Dtum
Login with Facebookk
1944 | Június

Nagyváradi AC a bajnok

Befejeződött az 1943/44. évi Nemzeti Labdarúgó bajnokság. Véget értek a szép küzdelmek, pihenni tér a kerek bőrlabda, azaz nem is tér pihenni, hanem a Nemzeti Bajnokság helyébe lép a Magyar Kupa, az esti mérkőzések és sok más aktuális mérkőzés. A bajnokság azonban véget ért. Minden csapat jó munkát végzett.

 

A bajnok NAC, de az utolsó helyezett BSzKRt is szépen dolgozott, jól küzdött. Ebben a bajnokságban nem volt biztos mérkőzés. Minden csapatnak meg kellett küzdeni a pontokért, akár az élcsoport egyik csapatával, akár a kiesők közül került valamelyikkel szemben.

Legnagyobb dicséret hangján természetesen a NAC-ról kell szólunk. Végig a bajnoki küzdelmek során a legállandóbb formát mutatták a nagyváradiak. Szinte azt mondhatjuk, hogy klasszissal a mezőny fölé emelkedtek, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy tizenhárom ponttal fölényesen nyerték el a bajnoki címet.

A Ferencváros második helye szerencsésnek mondható. A pesti zöldfehérek nagyon ingadozó formáról tettek tanulságot ebben a bajnoki esztendőben. A Fradi hívők mást vártak. Akkor, amikor megtudták, hogy Schaffer Spéci került a Ferencvároshoz edzőnek, mindenki biztosra vette, hogy a nagy sportmúlttal rendelkező Ferencváros ismét bajnokságot nyer. Úgy látszik, azonban még a „csodaedző” sem tudott csodákat művelni a Ferencvárosban. Bár a csapat a második helyen végzett sikeresnek nem mondható a Fradi idei szereplése.

A harmadik helyezett Kolozsvári AC minden dicséretet megérdemel. Ami Schuffernek a Fradiban nem sikerült, megcsinálta Opata Kolozsvárott, kisebb nevekből álló gárdával. Úgy látszik azonban Kolozsvárott nem hiányzott a szív és lelkesedés. Az egész bajnokság tartama alatt a második helyen tanyáztak, csak az utolsó fordulóban elszenvedett vereségük folytán kerültek a harmadik helyre.

Az utána következő csapatok közül a vártnál jobban szerepelt az Újvidéki AC és Szolnoki MÁV. Különb szereplést vártunk az Újpesttől és a Gammától. Külön kell szólnunk a Csepelről, SBTC-ről, Kispestről és a DiMÁVAG-ról. A tavaszi évadban mind a nagy csapat hatalmas küzdelmet vívott a kiesés ellen.

A tavaly még bajnokságot nyert csepeli gárda érthetetlen gyenge szereplése előtt tanácstalanul áll a csepeli hívők sokezres tábora. A másik három csapat jól megállta a helyét.

A fent említett négy csapat után a DVSC-ét illeti a szó. Vele kellett volna kezdenünk, de legalább is mindjárt a NAC után kellene szólnunk erről a szimpatikus debreceni csapatról. Heroikus küzdelmet vívott a bennmaradásért. Már többször elparentálták, de a szív mégis diadalra segítette a debrecenieket. A sikert, amelyet elértek, százszázalékosan megérdemelt.

A kiesők csoportjában, a Kinizsit illeti meg először a szó. Miért esett ki ez a csapat? Kérdezik ma sokan a labdarúgás hívei közül. Ma még nem ismeretes teljesen, de majd vitéz Áronffy Janka miniszteri biztos intézkedései után a nagy nyilvánosság számára is ismeretessé válik egy-két kulisszamögötti dolog.

A szegedi Tisza, amelyik csak „paprika pótlásként” szerepelt az NB. I.-ben, a végén majdnem, hogy bent ragadt. Az Elektromos és a BSzKRt ügye már régen letárgyalt dolog volt az NB I.-ben.

Sajnáljuk az Elektromost, mert egy régi múlttal rendelkező patinás egyesületet vesztett a magyar labdarúgás élvonala kiesésével, de reméljük jövőre, ha más néven is ismét találkozunk velük az első osztályban. A BSzKRt nem játszott nagy szerepet, de sokszor megkeserítette azokat a nagy csapatokat, amelyek könnyű mérkőzésnek vélték a „villamos” elleni összecsapást.

Az utolsó fordulóban lejátszott mérkőzéseken váratlan eredmény nem született. Talán debrecenieknek a kolozsváriak fölött aratott győzelme hozott váratlan eredményt. A NAC, a Ferencváros, a Gamma, az Újpest, az UAC és a Csepel biztosan győzte le a táblázaton hátrább elhelyezkedő ellenfeleit.

Egy mérkőzés elmaradt. A Szolnoki MÁV és az SBTC találkozó későbbi időpontba kerül majd lejátszásra, de ez a mérkőzés nem sokban változtathat majd a tabella végső állásán. Amennyiben a szolnoki csapat győz, úgy egy hellyel feljebb kerül, amennyiben a bányász csapat szerzi meg a győzelmet, úgy esetleg még a szolnokiakat is megelőzhetik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98