Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Október

Borúlátó nemzetközi légkörben ma zárul a békeértekezlet

Páris, október 15.
Molotov: "A párisi konferencia első lépés volt a népek bölcs együttműködésére."

A párisi békeértekezlet kedden befejeződik és munkája nemcsak a súlyos békeszerződéssel sújtott. Magyarországot nem elégíti ki, hanem világszerte kedvezőtlen visszhangot kelt. Summer Welles, volt amerikai helyettes külügyminiszter, rádióbeszédében kijelentette: „A párisi békeértekezlet nem csökkentette, sőt ellenkezőleg még kiélezte a hasadást Kelet és Nyugat között. Ennek az az eredménye, hogy a békeszerződések senkit sem fognak kielégíteni. Azokat a területi változásokat, amelyekben megegyezés jött létre, többségükben nem a néprajzi elvek alapján, sem pedig az érdekelt lakosság szabad hozzájárulásával, sőt még nem is a gazdasági szükség szem előtt tartásával döntötték el. Ha a „négy nagy” megerősíti a békeértekezlet határozatait, egyedül az Egyesült Nemzetek Szervezetébe vethetjük reményünket a szembeszökő tévedések orvoslása céljából.”


A londoni rádió diplomáciai helyzetmagyarázója szerint most minden attól függ, hogy a négy külügyminiszter hogyan dönt a békeszerződés-tervezetekről. A mérleget azonban már meg lehet vonni és ennek alapján megállapítható, hogy a start nem jól sikerült. A hírmagyarázó részletese fejtegette az értekezleten felmerült súlyosabb kérdéseket: a trieszti kérdést és a dunai hajózás kérdését. Ezeket csak ideiglenesen oldották meg, viszont tárgyalásuknál világosan kitűntek az egymással szembenálló felfogások. Ezek áthidalására még alkalom nyílik a négy külügyminiszter novemberi ülésén. Fontos lenne kompromisszumos megoldás kölcsönös elfogadása, különben a békeértekezlet életünk végéig sem fejeződik be. Ha a nagyhatalmaknak nem sikerül megállapodniok a volt csatlósállamok ügyében, akkor nincs kilátás megegyezésre Németország ügyében sem, holott ez lényegesebb és bonyolultabb probléma, - fejezte be a londoni rádió.


A párisi békeértekezlet harmadfélhónapi munka után kedden véget ért. A magyar békedelegáció Gyöngyösi János külügyminiszter vezetésével kedden este az Aarlberg-expresszel már elutazott a francia fővárosból. A békeértekezlet befejezésével kapcsolatban a Magyar Távirati Iroda diplomáciai különtudósítója megállapítja, hogy a magyar nép egy emberöltő alatt immár másodszor jelent meg vádlottként a győztesek ítélőszéke előtt és másodszor döntöttek róla – nélküle. A párisi békeértekezleten ismét bebizonyosodott egy évezredes történelmi tétel: igaza annak van, aki megnyeri a háborút.


A magyar sorskérdések nem tartoztak a békeértekezlet elsővonalbeli problémái közé. Mindenben unott közöny, nemtörődömség és a teljes reménytelenség sötét szemhatára vette körül a magyar békedelegációt. Rendkívül kényes diplomáciai helyzetben félelmetes kapcsolatokkal rendelkező ellenfelekkel vívta egyenlőtlen harcát a maroknyi magyar. A békeküldöttség valamennyi tagját a magyar demokrácia iránti felelősségérzet hatotta át. A magyar békedelegáció rendkívül nehéz körülmények között eleinte ellenséges és gyanakvó, később egyes kérdésekben megértőbb légkörben dolgozott és elérte azt, amint az adott viszonyok között elérni egyáltalában lehetett.

A Luxemburg-palota színpadán legördült a függöny. A reánk következő napok, évek, talán évtizedek fogják megmutatni, hogy a 21 győztes párisi értekezlete valóban békességet javasolt a négy nagy külügyminiszterének, vagy pedig a békétlen béke sivár és baljós esztendei szakadnak újból Európára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sumner Welles A rajz szövegének lényege, hogy a rakétákat fel, de a békét lelőtték - Gyarapítottam az összes szomszédos országokat
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hullámzás a tőzsdén Hullámzás a tőzsdén
Az értéktőzsdei magánforgalomban a szombat délutáni javulás után csak...
A hó, a Föld égövei A hó, a Föld égövei
A Föld legnagyobb hóterületei ma a poros hó zónájában fekszenek....
Kis gazda rovat
Eredeti eljárást közöl erre vonatkozólag az amerikai Egyesült-Államok...
Borkongresszus és kiállítás Szegeden Borkongresszus és kiállítás Szegeden
A homoki szőlősgazdák szegedi kongresszusára nagy tömegben...
Hogyan dolgoznak a szárnyas hadseregek? 1. Hogyan dolgoznak a szárnyas hadseregek? 1.
A légi fegyvernem az új háborúban minden várakozást felülmúlt. Sokan...
Egyetlen ujjérintéssel knock-outolta a Margitszigeten egy angol kapitány ismeretlen támadóját Egyetlen ujjérintéssel knock-outolta a Margitszigeten egy angol...
Az éjszaka hangos jelenet játszódott le a margitszigeti nyári mulató...
Látogatás az Ébredő Magyarok Sörház uccai székházában Látogatás az Ébredő Magyarok Sörház uccai székházában
Ott, ahol nemrégen még százfejű kórus kiáltott halált az ország...
Berchtold gróf lemondása Berchtold gróf lemondása
Berchtold Lipót gróf külügyminiszter ma délelőtt kihallgatáson jelent...
Lábujjhegyen való járás, mint gyógymód Lábujjhegyen való járás, mint gyógymód
Egy Jules Amer nevű francia akadémiai tag legutóbb arról értekezett a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98