Dtum
Login with Facebookk
1945 | Augusztus

Megint üldözik a szlovákiai magyarságot

Budapest, augusztus 24.
Értesülésünk szerint a magyar külügyminisztérium csütörtökön délben jegyzéket nyújtott át a Szövetséges Ellenőrző Bizottságnak, valamint a szovjetorosz, amerikai és angol misszióknak a szlovákiai magyarság üldöztetésének tárgyában.


Mint ismeretes, a szlovákiai magyarság helyzete a potsdami konferencia után átmenetileg megjavult, mert a szlovák nemzeti tanács beszüntette, illetőleg felfüggesztette, a kiutasításokat. Ez az állapot azonban csak rövid ideig tartott. Augusztus 10-én ismét kezdetét vette az akció a magyarok ellen. Az augusztus 10-től 15-ig terjedő időben Losoncról 150 családot, Rimaszombatról 100 családot, Kassáról 110 családot és Léváról 300 családot utasítottak ki a szlovák hatóságok. A kiutasítottaknak mindenütt csak néhány órát adtak, hogy a legszükségesebb holmijaikat összecsomagolják. Voltak a kiutasítottak között olyanok is, akik esztendőkön keresztül ismertek voltak baloldali magatartásukról, sőt Léván kiutasítottak egy magyar bankigazgatót, akik a nyilasok annakidején baloldali magatartása miatt internáltak.


A kiutasítottak helyzete annál súlyosabb, mert a magyar kormány nem fogadhatta be őket, tekintettel arra, hogy minden esetben olyan egyénekről van szó, akik már 1938. előtt is szlovák területen éltek, tehát csehszlovák állampolgárok voltak és akiknek a kiutasítása ennek következtében teljesen jogtalan. Ezek a szerencsétlenek most ideiglenes internáló táborokban vannak elhelyezve, amelyeket a csehszlovák hatóságok határmenti falvak közelében rendeztek be. Egy ilyen tábor Ipolyság közelében van, ahol több mint 100 magyar van összegyűjtve a szabad mezőn fedél és meleg élelem nélkül, miután a csehszlovák hatóságok megtiltották nekik, hogy főzzenek. A Kassáról kiutasított 110 magyar család hasonló körülmények között van internálva egy bodrogközi falu határában.


Ezzel azonban a kiutasítások nyilván még nem fejeződtek be. Losoncon a szlovák nemzeti tanács plakátokon szólítja fel a magyar lakosságot, hogy nyolc nap alatt önként hagyja el Szlovákia területét, amely esetben minden ingóságát magával viheti. Akik ez alatt a nyolc nap alatt nem távoznak el önként, azok a nyolc nap lejárta után csak 40 kiló poggyászt vihetnek magukkal. Tekintettel arra, hogy Losonc lakossága az utolsó csehszlovák népszámlálás szerint hetven százalékában magyar, a szlovák nemzeti tanács felhívása, amely minden jogalapot nélkülöz, az ottani magyarság körében valóságos pánikot keltett.


A magyar külügyminisztérium az állampolgári jogok durva megsértésére való hivatkozással a szövetséges hatalmak sürgős toleranciáját kéri.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gólszüret a Hungária-úton Gólszüret a Hungária-úton
Hungária – Soroksár 10:0 (5:0) Annak ellenére, hogy a Hungária...
A kénesőgőzös lámpákról A kénesőgőzös lámpákról
Az eddig ismert összes világitó testek közül, ökonómiájukat tekintve,...
Az olasz fegyverszünet feltételei Az olasz fegyverszünet feltételei
Az angol hirszolgálat jelentése szerint Londonban vasérnap...
Francia győzelem a Tour de France-ban Francia győzelem a Tour de France-ban
A Tour de France 21. és utolsó szakasza, Amiensből Párisba vezetett...
Budafokon elfogták Baksa Richárdot, az aranyifjak bandájának vezérét Budafokon elfogták Baksa Richárdot, az aranyifjak bandájának...
Az elmult hónapban kényes ügyben nyomozott a főkapitányság...
Az orosz népesség Az orosz népesség
Az 1897-iki népszámlálás pontosan tünteti föl az orosz népesség...
Bérmozgalmak az állandó drágulás miatt Bérmozgalmak az állandó drágulás miatt
Egyes szakszervezetek még a béregyeztető bizottságok létesitése előtt...
Kegyelmet Hock Jánosnak Kegyelmet Hock Jánosnak
Az aranyszájú János pap, akinek böjti prédikációi felrázták egykor...
A berlini Gazdasági Főiskola hallgatói Budapesten A berlini Gazdasági Főiskola hallgatói Budapesten
A berlini kir. Mezőgazdasági főiskola, mintegy 40 hallgatója tanáraik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98