Dtum
Login with Facebookk
1945 | Május

Dönitz elrendelte a feltételnélküli fegyverletételt

London, május 8.
(Reuter.) A flensburgi német rádió hétfőn a koradélutáni órákban a következőket jelentette: Itt a német rádió! Közöljük gróf Schwerin von Krosigk birodalmi miniszternek a német néphez intézett következő üzenetét: „Német férfiak és asszonyok! A véderő főparancsnoksága Dönitz vezértengernagy parancsára ma elrendelte valamennyi német küzdőerő feltétel nélküli fegyverletételét". (MTI)

London, május 8.
Jól értesült körök szerint gr. Göbbels és felesége, valamint gyermekei holttestét Berlinben megtalálták. Hitler vagy Göring holtteste azonban mindeddig nem került meg. (MTI)

A német fegyverletételi okiratot Eisenhower főhadiszállásán irták alá
London, május 8.
A Reuter-iroda jelenti Rheimsből:
A szövetségesek hétfőn hivatalosan jelentették, hogy Németország feltétel nélkül megadta magát. A fegyverletételi okiratot német részről Jodl vezérezredes, a német hadsereg új vezérkari főnöke Eisenhower tábornok főhadiszállásán hétfőn hajnalban, francia időszámítás szerint 2 óra 41 perckor írta alá.


A newyorki rádió beszámolva az aláírási szertartásról közölte, hogy a szövetségesek legfelső parancsnoksága részéről az iratot Bedell Smith tábornok, Eisenhower vezérkari főnöke írta alá. A szovjetuniót Ivan Szabloparov tábornok, Franciaországot Francois Sevez tábornok képviselte. Eisenhower nem volt jelen a német kapituláció aláírásakor. A tábornok csak később fogadta Bedell Smith tábornokot és vont Friedberg tengernagyot. A német kiküldötteket ismételten megkérdezték, tudatában vannak-e a megadás jelentőségének. A német tisztek igennel válaszoltak. (MTI)

Május 8-ika az európai győzelem napja
London, április 8.
(Reuter) Hivatalosan jelentik, hogy május 8-a lesz az európai győzelem napja. Churchill miniszterelnök kedden délután, greenwichi idő szerint 1 órakor, rádióbeszédet mondott, Őfelsége VI. György király délután 5 órakor intéz beszédet a Brit Birodalom népeihez. Az angol alsóház a szokásos időben tart ülést. (MTI)

Párizs, május 8.
(AFP) Hivatalosan közlik, hogy de Gaulle tábornok május 8-án, kedden délután 3 órakor rádiószózatban jelenti be a francia népnek a szövetségesek végső győzelmét. (MTI)

London, május 8.

(Reuter) „A brit népnek a Németország felett aratott teljes győzelemért érzett háláját” fejezte ki György király abban a táviratban, amelyet Eisenhower tábornokhoz intézett és amelyben  tolmácsolja a parancsnoksága alatt harcoló valamennyi csapategységnek mind a maga, mind a brit nép köszönetét a 11 hónappal ezelőtt elindított felszabadító háború sikeres befejezését. (MTI)

London és Newyork ünnepel
London, május 8.
A Reuter jelenti Óriás tömegek ünnepelték a háború győzelmes befejezését Párizsban, Londonban, Newyorkban, Amszterdamban és Olsóban. London felett éjszaka piros volt az ég az örömtüzek következtében, Newyorkban az emberek régi szokás szerint kitépdesték a telefonkönyvek lapjait és azokat dobálták az ablakból az ünneplő felvonulók közé. Angliában és Amerikában ma reggelig ünnepelték az emberek a győztes békét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Schwerin von Krosigk Dönitz
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98