtokába jutott madarakat és szakkönyveket - a madárvonulással foglalkozókat kivéve – a Múzeumnak engedte át. Az egykori akták szerint azonban már ekkor is mind a bel-, mind a külföldi is címénél többrehivatott intézménynek tekintette a „központot”.


1894 július l-jén megindult az Aquila c. folyóirata, a benne megjelent dolgozatok az intézet helyzetét még jobban megerősítették. De a kezdet szép egyetértését csakhamar megzavarta az akkori két legnagyobb magyar ornitológusnak, Herman Ottónak és dr. Madarász Gyulának, a Múzeum madártani osztálya vezetőjének versengése.

Herman Ottó nagy politikai összeköttetéseivel az éppen szervezésök kezdetén álló mezőgazdasági tudományos intézetek sorába vitte át intézetét. Madarász pedig kifáradva a vitában felhagyott a hazai ornisz behatóbb tanulmányozásával és a forróégövi madarak irányába terelte érdeklődését. Ennek is meg volt az üdvös eredménye, mert elismert munkásságával a Nemzeti Múzeum madárgyűjteménye a hetedik helyre került a nemzetközi közgyüjtemények sorába.

A földmívelésügyi tárca keretében a „Központban” a vonulás tanulmányozásán kívül egyenrangú feladat lett a madarak mezőgazdasági jelentőségén, vizsgálata is. Igen időszerű kérdés volt ez akkor, hiszen a madárvédelem nemzetközi szabályozásával ezidőtájt foglalkoztak legélénkebben (1901, madárvédelmi körrendelet; 1902, párizsi egyezmény). Ilyen feladatokkal kezdte meg a „Központ” új életét József-körúti otthonában. Ennek az időnek két legértékesebb gyümölcse: Chernel István: Magyarország madarai 1 és Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról c. munkái. Herman Ottó munkatársai ebben időben elsősorban dr. Csörgey Titusz és Vönöczky Jakab voltak a madárvédelem és a madárvonulás kutatásában.

1098-ban a kettős feladatkörhöz harmadiknak Vönöczky Jakab kezdeményezésére a madárgyűrűzés is csatlakozott. Ezt a kutatási módszert akkor még csak kezdetlegesen Dániában (1899) és Németországban (1903) alkalmazták. 1908-ban Magyarországon kívül az Egyesült Államokban is bevezetik, ma az egész világon elterjedt és kidolgozott kutatási irány.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nótás és Nagy Béla a BRE-be lépett! Nótás és Nagy Béla a BRE-be lépett!
Érdekes átigazolási hírek a kerékpárosoknál Kerékpáros átigazolások...
Kiállítások Kiállítások
Az elmúlt két hét ismét valóságos özönét ontotta a képzőművészeti...
Bólogató nemzedék Bólogató nemzedék
Agyuk átforrósodott a lelkesedéstől, tenyerük a tapstól. Vitaesték és...
Meghuzták a vonat vészfékjét, majd a kalauzt a vizesárokba dobták Meghuzták a vonat vészfékjét, majd a kalauzt a vizesárokba...
Ez év február 19-én gyári munkások több főből álló csoportja a...
A magyar és osztrák hajótér A magyar és osztrák hajótér
A háboru után a hajótér az életbevágó gazdasági kérdések közt első...
Az orosz kormány programmja Az orosz kormány programmja
Stolypin orosz miniszterelnök ma a duma-ülésen elmondta programmját,...
Villamosság a toilette-asztalon Villamosság a toilette-asztalon
A letünt évszázadok történetének irói azokat az eseményeket tudták...
Utczai harcz öt halottal Utczai harcz öt halottal
Jan. 18-án. szombaton este Budapesten a Hungária-úton levő...
A huszár-kiállítás lesz Páris egyik fő szenzációja! A huszár-kiállítás lesz Páris egyik fő szenzációja!
A húsvétkor megnyíló párisi világkiállításon a magyar történelmi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98