Dtum
Login with Facebookk
1924 | Július

A kormányzó pertörlést rendelt el a királypuccs vádlottjai ügyében

Az a rendkívüli bünpör, amely a legutolsó királypuccs nyomán keletkezett, tegnap befejezést nyert. Emlékezetes, hogy a budaörsi harcok lezajlása után, 1921. év novemberében bűnvádi eljárást indítottak a legitimisták vezetőférfiai ellen és letartóztatták gróf Andrássy Gyulát,  gróf Sigray Antalt, Rakovszky Istvánt, Beniczky Ödönt és még számos egyént, akiket az ügyészség lázadás büntette címén vádolt.

 

A gyanúsítottakat a pestvidéki törvényszék uj fogházépületében tartották fogva s az előzetes letartóztatásból jelentékeny óvadék ellenében kerültek csak szabadlábra. Az ügyészség vádirata ellen a terheltek kifogással éltek, de a vádtanács valamennyit vád alá helyezte. Ilyen stádiumban pihent ez a bünpör másfél esztendeje. Közben a vádlottak közül többen a legutóbbi nemzetgyülési képviselőválasztáson uj mandátumot nyertek, szükségessé vált a mentelmi jog ismételt fölfüggesztése. De ezt a megkeresést sem a mentelmi bizottság, sem a nemzetgyűlés még nem tárgyalta le. Sokszor esett szó arról, hogy ez a bünpör nem kerül főtárgyalásra, mert legfölsőbb helyen pertörlést rendelnek el. Elmult azonban közel másfél esztendő és semmi se történt az úügy körül.


Vasárnap reggel aztán bekövetkezett a fordulat, amely véget vet ennek a nagy politikai bünpörnek. A budapesti királyi ügyészséghez leérkezett a főügyészseg hivatalos értesítése, amely közli, hogy a legfölsőbb helyen kegyelemből elrendelték a pertörlést.


Ez a leirat tudtul adja, hogy legfölsőbb elhatározás kegyelemből megengedte, hogy Rakovszky István, gróf Andássy Gyula, gróf Sigray Antal, Borovicény Aladár, Gratz Gusztáv, Lorencz József, Schnirzler Ágoston, Benitzky Ödön és Szenkovits Dénes ellen lázadás büntette miatt folyamatba tett bűnvádi eljárást megszüntessék.


A kabinetirodából a mult hétvégén került a legfelsőbb elhatározás az igazságügyminiszteriumba, ahol sürgősen továbbították 38.566-1924. I. M. számu rendelettel a főügyészséghez és innen érkezett az ügyészségre. A főügyészeti leirat folytán dr. Polányi Aladár föügyészhelyettes már másnap délelőtt intézkedett, hogy a pertörlésre vonatkozó okmányhoz szereljék a bűnügy nagy aktacsomóját és már ma, hétfőn fölterjesztik a büntetőtörvényszékhez a vádhatóság indítványát. Ez ugy szól, hogy az ügyészség a kegyelmi elhatározás folytán visszavonja a vádat és a további eljárás megszüntetését indítványozza. Dr. Töreky Géza kuriai biró ítélőtanácsa elé kerül az ügy, ahol pár nap alatt elkészül a hivatalos végzés a pör végleges megszüntetéséről. Ezt aztán kikézbesítik valamennyi érdekeltnek és így végleg lezárulnak a királypuccs bünpörének aktái.


A bünpör előkelő vádlottjai kivétel nélkül birtokaikon vagy külföldön tartózkodnak. Munkatársunk vasárnap délben fölkereste dr. Vázsonyi Vilmost, aki Gratz Gusztáv védője volt ez ügyben, hogy megkérdezte véleményét szenzációs pertörlésről. Vázsonyi a következőkben nyilatkozott: A pör meginditásának első pillanatától az volt a nézetem, hogy ezt az ügyet nem lehet letárgyalni. Az egész pör céltalan volt, hiszen frivolitás nélkül nem lehetett volna elítélni az ugynevezetett „királypuccs" egyik vádlottját sem. Ezt az álláspontot képviselem a vádtanács előtt és a beadványaimban is – alkotmányjogi indokok alapján kértem a hiábavaló eljárás minél előbb való beszüntetését. Természetesen, mint a pör egyik vádlottjának védője, meg vagyok elégedve az ügy ilyetén való elintézésével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Horthy Miklós Gróf Andrássy Gyula Sigray Antal Rakovszky István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Sorozatos meglepetések az atlétikai bajnokságok második napján Sorozatos meglepetések az atlétikai bajnokságok második napján
Az atlétikai bajnokságok első napján Gyuricza István 751 cm-es...
A személyi harcz vége A személyi harcz vége
A vezérek egy része bizonyosra vette, hogy Andrássy mint dezignált...
A tarajos sül a maga harcias pompájában A tarajos sül a maga harcias pompájában
A bölcs természet egyetlen teremtényét sem dobja oda védtelenül az...
Az osztrák kormány élethalál-harca a horogkereszt ellen Az osztrák kormány élethalál-harca a horogkereszt ellen
Ausztria meggyötört testére óriáserejű villamosfeszültséget kapcsolt...
A német birodalmi kanczellár az orosz forradalomról A német birodalmi kanczellár az orosz forradalomról
Bethmann-Hollweg birodalmi kanczellár a birodalmi gyülés legutóbbi...
Nagyszerű sportot hozott a BKE 75 éves jubiláris nemzetközi műkorcsolyázó bemutatója Nagyszerű sportot hozott a BKE 75 éves jubiláris nemzetközi...
A jégünnepély nemzetközi részében a körök lefutása után Musilek...
Straub Elek nyerte Magyarország fedettpálya teniszbajnokságát Straub Elek nyerte Magyarország fedettpálya teniszbajnokságát
Vasárnap magas színvonalú küzdelmek folytak a BSE városligeti fedett...
Miért marad istálló a „Hunnia” műterme?
A Pasaréti-úton, a „Hunnia”-filmgyár épületében még mindig...
Rablógyilkosság a Zugligetben Rablógyilkosság a Zugligetben
Szombaton délután a Zugligetben rablógyilkos merénylet történt....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98