Dtum
Login with Facebookk
1944 | Május

Rövidek

Amerikai leleplezés a finneknek tett szovjet ajánlat hátteréről
Berlin, április 30.
(TP.) A Newyork Journal American folyóirat azt irja, hogy ezek a feltételek nem hagytak kétséget a Finnország ellen irányuló szovjet szándékokról. Olyan felételek csak, amelyeknek elfogadása a nemzeti meghódolást jelentette volna. Nem is került volna sor fegyverszünetre, mig a vörös hadsereg meg nem szállotta volna a finn városokat. Azonkivül Helsinkiben olyan kormánynak kellett volna alakulnia, amely elnyeri Moszkva hozzájárulását, ami azt jelenti, hogy Finnországnak szovjet rendszert kellett volna létesitenie.

Roosevelt mellé álltak pártjuk formai feloszlatása után az amerikai kommunisták

Amsterdam, május 21.
Az angol hirszolgálat jelentése szerint a 25 éve fennálló amerikai kommunista párt szombaton elhatározta, hogy feloszlik. Uj nem pártszerű szervezet kialakitását tervezik. Browder, az amerikai kommunista párt titkára kijelentette, hogy a pártnak uj nevet adnak majd s az amerikai kommunisták Roosevelt ujraválasztása mellett szállnak sikra. (MTI)

Tozso: Japán készen áll a döntő csapára
Tokió, május 21.
Tozso miniszterelnök az állami kadettiskolába mondott beszédében arra célzott, hogy a japán harcáaszat rövidesen megváltozik. A miniszterelnök többek között ezeket mondotta: „A császári csapatok türelmesen tetőpontjára fejlesztették harci erejüket és jelenleg nyugodtan várják az alkalmat, hogy döntő csapást mérjenek az ellenségre és elvegyék kedvét a háboru folytatásától.” Tozsó e kijelentésének Berlinben különösen nagy jelentőséget tulajdonitanak.

Szlovák államférfiak látogatása Hitlernél
Berlin, május 21.
A Wilhelmstrasse szombati sajtóértekezletén a szlovák államférfiaknak a Führer főhadiszállásárán tett látogatásával kapcsolatban kijelentették, hogy ez a találkozás szimbolikus értelmű olyan időpontokban, amikor a szövetségesek Németország szövetségeseit kapitulációra szólitották fel.  (TP)

Oshima Japán nagykövet a Führernél
Berlin, május 29.
A Führer vasárnap fogadta Oshima császári japán nagykövetet és vele hosszabb megbeszélést folytatott a német-japán együttműködés időszerű kérdéseiről, a két nép közös hadviselésének keretében. A megbeszélésen résztvett Ribbentrop külügyminiszter is, aki a Führernél lefolyt tanácskozást követően további hosszabb és szivélyes megbeszélést folytatott Oshima nagykövettel.  (MTI)

Endre László nyilatkozott egy német lapnak
Berlin, május 29.
A Magyarországon élő zsidók félre nem érthető módon az ellenség pártjára álltak abban az élet- halálharcban, amelyet a magyarság jelenleg a bolsevizmus ellen folytat. A zsidók elkülönitésére irányuló szigoru kormányrendeleteket az önvédelem érdekében hozták. Különösen szükségesnek bizonyultak ezek a rendeletek a keleti országrészekben, amelyek most a hadműveleti területekhez tartoznak.

A zsidóknak a bolsevista ellenség irányában érzett rokonszenve egyáltalán nem érzelmi jellegű volt, hanem szabotázscselekményekben, a partizánok támogatásában és egyéb hazaárulásban is bebizonyosodott.

A zsidóknak egy másik bűne abba állott, hogy minden zsidó háztartásban rendszeresen pusztitották az élelmiszereket. Ezt oly módon történt, hogy a zsidók felárral vásároltak, és amit nem tudtak elfogyasztani azt hagyták elromlani.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Magyar csapatok az elmult héten 166 szovjet páncélost semmisitettek meg és visszaverték a szovjet erők heves ellentámadásait. – Nettunónál visszaverték a helyi előretöréseket. – A keleti front az elkövetkező harcok jegyében áll, a Szovjet a déli szárnyon törekszik sikerre- Elfogtak egy szovjet hadosztályparancsnokot vezérkarával. – Német torpedóvetőgépek egymillió tonnányi hajóteret. süllyesztettek el

2. hét
Kolomeánál a magyar csapatok előretörésekkel megjavitották állásaikat és elfoglalták Pistynt. – Ujabb angol-amerikai nyomás a semlegesekkel szemben. –
Miért jár Eden Moszkvában? – Brassóban a terrortámadás komoly károkat okozott, sok négymotoros bombázót lőttek le Románia felett.

3. hét

Szaradzsoglu miniszterelnök visszatért Ankarába. – Kedden záróértekezletet tartanak a brit birodalom miniszterelnökei. – Az uj angolszász vállalkozás Olaszoroszágban inkább nagyarányu támadás mint offenziva. – A németek abban a helyzetben vannak, hogy kiegyenlithetik az erőviszonyokat. – A Times szerint az uj offenzivától nem szabad csodát várni. – Az amerikai bombázókötelékek szombaton érzékeny veszteséget szenvedtek Schleswig-Holstein és Északnémetország felett.

4. hét

Kolozsváry-Borcsa Mihály szellemi életünk megtisztitásáról beszélt. – Római vélemény szerint az itáliai fronton a döntés jóval távolabb van, mint valaha. – A piedimontei szakaszon erős ellenséges csoportokat vertek szét a németek. – Samuel Hoare visszatér Madridba. – Kemény harcok folynak Fondi, Pico, Ponte Corvo és Cisterna előterében.

5. hét
Vitéz Imrédy Béla a katonanép nemzeti szocializmusának feladatairól, Milotay István Magyarországnak a tengelyhez vezető utjáról beszélt. – Ankara visszautasitja Churchill kijelentéseit Törökország magatartásáról. – Megsértették Svájc semlegességét. – Vasárnap 75 gépet lőttek le Középnémetország felett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Earl Browder Tozso Jozef Tiso, a szlovák bábállam vezetője Oshima Hitlernél
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A föld ismeretlen területei A föld ismeretlen területei
Pontos adatokat adni arra nézve, vajjon mekkora lehet arra terület,...
A községek kongresszusának programmja A községek kongresszusának programmja
A Faluszövetség hosszú évek alapos munkáját tetőzi be március hó 3-án...
Az egri úszók pompásan szerepeltek Boroszlóban Az egri úszók pompásan szerepeltek Boroszlóban
A boroszlói kétnapos szereplésünk teljes sikerrel járt. A hátúszás...
A külügyminiszter lemondása A külügyminiszter lemondása
Április 13-án Bécsben már hire járt, hogy gróf Czernin lemondott,...
Hogyan szabad irni a tábori postai leveleket Hogyan szabad irni a tábori postai leveleket
Az utóbbi időben egyre sűrűbben fordul elő, hogy gyorsirással, vagy...
A fővárosi részvénymalmok 1913-ban A fővárosi részvénymalmok 1913-ban
Az 1913. év az első volt, amelyben a fővárosi malmok az egész éven át...
Apróságok Apróságok
Mattyasovszky György dr. főkapitány rendeletet bocsátott ki, melyben...
A bajuszpedrő románc, vagy egy képviselő ujítása a bajusz-viseletben A bajuszpedrő románc, vagy egy képviselő ujítása a...
Félre bajusz csókot kapsz! - mondták még egy évtized előtt is a...
Vasárnap délután háromnapos hajrá után megérkezett Rómából Budapestre Ferraguti tanár faszénnel hajtott kis autója Vasárnap délután háromnapos hajrá után megérkezett Rómából Budapestre...
A faszenes kocsi! A faszenes kocsi! -kiabáltak ucca hosszat és nézték...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98