Dtum
Login with Facebookk
1946 | Szeptember

A kibocsátott aprópénz-mennyiség valósággal eltűnik

Rácz Jenő minisztertől a költségvetés állapotáról érdeklődtünk:
– A költségvetés első, nyers változatban készen van – mondotta a miniszter. – Természetesen minden tárcával kapcsolatban vannak függő kérdések, amelyeket meg kell tárgyalnunk. Ezek azonban rövid időn belül befejeződnek, és módomban lesz az így létrejött költségvetést olyan időpontban benyujtani, hogy annak tárgyalása október 31 előtt befejeződjék. (Ekkor jár le a kormány felhatalmazása.)

– Kapnak-e közlekedési segélyt a köztisztviselők és mikor?

– Az államháztartás és a közgazdaság mai helyzetében a legsúlyosabb felelősségérzettel és a legnagyobb alapossággal kell megvizsgálnunk minden ilyen kérdést. A köztisztviselők helyzete, különösen a legalacsonyabb fizetési csoportokban rendkívül nehéz. Ebben a pillanatban azonban nincs módomban nyilatkozni arról, hogy a közeljövőben történik-e döntés ezen a téren.

– Mikor szűnik meg az aprópénzhiány és mi lesz a lerongyolódott adópengő-jegyekkel?

– Nehéz választ adni arra, hogy mikor szűnik meg az aprópénzhiány, mert tőlünk független okok is közrejátszanak. Úgy látszik, a közönség, különösen vidéken, szívesen tartja készpénzét váltópénzben és ez a magyarázata annak, hogy a kibocsátott aprópénz-mennyiség valósággal eltűnik. A pénzverők teljesítményét jelentősen fokoztuk. Talán érdekelni fogja a közönséget – folytatja a miniszter –, hogy szeptember 20-ig hétmillióhétszáznegyvenezer 2 filléres, négymilliónégyszázötvenezer 10 filléres, kétmillióhétszázharmincezer 20 filléres, tizenkilencmilliókétszáznyolcvanezer 1 forintos és hárommillióhétszázötvenezer 2 forintos kerül kiadásra, összesen huszonnyolcmillió forint értékben. Ami az adópengő-bankjegyeket illeti, a Nemzeti Bank a szakadt adópengő-jegyeket levonás nélkül, a hiányosakat pedig a hiányzó felületnek megfelelő levonással szabályszerűen beváltja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az 1946-ban vert 2 filléres Az 1946-ban vert 2 filléres hátoldala
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98