Dtum
Login with Facebookk
1922 | Augusztus

Magyarország – Középnémetország 5:3 (3:2)

A lebecsült csapatsor nyerte meg a mérkőzést. – A védelem bizonytalanul dolgozott. – Fehér ezúttal gyengén védett. – A csatársor legjobb embere Hirzer volt, aki egymaga három gólt lőtt. – Braun és Opata lőtték a többi gólt.

A pompás lipcsei stadionban, ugyanabban, amelyben három héttel előbb az ominózus német bajnoki döntő „tragédiája” lejátszódott, került eldöntésre középnémetországgal vívandó mérkőzésünk. A stadion, amelynek az építkezése úgyszólván még be sem fejeződött, impozáns látványt nyújtotta a maga 20000 nézőjével.

Nem voltak annyian, mint a bajnoki döntőn, - mondottak nekünk a németek, - de legalább rendet tudtak tartani a pályán. A stadionból pompás kilátás nyílik a hatalmas Völkerschlacht-denkmalra, amely kitűnően egészíti ki az a meglepő hatást, amit a stadion tesz a nézőre.

A csapatok a következő összeállításban léptek pályára.
Magyarország: Fehér – Fogl II., Fogl III – Kertész II., Szabó, Schweng – Paulusz, Braun, Opata, Hirzer, Weisz.
Középnémetország: Dötting (Eintracht Leipzig) – Dreese (V. F. B. Leipzig), Hetze (Chemnitzer B. C.) – Wittig (Chemnitzer B. C.) Edy. (V. F. B. Leipzig) Gärtner (Dresdener SC) – Leip és Reiszmann (Guts Muts Dresden), Thomas (Dresdener SC), Paulsen (V. F. B. Leipzig), Claus (Viktoria Leipzig).

A német csapat már keresztülment a tűzpróbán, egyedül a fiatal balszélső, Claus volt újonc.
A pályára lépő csapatokat, különösen a magyar csapatot szűnni nem akaró „hoch” kiáltásokkal üdvözli a közönség.

Filhanck (Berlin) sípjelére indul meg a játék s általános meglepetésre (a németek sem vártak sokat az „ismeretlen” magyar csatársortól) azonnal a németek térfelére terelődik. A magyar csatársor szebbnél-szebb kombinációkkal nyomul fel: Opata meglepő biztonsággal irányítja a támadásokat s az ő kommandóját híven átveszi a két összekötő. Hirzer és Braun. A 12-ik percben érjük el az első eredményt, Braun kiszökik, és védhetetlen gólt lő. Az ostrom ezután sem szűnik meg, de a németek jól védekeznek.

Egy negyedóra telik el a magyar támadás – német védelem párharcával, míg végre a magyar belső csatársor kombinációi mind közelebb és közelebb jutnak a német kapuhoz s a ma feltartóztathatatlanul kiszökő Hirzer a 27. és 33. percben újabb két szép gólt lő. 3:0-ra áll a játék a mi javunkra, s eddig a németek, szinte megbűvölve, alig voltak veszélyesek a magyar kapura.

A harmadik gól után végre észbe kapnak, s felhasználva a magyar halfsor pillanatnyi lankadását, felnyomulnak. Különösen a drezdai jobbszárny vezeti a támadásokat, ami a 42. percben a védelem hibájából eredményre is vezet. Reiszmann gól lő. Ez lelket önt a német csapatban és – a birokba is, akinek a 45. percben nincs szíve megállítani a játékot s a 46. percben Leip újabb gólt lő. A félidő tehát 3:2 arányban zárul.

A II. félidő elején úgy látszik, mintha a németek komolyan törekednének a kiegyenlítésre, lelkesedésük azonban csak pár percig tart, mert azután halfsorunk veszi át ismét, Kertész II-vel az élén, a kommandots előreveti csatársorát. A 7. percben Opata a halfsor által előretolt labdával áttöri a német védelmet, s jól helyezett gólja eldönti a meccs sorsát.

A németek ugyan elkeseredetten védekeznek, de már nem is gondolnak a kiegyenlítésre. A 28. percben mintaszerű támadást vezet balszárnyunk, a labda Hirzerhez kerül, aki bravúrosan átdolgozza magát a védelmen, s harmadik egyben a nap legszebb gólját lövi.

A németek egy perccel később kb. 35 méterről szabadrúgáshoz jutnak, amelyből Edy hatalmas lövéssel megszerzi csapatának harmadik gólját. Fehért meglepte a hatalmas lövés, s bár messziről jött, nem tudta azt védeni. Ez után a tempó mind a két fél részéről lanyhul, s inkább az eredmény megtartására törekszenek, ami sikerül is.

A magyar csapatnak a legjobb része kétségtelenül a csatársor volt. Még a németek is elismerik, hogy ilyen lendületesen preciz összjátékkal már régen látták a magyar csatársort játszani. A csatársornak is a belső trió volt a legjobb része, ebben is Hirzer, aki mindinkább mer önálló akciókra vállalkozni, s ami fő, ezek sikerülnek is neki. Áttörő képessége mellett technikája is szemlátomást fejlődik.

Braun belül is annak a nagy klasszisnak bizonyult, mint aki a szélen volt. Opata kiválasztása a centerbe szerencsés ötletnek bizonyult: Jól áll a lábán, s tudja, hogy milyen labdákra van szüksége a szélsőnek. A két szélső, Paulusz és Weisz megértő támogatója volt a belső csatároknak.

A halfsorból fejjel magaslott ki Kertész II. játéka, aki úgy látszik elérkezett karrierjének délelőttjére: a legjobb formában van. Szabó és Schweng fáradhatatlanok voltak. A védelemben a két Fogl ismét gyakori tanújelét adta nagy tudásának, megbámulták erőből teljes rúgásaikat, de a szerelésben ma néha bizonytalanok voltak. Fehérnek mintha ártott volna a pihenő, meglepő gyengén védett.

A német csapatban óriási munkát végzett az öreg Edy a halfsorban: egyaránt ott volt a támadásban, mint a védelemben. Partnerei nem értek fel az ő klasszisához. A csatársorban a két összekötő vált ki kivételes technikájával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Pénteken este ˝7- órakor egy kétségbeesett gyermeksikoltás némította...
Mi az a sokat emlegetett rothadt keresztény? Mi az a sokat emlegetett rothadt keresztény?
Régen eretnek volt az ilyennek a neve és ma is abban leld meg...
A Herzl-vonósnégyes második estje
Bajos volna eldönteni, hogy egy kamarazene-társaság működése mikor...
A művészeti pályázatok problémájáról A művészeti pályázatok problémájáról
Meddő pályázatok és a közönség nagy részét ki nem elégítő döntések...
A „Maladetta” A „Maladetta”
A párisi Nagy Opera egyik karnagya, Paul Vidal, maga jött el hozzánk,...
Hogy kell vigyázni az orosz foglyokra Hogy kell vigyázni az orosz foglyokra
Az utóbbi időben gyakrabban megtörtént, hogy olyan orosz foglyok, a...
A földmivelő nép érdekei a kormány programjában A földmivelő nép érdekei a kormány programjában
A magyar gazdatársadalom nagy érdeklődéssel várta Darányi Kálmán...
Július 28-án Thera szigetén gyenge földrengés - Szantorin szigetcsoport Július 28-án Thera szigetén gyenge földrengés - Szantorin...
Július 28-án Thera szigetén gyenge földrengést éreztek, amelyet az...
Jól szerepelnek jégkorongozóink Davosban Jól szerepelnek jégkorongozóink Davosban
A jégkorong-Európa és világbajnoki torna második vasárnapján,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98