Dtum
Login with Facebookk
1946 | Április

Kővágó polgármester optimista nyilatkozata a közellátási kérdésekről

A húsvéti ünnepek alkalmából aktuális felvetni a kérdést: mi a főváros legközelebbi programmja és hogy oldja meg a felmerülő súlyos problémákat húsvéttól az aratásig?

Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban a főváros legilletékesebb tényezőjét, Kővágó József polgármestert kerestük fel, aki a következőket mondta munkatársunknak:

– A napi feladatokon kívül egyelőre a legsürgősebb rendkívüli teendőnk a kormány B-lista rendeletének végrehajtása. De én még a kormányrendelet megjelenése előtt nagyjában végrehajtottam a fővárosi B-listát, amikor a feddésnél súlyosabban elítélt alkalmazottakat elmozdítottam helyükről. A fővárosnál azonban feltétlenül figyelembe kell venni a B-lista során az 1938 óta felállított szükséghivatalokat (jegyközpont, lakáshivatal stb.) különben felborul a közigazgatás. Ma azonban még ezekre feltétlenül szükség van.


Napról-napra


– Bár tízéves tervet dolgoztam ki, egyelőre mi is csak napról-napra élünk
és a mi pénzügyi politikánk szerves összefüggésbe kerül a kormány pénzügyi politikájával. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy pillanatra is megállnánk a fejlődés terén, mert minden vonalon feltétlenül tovább haladunk. Ez vonatkozik a közellátástól a nagyüzemekig mindenre. Az Elektromos Műveknél pl. rövidesen további kazánokat helyezünk üzembe a kelenföldi centrálé telepén, hogy Tatbányát fokozatosan tehermentesítsük. A Gázműveknél kéngyárat, gáztisztító massza-regenerálóberendezést, kátránylepárlót és feldolgozót állítunk fel. Ezek a tervek az aratásig előreláthatólag mind megvalósulnak. Megyeren újabb víztisztítóberendezéseket létesítünk, hogy a nyárra a nagyközönség fokozott vízszükségletét biztosítsuk.

– A kórházvonalon
a Madarász-utcai kórház sürgős helyreállítása és üzembehelyezése a legközelebbi programmunk, hogy a XIII. kerületet is megfelelő kórházhoz juttassuk.

– A fővárosi kórházak napi gyógyszerszükséglete
30 milliárd kiadást jelent, de ennél is lényegesen többe kerül a kórházak 12.000 főnyi személyzetének élelmezése. Ezekből a csillagászati számokból a nagyközönség talán méltó képet kap azokról a nehézségekről, amelyekkel a fővárosnak nap mint nap meg kell küzdenie pénzügyi vonalon.


A kenyér


– Közélelmezési szempontból sok örvendetes és szinte nem is várt kellemes körülményre
mutathatok rá. Elsősorban is a kenyér-helyzetre hívom fel a figyelmet, amelyben teljes nyugalmi állapot költözött be. A sorbanállások már régen megszűntek és a jegyek fennakadás nélküli beváltása is biztosítva van. Sőt a kenyér minősége is erősen javul. Az elmúlt héttől kezdve a tengeri keverést is csökkentettük, még pedig 50%-ról 40%-ra, ami 20%-os javulást jelent. És hiszem, hogy a kenyér minőségével szemben támasztott kifogások egyre jobban enyhülnek. Április közepén több mint 800 vagon lisztféleség volt a főváros készletében, amely a jelenlegi ellátást véve alapul, június elejéig fedezi a szükségleteket. Tekintve pedig, hogy közben újabb készletek is érkeznek, bizton merem állítani, hogy az aratásig már nem is lesz komoly fennakadás.

– A zsiradékellátás terén már valamivel nehezebb a helyzet.
A húsnál viszont a helyzetet előnyösen befolyásolja az UNRRA hal- és konzervszállítása, valamint a saját baromfitermelésünk. Az UNRRA első szállítmányában 45 vagón cukrot is várunk, ami a nagybudapesti gyermeknek és öregeknek igen nagy segítséget nyujt. A svéd és dán segély máris örvendetes javulást hozott a gyermekek ellátásában, különösen a konyhák felállítása nyomán.

– Amennyiben szárazság nem befolyásolja károsan a felhozatalt,
megindul az újtermésű zöldfőzelék és zöldség nagyütemű felhozatala is. A nagyvásártelepi hajókikötőt már helyreállították és Kalocsa, Dunaföldvár felől az idén már hajón is megindulnak a szállítások.


Tökéletes jegyrendszer


– Az UNRRA-segéllyel kapcsolatban szükségesnek tartom még kijelenteni,
hogy a fővárosnak az az álláspontja, hogy lehetőleg jegyrendszer alapján történjen az élelmiszerek kiosztása, mert ez a legigazságosabb és egyben a legjobban ellenőrizhető is. Olyan jegyrendszert dolgoztattam erre ki, amely lehetővé teszi, hogy már 2000 kg-tól egészen 100 vagónos tételekig bármilyen élelmiszermennyiséget a legigazságosabban osszanak ki Nagy-Budapest lakói között.

Kővágó József polgármesternek részletes és sokoldalú nyilatkozata
őszinte képet ad a főváros közellátási helyzetéről és egyéb súlyos problémáiról, de egyben reményt is nyújt arra, hogy mielőbb normalizálódjanak a viszonyok és a főváros közellátása terén már túl vagyunk a nehézségeken és csak javulást várhatunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az őszi bajnokságból Az őszi bajnokságból
Az őszi bajnoki forduló mérkőzéseinek nagyobb részét lejátszották már...
A kormányzó megkegyelmezett három halálraítéltnek és egyéb hírek A kormányzó megkegyelmezett három halálraítéltnek és egyéb...
A kormányzó megkegyelmezett három halálraítéltnek Szolnokról...
Kis gazda rovat
Sokan azt tartják, hogy az egyéves kakasok jobbak az idősebbeknél....
Január 15-ig a tíz- és húszkoronást csak fele értékben cserélik be Január 15-ig a tíz- és húszkoronást csak fele értékben cserélik...
Az Osztrák-Magyar Bank magyar felülbélyegzésű 20 és 10 koronáról...
A vasúti sinek közt A vasúti sinek közt
A budapesti nyugati pályaudvaron Bolla Imre ellenőr azt vette észre...
Király Pál fölényesen nyerte a marathoni-bajnokságot Király Pál fölényesen nyerte a marathoni-bajnokságot
Vasárnap délután pont 1/2 2-kor, nagy hőségben startolt az a 19...
A póttartalékosok behívása A póttartalékosok behívása
Az első tartalékos évfolyamba kerülő legénység, mely még ténylegesen...
Finnországban életbelépett a legmodernebb házassági törvényt Finnországban életbelépett a legmodernebb házassági törvényt
Helsinglorsból jelenti A A Reggel tudósitója: Finnországban...
Fehér Anna Fehér Anna
A Király-Szinház legutóbbi bemutatójának különös érdekességet adott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98