Dtum
Login with Facebookk
1946 | Augusztus

A Szociáldemokrata Párt kiáltványa a világ szervezett munkásságához

Budapest, augusztus 9.

Szakasits Árpád csütörtökön este rádiószózat keretében ismertette a Szociáldemokrata Párt kiáltványát, amelyet a világ szocialistáihoz, a szakszervezetek internacionáléjához és a világ szervezett munkásságához intézett.

 

- A Szociáldemokrata Párt és a magyar szervezett dolgozók nevében országunk e sorsdöntő napjaiban fel kell emelnünk tiltakozó szavnkat - mondja a kiáltvány –, nehogy ismét megismétlődhessék az a tragédia, amely 25 évvel ezelőtt országunkat és az európai békét érte. A szocialisták nemzetközi szolidaritása nevében követeljük azt a segítséget, amely népünket megóvja az igaztalan béke átkos követelményeitől, megszabadítja a világot a meghasonlás rémétől.


A kiáltványban hangoztatja, hogy nem a kormányokhoz vagy intézményeikhez fordul, hanem a szocialista munkásokhoz, akik a legtisztább békeakaratot képviselik és akik egyedül tudják megakadályozni azt, hogy a nemzeti érzelmek sérelme és súlyos gazdasági hátrányok a magyar békeszerződésben megingathassák épülő demokráciáink alapjait.

 

Az első világháború után Magyarországon győzött az ellenforradalom és ez száz számra gyilkolta le hűséges szocialistákat, mert a munkásosztályért és a demokráciáért harcoltak. Amikor az ország konok és áruló urai hadat üzentek a demokráciának, a mi munkánk eredménye volt az a lelki ellenállás, amelyet a magyar dolgozók a hivatalos Magyarország háborúba lépésével szemben kifejtettek. Ennek következménye volt az ipari és a mezőgazdasági szabotálás. Bár mi álltunk legtovább Hitler oldalán, de igaz az, hogy valamennyi csatlós ország közül mi fejtettük ki vele szemben legtovább sikerrel az ellenállást. Lengyelek és szlovákok fasizmus által üldözöttek tízezrei találtak nálunk otthont s mi adtunk menedéket a náci fogolytáborokból megszökötteknek. A magyar demokrácia kiépítéséért annyit tettünk, hogy ezen a téren Európa egyetlen más országa sem szárnyal túl bennünket.


A világtörténelem nem ismer súlyosabb pusztulást, mint amilyen a mi országunkat sújtotta, mégis újjáteremtettük az országot. Még füstölögtek a romok, amikor megvalósítottuk a földreformot. Európában elsőknek tartottuk meg a legdemokratikusabb választásokat s megteremtettük a magyar köztársaságot. Szigorú és példás büntetéssel sújtottuk a háborús bűnösöket. Megkezdtük a bányák és nagyüzemek államosítását. Újjáalakítjuk a magyar közoktatást és megteremtettük a szilárd magyar pénzt. Vállaltuk a sok nélkülözést és szenvedést, eltelve attól a meggyőződéstől, hogy közelebb visszük népünket az Atlanti Charta-ban kifejezett nagy gondolathoz, a félelem nélkülözi élethez.


Az előkészületben lévő béke hárommillió magyart hagy határainkon kívül, akik eddigi jelek szerint nem mindenütt élhetnek félelem nélkül, mert létüket, biztonságukat, vagyonukat és munkájukat fenyegeti a sovinizmus. Egy részüktől megtagadtak minden emberi és állami jogot, most csordaként akarják őket kitelepíteni ősi lakhelyükről.


- A világ szocialista dolgozói nem nézhetik ezt tétlenül
– mondja a kiáltvány -. Segítsetek bennünket abban, hogy az itt lappangó reakció az új békeszerződéseknél ne mutathasson rá ugyanolyan hibákra, amilyent elkövettek a múlt békeszerződés alkotói. Ha a Párisban most készülő béke a határok helytelen, gyakran igazságtalan megállapításaival mélyen sértené az igazi megbékélés szellemét, ez nemcsak végzetes csapást hozna demokráciánkra, hanem egyben súlyos veszedelmet jelentene az egész világ számára is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kompromisszummal oldják meg a tűzifabehozatal kérdését Kompromisszummal oldják meg a tűzifabehozatal kérdését
A tűzifabehozatal szabályozásakor az import kizárólagos jogát...
A kopogtató
Londonban a legtöbb helyen ott lóg a kapufélfán a kalapács, melyet...
A karácsonyfára A karácsonyfára
Mikulás bácsi meglengette fölöttünk szakállát és eltünt. Utána rohanó...
Chloroformozó-gép Chloroformozó-gép
A legpozitivebb orvosi tudomány, a sebészet még mindig nem...
Bácskai az idei első gyorskorcsolyázó-verseny győztese Bácskai az idei első gyorskorcsolyázó-verseny győztese
Vasárnap volt a jégsport első nagy vasárnapja. Már reggel 7 órakor...
Nagy Lajos - Író, könyv, olvasó Nagy Lajos - Író, könyv, olvasó
Az író nem magános ember. Amikor ír, azt közlési szándékkal teszi,...
Emberiség korbácsa, a lepra, fertőzött területek Emberiség korbácsa, a lepra, fertőzött területek
Ha az idegek mentén terjed tovább a lepra, akkor eleinte nagy...
Az elvérzés Az elvérzés
Az elvérzés ideje attól függ, hogy nagyobb vagy kisebb átmérőjü-e az...
Meteoritek, ókori hiedelmek Meteoritek, ókori hiedelmek
Ragyogó sáv szeli át a csillagfényes égboltot. Hulló csillag...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98