Dtum
Login with Facebookk
1901 | Szeptember

A kormány megvette a Csorbai-tavat

Nagy örömet keltett mindenfelé a hazában, hogy Darányi Ignácz földmívelésügyi miniszter gyors elhatározással megvásárolta a magyar kincstár részére a csorbai tavat és környékét, a melyet eddigi birtokosától a Szentiványi-családtól a német, Hohenlohe herczeg akart megvenni.

 

Hohenlohe herczegnek van már nagy birtoka a Kárpátokban s övé a Szvinicza csúcs és környéke is, elég szomorúságára a turistáknak, mert ez a hegycsúcs közepes fekvésénél fogva a legszebb kilátást nyujtaná, de a tulajdonos a csúcs környékén való járást s a csúcs megmászását eltiltotta. S attól lehetett félni, hogy a csorbai tó környéke is így jár s a nagy közönség el lett volna zárva a Tátrának talán legszebb, de az egész országnak is minden esetre egyik legbájosabb helyétől.

 

A Magas-Tátra meredek déli lejtője előtt széles völgy nyúlik el Liptó – Szent- Miklóstól Poprád felé. Ebből a széles völgyből két felé folynak le a vizek. Nyugatra a Vág viszi a Dunába a hegyekről leomló patakok vizét, keletre pedig a Poprád folyó szedi össze és vezeti ki ezeket a vizeket az ország éjszaki határán át a Duna-jeczbe. A két folyó vizterűletét a nagy völgyben csak alacsony emelkedésű lapos földhát választja el, a melyen van Csorba falu és a kassa-oderbergi vasut Csorbanevű állomása fekszik, (a melyet az öregek még hochwaldi állomás néven ismernek).


Az állomás a vasut déli oldalán van s innen kis vashid vezet át a másik oldalra, a hol néhány lépésnyire elérjük a fogaskerekű vasut állomását. Meglehetős enyhén indul neki a fogaskerekű, sőt egy helyen még a fogak is elmaradnak, de aztán mind meredekebben és meredekebben emelkedik a hegy lejtőjén, míg nem egy merész szökkenéssel feljut a csorbai tóhoz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98