Dtum
Login with Facebookk
1945 | November

Washingtonban közzétették az atomegyezményt

Washington, november 16.
Washingtoni jelentés hírül adja, hogy az atombombával kapcsolatban hat napon át folytatott történelmi megbeszéléseken megegyezés jött létre. Truman elnök, Attlee brit és Mackenzie-King kanadai miniszterelnök csütörtökön délután aláírták az atomerő jövőjéről szóló nyilatkozatot, majd utána fogadták az újságírókat. Truman elnök közölte, hogy ezen a sajtóértekezleten a tudósítók nem tehetnek fel kérdéseket a nyilatkozattal kapcsolatban.


A newyorki rádióban ismertetett közös nyilatkozat szerint az atomerővel kapcsolatos tudományos ismeretek kicserélése megtörténik, ha a többi ország viszonzásképpen közli ezzel kapcsolatos ismereteit. Az atombomba gyártási ismereteit mindaddig visszatartják, amíg lehetővé nem válik kieszelni olyan hatásos, kölcsönös és végrehajtó védelmet, amelyet valamennyi nemzet elfogadhat. A három államférfi kijelentette, hogy a javasolt atombizottságnak megfelelő javaslatokat kellene kidolgozni az alábbi négy pontban foglalt kérdésekre vonatkozólag:
1. Lehetővé tenni valamennyi nemzet számára azoknak az alapvető tudományos ismereteknek kicserélését, amely az egész kérdést felöleli és a békességes megoldást célozzák.


2. Az atomerő ellenőrzésének olyan kiterjesztése, amely szükséges ahhoz, hogy csupán békés célokra használhassák fel.

 

3. Az atomfegyvereknek és minden tömeggyártásra alkalmas fontosabb fegyvernek kiküszöbölése a nemzeti fegyverkezésből.


4. Ellenőrzés útján vagy más megoldással hatásos védelemről gondoskodni, amely megoltalmazza a hozzájárult országokat a háborgatás és orvtámadás veszélyeivel szemben.

A Reuter-irod washingtoni jelentése az atomértekezlet záróközleményével kapcsolatban rámutat a newyorki rádió értelmezésére, amely szerint az atombomba gyártási módszerét titokban tartják, ugyanakkor pedig javasolják bizottság felállítását, amelynek feladata lenne, ellenőrizni az atomikus pusztítás veszélyét. A Reuter szerint az amerikai tervezet, amely majdnem teljesen megegyezett a brit javaslattal, azt tartja az atomerő titkárnak nemzetközi szervezet részére való kiszolgáltatása előfeltételéül, hogy a Szovjetúnió világosan határozza meg kívánságait biztonságát illetőleg. Az amerikaiak új testület létesítését tervezik az Egyesült Nemzetek szervezetén belül, az atombomba titkának őrzésére.


Az atombombáról szóló washingtoni hivatalos nyilatkozatot Herbert Morrison, a titkos tanács lordelnöke, csütörtökön az angol alsóházban is felolvasta.

Washingtoni politikai körökben Attlee brit miniszterelnök washingtoni küldetését általában „eredményesnek” tekintik. A három államférfiú a tárgyalások idején, nem állott érintkezésben a szovjet kormánnyal. Lord Halifax brit nagykövet csak a megbeszélések befejezése után távirányozta meg Nagybritannia moszkvai követének a hivatalos nyilatkozat szövegét azzal, hogy juttassa el a szovjet kormánynak. A Szovjetúnió kormányát a szokásos diplomáciai úton kérik majd fel, hogy közölje az atombomba ügyében elfoglalt végleges álláspontját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Truman elnök Attlee
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98