Dtum
Login with Facebookk
1946 | Augusztus

Rövidek

Fasiszta tüntetés Békéscsabán
Békéscsaba, augusztus 2.
Fasiszta tömegtüntetés volt Békéscsabán, a városháza előtt, szlovák nemzetiségi gyűlés álarcában. A „Hej, Slováci” fasiszta induló hangjai mellett az állítólag „hazakívánkozó”, odavalósi szlovákok tüntettek a magyar demokrácia ellen, amely annyira „türelmetlen” velük szemben, hogy nekik, az „elnyomottaknak”, még egy ilyen tüntetés megrendezésére is alkalmat nyitott. Nos, eggyel legyünk tisztában: nekünk semmi beleszólásunk nincs és nem is lehet abba, hogy Szlovákia odahaza hogyan kezeli a magyar fasisztát, hogy azok szabadon járnak-kelnek, tovább garázdálkodnak, akárcsak a nácizmus idején. Ez Szlovákia magánügye! Értelmezze a demokráciát a maga módján, a saját elgondolásai szerint, de – otthon.

Itt, minálunk, a demokráciának más az értelme és ennek a meghamisítását nem tűrjük. Mi leszámoltunk a magunk fasisztáival érdemük szerint, kikapcsoltuk őket a magyar élet mozgatásából, de kikapcsoljuk a fasiszta lappangók akaródzásait egyebütt, így többek között – Békéscsabán is.

Aligha érhet a sovinizmus vádja bennünket, ha nem tűrjük a legsötétebb, álorcás idők hamis jelszavait, nem tűrjük vak szenvedélyek fellobbanását s azt, hogy a fasizmus jelt adó tüzei ártalmatlan pásztortüzek színében akarjanak feltűnni. Tiltakozunk az ellen, hogy Magyarországon olyan mozgalmakat szíthassanak és olyan megmozdulásokat lobbanthassanak fel, amelyek alól, bármilyen leplek fedi is a táncot, az első lépésben kivillan a lóláb. Államunkhoz és nemzetiségükhöz hű szlovákjaink itthon érzik magukat nálunk, fasiszta megtévesztőik és felizgatóik azonban ne érezzék magukat – otthon.

Náci kémek a dijoni bíróság előtt
Dijon, augusztus 2.
A francia ellenállási mozgalom sokszáz tagja került német kézre és halt hősi halált a Gestapo kémhálózat spionkodása következtében. A volt maquisardok nem felejtettek. Fogolytáborokban és a francia városok utcáin keresik volt árulóikast. Akiket felismernek, a francia népbíróság elé kerülnek. Dijon városában két náci kémet ítélt halálra a bíróság.

Lemondott a török kormány
Ankara, augusztus 5.
A Szaradsogla-kormány lemondott. Inönü államelnök Redzsat Peke volt honvédelmi és belügyminisztert bízta meg az új kormány megalakításával. Úgy tudják, hogy a lemondott kormány tagjainak fele sem kerül be az új kormányba. A török köztársasági néppárt egyébként egyhangúlag elhatározta, hogy ismét Izmet Inönút jelölik a köztársasági elnöki tisztségre. (MTI.)

A Szovjetúnió támogatja Románia békecéljait
Moszkva, augusztus 10.
moszkvai rádió hírmondója a béketárgyalásokkal kapcsolatos román kérdésekkel foglalkozva rámutatott arra, hogy Szovjetúnió nagy rokonszenvvel tekint a román nép felé és támogatja Románia békecéljait. A szovjetkormány igazságos békét akar kötni Romániával és ennek érdekében mindent elkövet. A Szovjetúnió figyelembe vette, hogy a román állam idejében szakított a hitlerizmussal és a szövetségesek mellett folytatta a fasizmus elleni harcot. A háború befejezése után a román nép és kormány jelentős erőfeszítéseket tett a demokrácia megerősödése érdekében. Ennek következtében a szovjet kormány elhatározta, hogy támogatást nyújt Romániának. Elismerte a román kormány kérelmeinek jogosságát és hozzájárult, hogy azokat – ha nem is teljesen – legalább részlegesen teljesítsék. Noha Románia háborús felelőssége nagy, a szovjetkormány könnyíteni kíván helyzetén.

Dobi István a magyar kisebbségek keserű sorsáról
Szécsény, augusztus 12.
Vasárnap a nógrádmegyei Szécsényben tartott gyűlést a Kisgazda Párt, amelyre Dobi István földművelésügyi miniszter utazott le.


- Csehszlovákia Pozsonyból területeket követel tőlünk, pedig annak a Szlovákiának, amely ma is fasiszta elvek alapján a gyűlölet jegyében kezeli a magyarságot, nem lehet joga a követelésekre. Csalló-közben és a többi magyarlakta területen lehető legnagyobb az elkeseredés és bizonytalanság. Ezeknek a magyaroknak a számára nemcsak hirdetni kell a kisebbségi jogok védelmét, hanem azt meg is kell adni. A kormány igyekszik ebben a kérdésben eredményeket elérni és reméljük, hogy fáradozásunk nem lesz hiábavaló – mondotta többek között a miniszter.

A miniszterelnök bicskei beszédének nemzetközi visszhangja
Budapest, augusztus 13.
A Reuter-iroda hosszabb jelentést közöl Nagy Ferenc miniszterelnök bicskei beszédéről, kiemelve a miniszterelnöknek azt a kijelentését, hogy egyetlen nemzetre se kényszerítsenek olyan békét, amely elégedetlenséget hagy maga után. A miniszterelnök kül- és belpolitikai kijelentései az angol rádió is ismertette.


Az AFP francia hírszolgálati iroda részleteket közöl Nagy Ferenc miniszterelnök bicskei beszédéből.

Népbírósági ítéletek

Budapest, augusztus 19.
Sztójait, Reményi-Schnellert és Szász Lajost kivégzik, Kunder Antal és Rátz Jenő kegyelmet kapott.

XII. Pius pápa az igazságos békéről és az antiszemitizmusról
Vatikánállam, augusztus 24.
Azon a kihallgatáson, amelyek során XII. Pius pápa a palesztinai arab küldöttséget fogadta, a Szentatya hangsúlyozta, hogy a béke csak igazságon és igazságosságon alapulhat. Ennek alapfeltétele az, hogy mindegyik tényező becsülje meg az igazságot, tisztelje a mások jogait, hagyományait, így vallási téren is. De egyúttal feltételezi azt is, hogy minden népfaj töltse be a reá háruló kötelezettségeket. A saját jogainak érvényesítése csak az igazság fegyvereivel történhetik és minden erőszak elítélendő. Ennek kapcsán arra is rámutatott a Szentatya, hogy a zsidó nép ellen elkövetett antiszemita erőszakot nem lehet helyeselni.

„Erdély sorsa eldőlt.”
Páris, augusztus 29.
1946. augusztus 28.
Ezen a napon este 6 óra tájban a Luxemburg-palota egyik bizottsági termében az elnöki székben ülő férfi feltette a kérdést:
- Delegátus urak, kérem önöket, hogy emelje fel a kezét az, aki pótindítvány formájában magáévá teszi az imént elhangzott javaslatot.

Egyetlen kéz sem emelkedik a levegőbe. Egy teljes percig csend van a teremben. Tragikus perc: Erdély sorsa eldőlt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Náci kémek a dijoni bíróság előtt Churchill és Ismet Inönü Dobi István XII. Pius
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A világ legyorsabb vonatai A világ legyorsabb vonatai
A franczia éjszaki vasúttársaság megegyezett a „South Eastern...
A Lindberg-bébi gyilkosa a bíróság előtt A Lindberg-bébi gyilkosa a bíróság előtt
Newjersey-álam flemington városában nagy érdeklődés mellett kezdte...
Lakásinség Lakásinség
Haláleset történt. Egy vidéki nagybácsi távozott el hirtelenül az...
A penészvirág A penészvirág
Penészgombának is mondják, mert külső formájában, fejlődésének...
Az országos alkotmánypárt alakuló gyűlése Az országos alkotmánypárt alakuló gyűlése
Messze a Ferencvárosban, a Bakács-tér egyik szürke bérházában...
Támadók előnyben Támadók előnyben
Láthattuk, hogy a háború első éveiben a mindenkori védekező fél volt...
Hogyan történt a fegyverszüneti szerződés aláirása Hogyan történt a fegyverszüneti szerződés aláirása
Egy résztvevő a Német Távirat Irodának a következőképpen irta le a...
Kamarába zárva huszonöt évig
Francziaországban Poitiers városban nehány nap előtt borzalmas dolog...
Éjféli menedékhely Éjféli menedékhely
Az új életre támadt Vígszínház Maxim Gorkij világhírű drámájával...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98