Dtum
Login with Facebookk
1946 | Április

Kővágó polgármester optimista nyilatkozata a közellátási kérdésekről

A húsvéti ünnepek alkalmából aktuális felvetni a kérdést: mi a főváros legközelebbi programmja és hogy oldja meg a felmerülő súlyos problémákat húsvéttól az aratásig?

Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban a főváros legilletékesebb tényezőjét, Kővágó József polgármestert kerestük fel, aki a következőket mondta munkatársunknak:

– A napi feladatokon kívül egyelőre a legsürgősebb rendkívüli teendőnk a kormány B-lista rendeletének végrehajtása. De én még a kormányrendelet megjelenése előtt nagyjában végrehajtottam a fővárosi B-listát, amikor a feddésnél súlyosabban elítélt alkalmazottakat elmozdítottam helyükről. A fővárosnál azonban feltétlenül figyelembe kell venni a B-lista során az 1938 óta felállított szükséghivatalokat (jegyközpont, lakáshivatal stb.) különben felborul a közigazgatás. Ma azonban még ezekre feltétlenül szükség van.


Napról-napra


– Bár tízéves tervet dolgoztam ki, egyelőre mi is csak napról-napra élünk
és a mi pénzügyi politikánk szerves összefüggésbe kerül a kormány pénzügyi politikájával. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy pillanatra is megállnánk a fejlődés terén, mert minden vonalon feltétlenül tovább haladunk. Ez vonatkozik a közellátástól a nagyüzemekig mindenre. Az Elektromos Műveknél pl. rövidesen további kazánokat helyezünk üzembe a kelenföldi centrálé telepén, hogy Tatbányát fokozatosan tehermentesítsük. A Gázműveknél kéngyárat, gáztisztító massza-regenerálóberendezést, kátránylepárlót és feldolgozót állítunk fel. Ezek a tervek az aratásig előreláthatólag mind megvalósulnak. Megyeren újabb víztisztítóberendezéseket létesítünk, hogy a nyárra a nagyközönség fokozott vízszükségletét biztosítsuk.

– A kórházvonalon
a Madarász-utcai kórház sürgős helyreállítása és üzembehelyezése a legközelebbi programmunk, hogy a XIII. kerületet is megfelelő kórházhoz juttassuk.

– A fővárosi kórházak napi gyógyszerszükséglete
30 milliárd kiadást jelent, de ennél is lényegesen többe kerül a kórházak 12.000 főnyi személyzetének élelmezése. Ezekből a csillagászati számokból a nagyközönség talán méltó képet kap azokról a nehézségekről, amelyekkel a fővárosnak nap mint nap meg kell küzdenie pénzügyi vonalon.


A kenyér


– Közélelmezési szempontból sok örvendetes és szinte nem is várt kellemes körülményre
mutathatok rá. Elsősorban is a kenyér-helyzetre hívom fel a figyelmet, amelyben teljes nyugalmi állapot költözött be. A sorbanállások már régen megszűntek és a jegyek fennakadás nélküli beváltása is biztosítva van. Sőt a kenyér minősége is erősen javul. Az elmúlt héttől kezdve a tengeri keverést is csökkentettük, még pedig 50%-ról 40%-ra, ami 20%-os javulást jelent. És hiszem, hogy a kenyér minőségével szemben támasztott kifogások egyre jobban enyhülnek. Április közepén több mint 800 vagon lisztféleség volt a főváros készletében, amely a jelenlegi ellátást véve alapul, június elejéig fedezi a szükségleteket. Tekintve pedig, hogy közben újabb készletek is érkeznek, bizton merem állítani, hogy az aratásig már nem is lesz komoly fennakadás.

– A zsiradékellátás terén már valamivel nehezebb a helyzet.
A húsnál viszont a helyzetet előnyösen befolyásolja az UNRRA hal- és konzervszállítása, valamint a saját baromfitermelésünk. Az UNRRA első szállítmányában 45 vagón cukrot is várunk, ami a nagybudapesti gyermeknek és öregeknek igen nagy segítséget nyujt. A svéd és dán segély máris örvendetes javulást hozott a gyermekek ellátásában, különösen a konyhák felállítása nyomán.

– Amennyiben szárazság nem befolyásolja károsan a felhozatalt,
megindul az újtermésű zöldfőzelék és zöldség nagyütemű felhozatala is. A nagyvásártelepi hajókikötőt már helyreállították és Kalocsa, Dunaföldvár felől az idén már hajón is megindulnak a szállítások.


Tökéletes jegyrendszer


– Az UNRRA-segéllyel kapcsolatban szükségesnek tartom még kijelenteni,
hogy a fővárosnak az az álláspontja, hogy lehetőleg jegyrendszer alapján történjen az élelmiszerek kiosztása, mert ez a legigazságosabb és egyben a legjobban ellenőrizhető is. Olyan jegyrendszert dolgoztattam erre ki, amely lehetővé teszi, hogy már 2000 kg-tól egészen 100 vagónos tételekig bármilyen élelmiszermennyiséget a legigazságosabban osszanak ki Nagy-Budapest lakói között.

Kővágó József polgármesternek részletes és sokoldalú nyilatkozata
őszinte képet ad a főváros közellátási helyzetéről és egyéb súlyos problémáiról, de egyben reményt is nyújt arra, hogy mielőbb normalizálódjanak a viszonyok és a főváros közellátása terén már túl vagyunk a nehézségeken és csak javulást várhatunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Főrangu detektív Főrangu detektív
Báró Forest Arnold osztrák születésü mágnás, ki Angliában él és jogot...
Miskolc város kardvívó bajnoksága Miskolc város kardvívó bajnoksága
Főleg fiatalokból álló nívós mezőny gyűlt össze Miskolc város...
Feleletre váró kérdések Feleletre váró kérdések
A mélyen tisztelt kormánytól feleletet kérünk az alábbi kérdésekre,...
Fénytelen nemzedék Fénytelen nemzedék
Tizenhét fiatalember jelentkezik e néven a kolozsvári Vármegyeház...
Elektromos hullám a köd és vihar ellen Elektromos hullám a köd és vihar ellen
A hajózásnak és a repülésnek régi és eddig legyőzhetetlennek vélt...
A detektivek királya A detektivek királya
Ezelőtt 70-80 évvel élt Skóciában egy Pinkerton Allan nevü szegény...
Egy koldus-pap hagyatéka Egy koldus-pap hagyatéka
A főváros utczáinak ismert alakja volt évek során át egy viseletes...
Tóth Árpád a versfordító Tóth Árpád a versfordító
Legnemesebb irodalmi közvéleményünk jól ismeri és egyre jobban...
A bortermelők soronkívül kapnak engedélyt a bor kicsinybeni árusítására A bortermelők soronkívül kapnak engedélyt a bor kicsinybeni...
A pénzügyminiszter – mint ismeretes – elrendelte, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98