Dtum
Login with Facebookk
1945 | Április

Kenyér csak a dolgozóknak jár!

Rendelet fogja meghatározni, hogy ki tarthat igényt hatósági élelmiszerellátásra

Érdekes rendeletterv kerül legközelebb a minisztertanács elé.
A készülő rendelet kimondja, hogy hatósági élelmiszerellátásra csak a 18 és 50 év közötti férfiak és 18 és 40 év közötti nők tarthatnak igényt, akik a társadalom szempontjából hasznos foglalkozást űznek.

Nincs tehát többé kenyérjegy, cukorjegy a társadalom heréinek,
a feketepiac lovagjainak, a fülbesúgó utcai árusoknak, a zugirászoknak és új hírlapíróknak, egyszóval azoknak a titokzatos egzisztenciáknak, akikről senki sem tudja, hogy miből élnek és miből telik nekik mindarra, ami elérhetetlen álom a nehezen dolgozó polgár számára. A rendelet szerint, amely hamarosan megjelenik, nem tekinthető hasznos foglalkozást űzőnek az, aki vagyonából él anélkül, hogy vagyonának kezelése testi vagy szellemi munka rendszeres kifejtését kívánná; nem űz hasznos foglalkozást az a férfi vagy nő, aki kereskedelmi vagy ipari tevékenységét iparengedély nélkül űzi – szóval, a kontár, mesterségének kalóza.

Viszont nem esik a rendelet hatálya alá
hasznos foglalkozást űző férfinak vele egy háztartásban élő felesége; az özvegy, akinek gyermeke van, a tanulmányait folytató ifju vagy leány; a nyugdíjas vagy az olyan zenész, aki igazolja, hogy betegsége vagy rokkantsága miatt nem tudja mesterségét vagy hivatását gyakorolni és nem tekinti a rendelet munkanélkülinek azt az egyént, aki valamely szabad szakszervezet tagja.

A rendelet tehát csak azokra sujt le,
akik munka nélkül, könnyű élettel akarnak helyet kibérelni abban az új magyar társadalomban, amely az építő munka társadalma lesz. A közellátás élelmiszerkészletét a dolgozók számára kell fenntartani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98