Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

Művészet és szépség

A művészet, kultúrtörténet, szexuális pszichológia, erotika, egymással „érintkező területein kalandozik Rózsa Miklósnak vaskos könyve, mely a Művészet és szépség címet viseli. Fordulatos, szellemes szövegével, választékos és sok esetben először közzétett illusztrációival nemcsak igen mulatságos, hanem tanulságos olvasmány is, mert vonzó formában ismertet meg egy csomó olyan emberi vonatkozással, amiről a szorosabb értelemben vett képzőművészeti munkák nem igen szoktak megemlékezni. Művészettörténeti, esztétikai, anatómiai megállapítások keverednek az erotikus pszichológia vagy fiziológia néha nem is kevéssé csiklandós megfigyeléseivel, szóhoz jut az anekdota, sőt a történelmi pletyka is.

 

Egymással váltakozva elevenedik meg kétezer év művészetének mindenféle, érdekes különlegessége, egyszóval a könyv valóságos tárháza a szórakoztató közléseknek. A szerző, aki egykor a magyar művészét egyik legharciasabb irodalmi katonája volt, nem mulasztja el azt, hogy gyakran ki ne térjen művészeti életünknek és egyéniségeinek jellemzésére is. S ha valaki végigolvassa ezt a különös könyvet, alighanem azzal az érzéssel válik meg tőle, hogy felszíne alatt ősemberi élet őszinte csodálata és a művészet kielégíthetetlen szerelme izzik.


Biró József könyve, az Erdélyi kastélyok sem tulajdonképpeni művészeti elemzés, hanem inkább kultúrhistóriai jellemzése az erdélyi kastélyok életének. De számos művészettörténeti adata és megállapítása is van, amelyek hasznosan egészítik ki Radot Gusztávnak a magyar kastélyokról szóló művét. Biró alapos helyszíni szemlélet és fölötte szorgalmas irodalmi búvárkodás után írta meg ezt a művét, mely eleven képet ád az erdélyi kastélyok világáról. Műve inkább a közönségnek, mint a tudománynak szánt munka, jól és szórakoztatón megírt szövege mintául szolgálhat arra, hogyan lehet a magyar multat az olvasó előtt megeleveníteni.


Kiváló művészekről szóló rövid hírlapi cikkeit foglalta össze Lázár Béla Kis írások nagy művészekről címmel. Legtöbbnyire személyes élményekhez fűződő megjegyzéseket közöl, vagy jellemző események történetét mondja el csevegő hangon. Egy csomó érdekes adatot, jellemző megfigyelést mentett ki így a hírlapi temetőből. Lázár ismert mozgékonysága és közvetlensége leplezetlenül sugárzik ezekből a rövidke feljegyzésekből, elmefuttatásokból, mintha a kávéházi asztalnál hallanók beszélni valamelyik utazása, vagy egyéb tapasztalata élményeiről.

 

Néhol anekdótaszerűen, máshol a helyesbítő cicerone hangján adja elő mondanivalóját, amelyet legtöbhnyire már témája is érdekessé tesz. Ki ne olvasna szívesen valami újat. meglepőt Courbet-ről, Munkácsyról, Cézanneról, vagy Lázár korának valamely másik festőfejedelméről? Különösen, ha egy a szépért rajongó élvező elragadtatása közvetíti, akinek még tévedései tőle rokonszenvesek? És még ha nem is valami különös művésze a szónak, mégis magával visz, mert éreznünk kell azt a mélységes ragaszkodást, mely hivatásához fűzi.
Farkas Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az ostendei kikötőben két hajó egymásba ütközött, 100 utasuk a tengerbe fulladt Az ostendei kikötőben két hajó egymásba ütközött, 100 utasuk a...
Az ostendei kikötő közelében egy vontatógőzös összeütközött egy...
Szinházi ujdonságok. Szinházi ujdonságok.
A mult héten három nagy fővárosi szinházban mutattak be ujdonságot: a...
Egy tábornok utazása Egy tábornok utazása
Egyik angol lap irja: A mikor már végleg el volt határozva, hogy...
Vadász Miklós Vadász Miklós
Régi csöndes hitem, hogy a képzőművészet alkotásairól ép oly...
Itt a tél.... Itt a tél....
Még ugyancsak szürke novemberi köd terpeszkedik a lombfosztotta...
Milyen a tenger feneke? Milyen a tenger feneke?
A tengerek fenekének rejtelmes világát elrejti előlünk az...
A regösök A regösök
A Kisfaludy-Társaság nagybecsű Magyar Népköltési Gyűjteményéből,...
A békeszerződés pénzügyi előkészitése A békeszerződés pénzügyi előkészitése
A Pénzintézetek országos egyesülése az osztrák békeszerződés nyomán...
Halálos végű verekedés egy kávéházban Halálos végű verekedés egy kávéházban
A mult héten a Dob-uccában levő Lázár-kávéházban egy jótékony...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98