Dtum
Iwiw Kapu Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Október

A nürnbergi ítélet

Nürnberg, október 1.
A náci háborús bűnösök ügyében hétfőn hirdették ki az ítélet indoklását, míg a tulajdonképpeni ítélet kihirdetésére ma kerül sor. Vasárnap este óta amerikai harckocsik és őrjáratok teljesen elzárták a nürnbergi törvényszék felé vezető útvonalakat és szigorú közlekedési ellenőrzést hajtottak végre az egész városban.


Az indoklása és rendelkező része 250 oldal terjedelmű. Az ítélet nem 21, hanem 22 vádlott ellen szól. A huszonkettedik vádlott Martin Bormann, Hitler kancelláriájának vezetője, aki ellen távollétében hoztak ítéletet. A bíróság döntése szerint Németország hódító háborút folytatott és a döntés azt is kimondja, hogy a hódító háború főbenjáró bűn, amelyért a vezető államférfiaknak ugyanolyan büntetés jár, mint a közönséges bűnösöknek. Az ítélet indoklásában a következő szervezeteket nyilvánította főbenjáró bűnösöknek: Führer-Corps der NSDAP, SS, SD és Gestapo. Ezzel szebben a bíróság alapokmánya értelmében elhárította a következő szervezeteknek egyetemleges bűnössé nyilvánítását: SA, Birodalmi kormány és Véderőfőparancsnokság.


Az ítélet indoklásának felolvasását a délutáni órákban a bíróság megszakította és a tárgyalást kedd reggelre halasztják.

 

Október 16-án hajtják végre a nürnbergi ítéleteket
A nürnbergi nemzetközi bíróság – mint ismeretes – kedden hirdetett ítéletet a német háborús főbűnösök bűnpörében. A zsúfolásig megtelt teremben a fegyőrök egyenként vezették a vádlottakat a bíróság elé. Lawrence angol nyelven közölte az ítéletet az egyes vádlottakkal. A bíróság Göringet, Ribbentropot, Keitelt, Rosenberget, Seyss-Inquartot, Jodlt, Fricket, Franckot, Streichert, Kaltenbrunnert, Sauchelt, valamint távollétében Bormannt kötéláltali halálra ítélte. Életfogytiglani börtönre ítélték Hesst, Funckot és Raedert. Speert és Baldur von Schirachot 20-20 esztendei, Neurathot 15 évi és Dönilzet 10 évi fegyházra ítélték. A bíróság nem bűnösnek mondotta ki Schachtot, Papent és Fritschet.


Göring nem mutatott felindulást, amikor kihirdették az ítéletet. Nagy önuralommal, mozdulatlan arccal hallgatta végig az ítélethirdetést, de később, miközben elvezették, fejét reménytelenül lehajtotta. Ribbentrop az ítélet kihirdetését nyugalommal, keresztbefont karokkal hallgatta. Keitel merev vigyázz-állásban fogadta az ítéletet. Franck roppant idegesen viselkedett, Frick lesújtóan, mozdulatlanul állt és zavarodott benyomást keltett. Streicher is teljesen zavarodottan fogadta az ítéletet. Funk és Dönitz láthatóan meglepődtek az ítélet hallatára. Baldur von Schirach volt az első elítélt, aki kijelentette, hogy megnyugszik az ítéletben. Seyiss-Inquart és Speer az ítélet felolvasása után udvarisan meghajolt. Schacht szemmelláthatólag meglepetéssel fogadta felmentését. Arcán először szinte megrőkönyödés tükröződött, de hamar visszanyerte lelki egyensúlyát. Ugyancsak meglepődés tükrözött Papen és Fritsche arcán is, amikor kihirdették előttük a felmentő ítéletet.


A németországi szövetségi ellenőrző tanács úgy határozott, hogy a nürnbergi nemzetközi törvényszék által hozott halálos ítéleteket október 16-án Nürnbergben hajtják végre.


A nürnbergi nemzetközi katonai bíróság ítélőinek végrehajtásával Szövetséges Ellenőrző Bizottság a következőket határozta el: A per összes iratait a bizottság a joghivatala rendelkezésére bocsátják, a halálraítéltek kegyelmi kérvényeit a Szövetséges Ellenőrző Bizottsághoz nyújtják be. A württengerg-badeni alkotmányozó gyűlésen a szociáldemokrata párt szóvivője pártjának azt a kívánságát fejezte ki, hogy a nürnbergi katonai bíróság által felmentett vádlottaknak most a német bíróság előtt kelljen felelni a német nép ellen elkövetett bűneikért.

Akik kegyelemért folyamodnak

A németországi amerikai hírszolgálat jelentése szerint a nürnbergi haditörvényszék által kötél általi halálra ítélt Ribbentrop, Scuchel és Seyss-Inquart kegyelemért folyamodik. Keitel kérni fogja, hogy akasztás helyett golyó által végezzék ki. Hess védője az életfogytiglani börtönbüntetés megsemmisülését kéri. Dönitz védője fellebbezést kíván bejelenteni az ítélet ellen. Göring védője pedig kijelentette, hogy nem tudja, vajon védettje kegyelemért kíván-e folyamodni, mert a kérdést még nem beszélték meg egymással.

 

Streicher védője úgy véli, hogy Streicher inkább a halált vállalja, mint a hosszú ideig tartó börtönbüntetést.
Fritsche újságírók előtt kijelentette, hogy a 18 hónapos fogsága után egyelőre még nem szándékozik újból szerepelni a rádióban, majd hozzátette, hogy fogsága alatt elszokott a nevetéstől. Ezután nevetve autogrammot osztogatott az őt ostromló újságíróknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A vádlottak Martin Bormann Burton C. Andrus, a rabokat őrző erők főparancsnoka
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szabó Miklós pompás futása 1500 méteren Szabó Miklós pompás futása 1500 méteren
A BBTE vasárnap délután a Széll Kálmán-téri versenypályáján országos...
Dalmáczia visszacsatolása Dalmáczia visszacsatolása
Havasz Rezső dr. kérvényt terjesztett az országgyűlés elé –...
 Udvari élményeiről beszél az olasz királyné magyar fodrásznője Udvari élményeiről beszél az olasz királyné magyar...
Ez a huszonöt év körüli csinos, barnaarcú hölgy, akivel beszélgetünk,...
Mérget tartalmazó kerti növényeink  1. Mérget tartalmazó kerti növényeink 1.
Köztudomású, hogy vannak a növényvilágban meglehetősen nagy számmal...
Az atom, az atomenergia Az atom, az atomenergia
Az atomenergia igazi tartálya ugyanis a középponti mag. Ugy...
Eckhardt Tibor választási beszéde Eckhardt Tibor választási beszéde
A Független Kisgazda Párt vasárnap délelőtt tartotta választási...
Ötvenéves a magyar Pasteur-intézet Ötvenéves a magyar Pasteur-intézet
1885-öt írtak…. Pasteur már megtalálta a veszettség elleni...
Mussolini Napoleon – drámája Mussolini Napoleon – drámája
Az olasz színházi szezon legragyogóbb sikere a római Argentín –...
Párizs szerint a francia-olasz együttműködés dönt Közép-Európa jövőjéről Párizs szerint a francia-olasz együttműködés dönt Közép-Európa...
Francia politikai körökben igen nagy fontosságot tulajdonítanak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98