Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

Súlyos zavargások Zágrábban

Zágrábban márcz. 27-ikén este már nagyobb véres tüntetések folytak magyargyűlöletből s megtámadták a hivatalokon a magyar államiság jelvényeit.


A fiatalság a magyar államvasutak üzletvezetőségének épületét nagy lárma közt megdobálta és sok ablakot bevert. A postaépületnek és országos nyomdának nehány ablakát is beverték, folyvást azt kiáltva: „Le a magyar államvasuttal! Éljen a horvát hadsereg!” Időközben a tüntetők erősen megnövekedtek a munkásokkal s a Jellasics-térre vonultak, a hol erős rendőrcsapat foglalt állást.

 

A diákok Horvátország pénzügyi függetlenségét éltetve, a bánt abczugolva, a Jelassics-szobor előtt sereglettek s a horvát himnuszt énekelték, majd az Ilicza nevű főutczán végigvonultak. Éjszaka a tüntetés még nagyobb volt. A diákok eloltották a gázlámpásokat és koromsötétség lett a főutczákon. Ekkor a rendőrség mellé katonai segitség érkezett; egy század gyalogság a magyar államvasutak üzletvezetőségének épületében helyezkedett el.

 

A tüntetők az utczákon zajosan abczugolva, a „Narodni Novine” szerkesztőség elé értek: az ablakokat kővel beverték s már-már betörték a kaput. Egy rendőrbiztos több titkos rendőrrel és lovasrendőrrel érkezett oda. Mihelyt a tömeg meglátta a rendőrbiztost, rávetette magát s véresre verte. Ebben a pillanatban lövés dördült el s a revolvergolyó a rendőrbiztost érte. Ekkor egy szakasz gyalogság szuronyt szegezve előrenyomult és számos tüntetőt, köztük egy diákot is megsebesített.


Budapestre az a hír érkezett, hogy a vasúti üzletvezetőség épületéből a magyar czímereket, magyar feliratokat letépték. Ez valótlan. A pályaudvar fölirásai magyar és horvát nyelven vannak festve s nincs ott semmiféle tábla, a melyet le lehetett volna tépni. A mozgalom czélpontja az üzletvezetőség uj épületének ormán lévő kőbe vésett: „Magyar Királyi Államvasutak” fölírás volt, mely mellől a horvát fölirás hiányzik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98