Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

Thierack birodalmi igazságügyminiszter az igazságszolgáltatás háborus feladatairól

Berlin, március 27.
(Német Távirati Iroda.) Thierack dr. birodalmi igazságügyminiszter rádióbeszédet mondott az igazságszolgáltatás háborus feladatairól. Kijelentette, hogy az igazságszolgáltatás feladatai a háboruban annyiban azonosak a békebeliekkel, hogy arról kell gondoskodnia, hogy a népközösség belső élete igazságos és tisztességes legyen és felelősségre vonja azt, aki erre való tekintet nélkül akarna élni. Az igazságszolgáltatás feladata kettős: rendező és tisztító.


A német biráknak több mint fele bevonult katonának a háborus ötödik évében és igy nyilvánvaló, hogy az otthon maradottak nem teljesithetik azt, amit békében teljesitettek s igy a igazságszolgáltatás a háborus szempontból nem fontos pereket kénytelen szünetelteni. Ez a szükségrendszabály megkívánja, hogy a biró óvatosan mérlegelje a nép és az egyes ember kölcsönös viszonyát. Örömmel állapithatja meg a miniszter, hogy a nép átértette és helyesli ezeket a háborus rendszabályokat.


Nem titok, hogy a háboruban kiszabott büntetések némelykor nagyon kemények. Érdekes, hogy az ellenség sajtója sokszor dühös támadásokban tör ki a német büntető igazságszolgáltatás ellen. Ugy állitják be, mintha e kemény büntetések nélkül a német állam összeomlanék. Erre csak azt lehet felelni, hogy az olyan állam, amely népét nem joggal, hanem nyers erővel kormányzozza, elvesztett mielőtt a maga felépitését megkezdené. Az igazságszolgáltatásnak mindenesetre hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a belső arcvonal bomlasztására irányuló támadásokat megakadályozza.


Állást foglal a miniszter a defetisták ellen, akik az ellenség javára dolgoznak és hátbatámadják a harcolók arcvonalát. Ezekkel szemben nincs kimélet, de itt is különbséget tesz az igazságszolgáltatás az olya német között, aki egy bombatámadás éjszakáján elveszti önuralmát és az állam ellensége között, aki tervszerűen alá akarta ásni a német nép győzniakarását. Itt érvényesül különösen az a tétel, hogy minél magasabb állásban van valaki, annál nagyobb a felelősség. (MTI.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98