Dtum
Login with Facebookk
1944 | Szeptember

Rövidek

Öt éve tart a háború
Budapest, szeptember 2.
Ma öt esztendeje, hogy a háborút Németországnak megüzenték, miután a német- lengyel konfliktus, ezt néhány nappal megelőzően, cselekvő fellépésre vezetett. A helyi követelések nyomán elszélesedett a küzdelem. Amerika, Japán és a Szovjet hadbalépésével mind hevesebb világnézeti harccá fejlődött, hogy végül most, a háború hatodik esztendejének küszöbén, a szövetségesek közti, számos tisztázatlan és ellentétes kérdés elmérgesedésével is, szinte kizárólag hatalmi kérdések körül bontakozzék ki. A bolsevizmus és a kapitalizmus szövetsége egyre fokozódó ember- és anyagfölényt igyekszik felvonultatni a nacionalista államok frontjával szemben, amelyek nemzeti és erkölcsi újjászületésük vértezetében, meg nem tört hittel, nép és társadalom maradéktalan mozgósításával, új és új módszerek, eszközök bevetésével állják és folytatják harcukat, a kifejlet küszöbén, a végső döntésért.

XII. Pius pápa rádióbeszéde
Róma, szeptember 3.
A mostani háború kitörésének ötéves fordulójára XII. Pius pápa a vatikáni adóállomás hullámhosszán rádióbeszédében fordult a világ népeihez. Az olasz nyelven elhangzott beszéd a keresztény kultúra védelmével, a jövő világ szociális problémáival a keresztény „Caritas”-szal és az eljövendő béke alapjaival foglalkozott. A pápa megkapó szavakkal ecsetelte azokat a mérhetetlen szenvedéseket, amelyek az elmúlt öt háborús esztendő alatt zúdultak az emberiségre, majd annak a reményének adott kifejezést, hogy az, ami az elmúlt öt év alatt történt, más formában soha ne ismétlődjék meg.

XII. Pius pápa ezekkel a szavakkal fejezte be szózatát: „A világ lelkiismeretének meg kell szólalnia, már csak a milliók szenvedéseinek láttán is: meg kell rövidíteni a népek szenvedéseit és nyomorúságait. Milliók és milliók epednek a béke után, de ennek a békének a pártatlanság, a kicsinyekre és nagyokra egyaránt érvényes pártatlanság és az igazság és az igazságosság anyja is a szabadságnak.”

Bukaresti helyzetjelentés
Szófia, szeptember 3.
Bukarestben a szovjet katonai hatóságok átvették az összes közhivatalnok és közintézmények közvetlen ellenőrzését. A román kormány vonakodott elfogadni a fegyverszüneti feltételeket, különösen azt a pontot, amely 1.400.000 romániai munkaerőnek Oroszországba való küldését követelte. A szovjet hatóságok megfenyegették a román kormányt, hogy letartóztatják, ha sürgősen nem írja alá a feltételeket. Úgy tudják, hogy a fegyverszünet aláírása rövidesen megtörténik. (MTI)

Roosevelt szerint a legkeményebb harcok még hátra vannak
Amsterdam, szeptember 3.
(Német Távirati Iroda.) A brit hírszolgálat washingtoni jelentése szerint, Roosevelt elnök a küszöbön álló Labor-Day alkalmával ezeket mondotta: Meg kell barátkoznunk azzal a kilátással, hogy a legkeményebb harcok és a legnagyobb munkafeladatok még hátra vannak. (MTI)

De Gaulle eltörölte a Pétain-felé alkotmányt

Amsterdam, szeptember 10.
(Német Távirati Iroda.) A brit hírszolgálat jelentése szerint de Gaulle tábornok „kormánya” szombaton hirdetményben közölte, hogy Pétain tábornagy „francia alkotmányát” valamennyi törvényével együtt eltörlik és hogy Franciaország köztársaság marad, minthogy „törvény szerint a köztársaság soha sem szűnt meg”. (MTI)

Enckell finn külügyminiszter Moszkvába repült
Stockholm, szeptember 17.
Mint a moszkvai rádió jelenti, Enckell finn külügyminiszter, akit a megbetegedett Hackzell miniszterelnök helyére a finn fegyverszüneti küldöttség vezetőjévé neveztek ki, Moszkvába érkezett. (MTI)

Roosevelt megtartotta első választási beszédét

Amsterdam, szeptember 24.
(Német Távirati Iroda) Amióta Roosevelt negyedszer jelöltette magát elnöknek, rádión most mondotta első választási beszédét. Legsürgősebb feladatoknak mondotta, hogy a háborút mielőbb és a lehető legcsekélyebb veszteségekkel befejezzék, és hogy nemzetközi szervezet létesítését biztosítsák a háború utáni időre. Odahaza – mondotta - még egy másik feladat is vár megoldásra, vagyis a háborús gazdaságnak a békecélokra való átállítása.

További fejtegetései során a republikánusok támadásai ellen védekezett. Azt állította, a republikánusok voltak azok, akik lehetetlenné tették az előkészületeket az előrelátható háborúra.

A hónap katonai és politikai eseményiből távirati stílusban
1. hét
Vidéki városokat bombáztak vasárnap az angolszászok. – A keleti fronton Varsó körül alakult ki az új harcok súlypontja. – Véres veszteségeket szenvedtek a bolsevisták támadásaiknál. Észak-Franciaországban Le Havre térségénél támadnak az angolszász csapatok, amelyek a mozgóháborúban nagy veszteséget szenvednek. – A Csatorna felett tart a nagy tüzérségi párbaj. – Tovább folynak a letartóztatások a francia fővárosban. – Bemutató-kihallgatáson fogadta a Kormányzó az új budapesti horvát követet. – A Székelyföld határát támadó bolsevistákat visszaverték csapataink.

2. hét

Fedélzeti fegyverekkel tüzeltek és hét gépe vesztettek a vasárnap délelőtt berepült angolszászok. – De Gaulle átalakította kormányát. – Franciaországban folynak a letartóztatások. – Cáfolják Papen madridi nagykövetségének hírét. – Eredménytelen szovjet- támadás a Narev mellett. – Magyar és német csapatok mindenütt visszavetették a támadó szovjet-erőket. – Német harci repülők eredményesen támadták a romániai utánpótlási forgalmat. – Szovjet csapatok megszállták Várna kikötőjét. – Franciaországban állóharcok kezdődnek.

3. hét
Négy és félórás légiriadó volt vasárnap Budapesten. – Hétfőn összeül a finn országgyűlés. – Torda és Marosvásárhely közelében magyar és német csapatok visszavetették a szovjettámadásokat. – Elkeseredett harcok Aachen körül, Stolberg térségében, Nancynál, Firenzétől északra, teljes elhárító siker Varsótól északkeletre.

4. hét
Vatikánnak nem sikerült Ravennát nyílt várossá nyilvánítani. – Az angol lapok „Arheimi pokol” címmel írnak a hollandiai harcokról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
XII. Pius rádióbeszédet mond Franklin Delano Roosevelt De Gaulle Több út vezet Tokyoba, de ezek közül egyet sem hanyagolunk el - olvasható a Roosevelt mellett kampányoló egyik útmenti táblán
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98