Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1912 | Július

A maláriás szunyog

A malária veszedelmes betegség. Magyarul mocsárláznak hivják s különösen a meleg égöv mocsaras vidékein gyötri az embert és kinozza sokszor halálra is. Az elnevezése malária szó szerint ezt teszi: rossz levegő. Régebben ugyanis azt hitték, hogy a fertőzést a levegő közvetiti. Ma már azonban, tudjuk, hogy nem igy van.


Másfél évtizeddel ezelőtt (1897-ben) Kelet-Indiában egy Ross nevü tudós megállapította, hogy a malária terjedése fontos kapcsolatban van a maláriás szunyogokkal, a melyeknek latin tudományos nevük: Anopheles


Ennek a szunyognak a nősténye a maláriás ember vérével magába szivja a mocsárlázat okozó apró szervezeteket, azokat a vérben élő véglényeket, vagy spórás állatokat, a melyek a piros vérsejtek anyagával táplálkoznak. Ezeknek a véglényeknek Plasmodium malariae a nevük.


A malária terjedéséhez tehát két különböző állatra van szükség: egy szunyogfélére (Anopheles) és egy véglényre (Plasmodium). Figyeljünk most a következőkre.


A nőstény szunyog magába szivja a maláriás beteg vérével a plasmodiumot. Ez a szunyog gyomrába kerül és a szunyog testében tovább él, fejlődik és elszaporodik; azután a nyirkedények utján belekerül a szunyog nyálmirigyébe és innen, mikor a szunyog megszurja az embert, a szunyog nyálával belekerül az ember vérébe.


Az emberi vérbe került Plasmodium most már az ember vérében fejlődik tovább. Behatol a piros vérsejtekbe, ott növekszik, azután oszlás utján számos apró részre szakad, a melyek ujabb vérsejteket fertőznek meg, vagy pedig félholdalaku testecskék formájában belejutnak az ember vérével megint a maláriás szunyog gyomrába.


Körforgást végez tehát ez a veszedelmes spórás állat, és kétféleképpen fejlődik. Az ember vérében egyszerü oszlás utján, a szunyog testében pedig rendes szaporodás utján.


A malária ellen ennélfogva a védekezés a következő:
Először is lehetőleg óvakodnunk kell maláriás vidékeken (Itáliában, a forró égövi tájakon stb.) a szunyogcsipéstől. A betegeket szigoruan el kell különítenünk, hogy a szunyogok meg ne fertőzhessék magukat és nyálukkal a fertőzést tovább ne terjeszthessék. A váltólázas maláriát magát khininnel gyógyitják.


Az emberi vér maláriás élősdijének fejlődését képünkön láthatjuk. A kép alatt van a részletes magyarázat.


A maláriás szunyog Francziaországban, sőt nálunk is el van terjedve. A közönséges szunyogtól abban különbözik, hogy szárnyai pettyesek és szivás közben függőlegesen tartja őket. Tapogatói olyan hossszuak, mint a szipókája, és a hátát nem pikkely, hanem serte boritja.


Egy tudós a forró égöv alatt megszámolta, hogy a tengeröböl melletti lakásokban 700 nőstény szunyog esik 16 him szunyogra. A nőstény 200-300 darab petét tojik hajnali 3-5 óra között, s a petéket szalagalaku tutajokká rakja össze, a vizbe ereszti.


Brazilia erdeiben él egy picziny, vörös szunyogálcza, mely szárnyra kelve csendesen közelit az alvó emberhez, vérét szivja és az erdei váltólázat okozza benne.


Több denevérfajban is találtak olyan vérszivó véglényeket, a milyenek az ember váltólázát okozzák.
Ezeknek a maláriás szunyogoknak az álczái, bábjai, mint általában a szunyogokéi, a vízben élnek. Vagy a fenéken élnek és kopoltyukkal lélekzenek. A kopoltyuk szőrszálak vagy piheszerüek, vagy levélalakuak. Vagy pedig a vizben eviczkélnek és a fölszinre is felkerülnek. Ezek légcsövekkel lélekzenek.


Megemlítjük még azt is, a mit kevés ember tud, hogy a szunyogok közül csak a nőstények tolakodó vérszopók. Az ártatlan himek tánczolva, zümmögve kisérik csak a nőstényeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy térkép fekszik előttem... Egy térkép fekszik előttem...
Egy térkép fekszik előttem. Rajta zászlók tűzdelve, amelyek mély kört...
A vasúti alkalmazottak eddig fel nem fedezett betegsége A vasúti alkalmazottak eddig fel nem fedezett betegsége
Végre fényderült a rengeteg vasúti baleset okára. A legtöbb vasúti...
A fényképészet csodái A fényképészet csodái
Daguerre korától máig, óriási haladást tett a fényképészet. A hajdani...
Magyarország birkózó bajnokságai Magyarország birkózó bajnokságai
A késő éjjeli órákban fejeződött be a két napig tartott bajnoki...
Az OTE versenye Az OTE versenye
Atlétáink élénk részvétele mellett zajlott le a törekvő óbudai...
Fegyverválogatás a Martinovics-laktanyában Fegyverválogatás a Martinovics-laktanyában
A munkásokból lett vörös katonák, miután a raktárokból megkapták...
Juhász Gyula, a nagy szegedi költő, kétévi sulyos betegség után meggyógyult Juhász Gyula, a nagy szegedi költő, kétévi sulyos betegség után...
Estefelé homályos, néptelen mellékutakon néha találkozik vele egy-egy...
Vegyék föl a tokaji bort hivatalos gyógyszerként az európai gyógyszerkönyvekbe! Vegyék föl a tokaji bort hivatalos gyógyszerként az európai...
A Budapesten időző külföldi gyógyszerészek vasárnap a fővárost és a...
Football-hírek a hétről
Az Oesterreichische Fussball Verband az mult héten csakugyan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98