Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

Művészet és szépség

A művészet, kultúrtörténet, szexuális pszichológia, erotika, egymással „érintkező területein kalandozik Rózsa Miklósnak vaskos könyve, mely a Művészet és szépség címet viseli. Fordulatos, szellemes szövegével, választékos és sok esetben először közzétett illusztrációival nemcsak igen mulatságos, hanem tanulságos olvasmány is, mert vonzó formában ismertet meg egy csomó olyan emberi vonatkozással, amiről a szorosabb értelemben vett képzőművészeti munkák nem igen szoktak megemlékezni. Művészettörténeti, esztétikai, anatómiai megállapítások keverednek az erotikus pszichológia vagy fiziológia néha nem is kevéssé csiklandós megfigyeléseivel, szóhoz jut az anekdota, sőt a történelmi pletyka is.

 

Egymással váltakozva elevenedik meg kétezer év művészetének mindenféle, érdekes különlegessége, egyszóval a könyv valóságos tárháza a szórakoztató közléseknek. A szerző, aki egykor a magyar művészét egyik legharciasabb irodalmi katonája volt, nem mulasztja el azt, hogy gyakran ki ne térjen művészeti életünknek és egyéniségeinek jellemzésére is. S ha valaki végigolvassa ezt a különös könyvet, alighanem azzal az érzéssel válik meg tőle, hogy felszíne alatt ősemberi élet őszinte csodálata és a művészet kielégíthetetlen szerelme izzik.


Biró József könyve, az Erdélyi kastélyok sem tulajdonképpeni művészeti elemzés, hanem inkább kultúrhistóriai jellemzése az erdélyi kastélyok életének. De számos művészettörténeti adata és megállapítása is van, amelyek hasznosan egészítik ki Radot Gusztávnak a magyar kastélyokról szóló művét. Biró alapos helyszíni szemlélet és fölötte szorgalmas irodalmi búvárkodás után írta meg ezt a művét, mely eleven képet ád az erdélyi kastélyok világáról. Műve inkább a közönségnek, mint a tudománynak szánt munka, jól és szórakoztatón megírt szövege mintául szolgálhat arra, hogyan lehet a magyar multat az olvasó előtt megeleveníteni.


Kiváló művészekről szóló rövid hírlapi cikkeit foglalta össze Lázár Béla Kis írások nagy művészekről címmel. Legtöbbnyire személyes élményekhez fűződő megjegyzéseket közöl, vagy jellemző események történetét mondja el csevegő hangon. Egy csomó érdekes adatot, jellemző megfigyelést mentett ki így a hírlapi temetőből. Lázár ismert mozgékonysága és közvetlensége leplezetlenül sugárzik ezekből a rövidke feljegyzésekből, elmefuttatásokból, mintha a kávéházi asztalnál hallanók beszélni valamelyik utazása, vagy egyéb tapasztalata élményeiről.

 

Néhol anekdótaszerűen, máshol a helyesbítő cicerone hangján adja elő mondanivalóját, amelyet legtöbhnyire már témája is érdekessé tesz. Ki ne olvasna szívesen valami újat. meglepőt Courbet-ről, Munkácsyról, Cézanneról, vagy Lázár korának valamely másik festőfejedelméről? Különösen, ha egy a szépért rajongó élvező elragadtatása közvetíti, akinek még tévedései tőle rokonszenvesek? És még ha nem is valami különös művésze a szónak, mégis magával visz, mert éreznünk kell azt a mélységes ragaszkodást, mely hivatásához fűzi.
Farkas Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Meteorológia Intézet munkája , az adatgyűjtés A Meteorológia Intézet munkája , az adatgyűjtés
A budapesti Meteorológiai Intézet szép középülete Budán áll, a...
A jövő vonatja A jövő vonatja
Hogy a vasutaknak mai rendszere már elévült és a forgalom fokozottabb...
Statáriális bíróság elé kerül a Rákóczi-téri szerelmespárok...
Szombaton éjszaka egy órakor hangos kiabálás verte fel a Rákóczi- tér...
A gáztámadás A gáztámadás
A világháboru egyik legborzasztóbb, legkegyetlenebb, de eredményében...
Két uj telefonközpontot állitanak fel Két uj telefonközpontot állitanak fel
A világháboru alatt teljesen leromlott a budapesti telefonközpontnak...
Montenegro és Albáni Montenegro és Albáni
Az orosz kolosszus véresre zuzta homlokát a Kárpát szent bércein, az...
A margitszigeti rendőrgyilkosság ügyében A margitszigeti rendőrgyilkosság ügyében
A margitszigeti rendőrgázolás ügyében vasárnap már nem azzal...
Erkel Sándor halálára Erkel Sándor halálára
A magyar zeneművészetet nagy veszteség érte. Erkel Sándor, a magyar...
Adler Alfréd Adler Alfréd
Az individuálpszichológia alapítójának hirtelen halála ismét előtérbe...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98