Dtum
Login with Facebookk
1946 | Február

Elkészült a vádirat a magyar Quisling-kormány ellen

Budapest, február 16.
Sámuel Jenő dr. népügyész elkészült a magyar Quisling-kormány vádiratával. A vádirat megállapítja, hogy Sztójay öthónapos miniszterelnöksége alatt az országot teljesen kiszolgáltatta a németeknek. Az ötven oldalara terjedő vádirat hangsúlyozza, hogy Sztójay 1925-től, nyolc esztendőn keresztül Magyarország berlini katonai attaséja volt és a két vezérkar között szoros kapcsolatot épített ki. Az ő működésének tudható be, hogy az egymást váltó magyar kormányok államférfiai mindenben alávetették magukat a német kívánságoknak.


A német megszállás után Sztójay, mint miniszterelnök és külügyminiszter minden igyekezetével azon volt, hogy a magyar hadigépezetet és az egész gazdasági életet a nácik rendelkezésére bocsássa. Felelőssé teszi a népügyészség Sztójayt a Gestapo magyarországi gazságaiért és elsősorban neki tulajdonítja, hogy  ötvenöt ezer vagon pótolhatatlan anyag és kincs a náci Németországba került.


Rátz Jenő ellen is egész sereg háborús és népellenes bűncselekmény a vád. Magyarország háborúba sodródását s abban való fokozottabb részvételét Rátz Jenő működésének tudja be. Rátczal szemben súlyos vádként hangzik az is, hogy Veesenmayerrel közölte, hogy Magyarország ki akar ugrani a háborúból.


Szász Lajos is a legszélsőségesebb németbarát politikát folytatta. A végső győzelemig való harcot hirdette. Mindent elkövetett, hogy bizotsítsa a német-nyilas hadvezetés legégetőbb problémáját: a közlekedés és szállítás zavartalanságát. Még Sopronban is uszított a háború folytatása érdekében.


Oldalakat tesz ki Reményi-Schneller Lajos bűnlajstroma. A pénzügyminiszter kilenc kormányt szolgált ki. Lényegében bűne azonos Szász Lajoséval. Ő is, mint vádlott társai, csak a német érdekeket tartotta szemelőtt. Bizalmas kapcsolatai voltak a nácikkal, különösen Veesenmayerrel.


Kunder Antal Clodlussal tárgyalt állandóan, a náci Németország gazdasági diktátorával. Ketten főzték ki azokat az ördögi terveket, amelyek alapján kifosztották Magyarországot.


Végül Szakváry Emil bűneit sorolja fel a vádirat. Szakváry hajtotta végre a magyar ipar kitelepítését és nagyrésze volt abban, hogy a magyar ipar legjelentősebb részét Németországba hurcolták.


A vádirat valamennyi háborús főbűnössel szemben halálbüntetést javasol. A vádiratot még a mai délelőtt folyamán eljuttatták Major Ákos dr., a budapesti népbíróság elnökéhez, akinek döntése alapján a népbíróság Pálosi-tanácsa még ebben a hónapban felelősségre vonja a magyar Quisling-kormány tagjait.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sztójay Döme Rátz Jenő Kunder Antal Reményi-Schneller Lajos
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98