Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1903 | Augusztus

Magyar tanárok a tengerparton

Az országos Polgári Iskolai Tanáregyesület idei közgyűlését Fiuméban, julius hó 5-ikén és 6-ikán tartotta meg, melylyel kapcsolatosan több tanúlmányi kirándulást rendeztek Fiume környékére, továbbá Polába, Triesztbe, Velenczébe, Adelbergbe és végűl egy nagyobbat, 24 napra terjedőt Olaszország nevezetesebb városaiba.


Ezen alkalomból bemutatjuk a közgyűlésről felvett csoportképet. E közgyűlés és a vele kapcsolatos kirándulások eredményükben túlhaladják a szokásos tanárgyűléseket és tanúlmányutatkat, mert mondhatni, politikai tűntetés volt az a magyar nemzeti eszme mellett, a magyar tengerparton.


Dr. Vio Ferencz fiumei podeszta többször hangoztatta, mennyire örvend, hogy a tanárgyűlés révén alkalma nyílik Fiumének magyar hazafiságát bizonyítani, a múlt sajnos félreértéseiből származó ellentéteket eloszlatni. A városi törvényhatóság és a tanács pedig egyhangúlag örömét fejezte ki a magyar tanárok megérkezésén, egyesűletöket szivesen üdvözölte.

 

A városi hatóság és képviselőtestület hazafias érzelmei kifejezésének méltó kiegészítése volt Fiume egyik legtekintélyesebb polgárának, Ossoinack Lajos lovagnak figyelemreméltó pohárköszöntője, melyben Fiumét azon nyitott résnek nevezte, a melyen keresztűl a külföld belát a hazába, melynek feladata, hogy a magyart egyesítse a nagyvilággal, ép azért nem lehet politikai viszályok fészke, hanem legfőképen közgazdasági kérdések megoldása a feladat.

 

Békei Ignácz fiumei állami polgári iskolai igazgató, a kirándulások rendezője, fáradságot nem ismerve, úgy Fiuméban, mint a többi városokban, előre úgy elrendezett mindent, hogy a kirándulók mindenütt barátságos, szives fogadtatásra találtak. A fiumei hatóságokkal való érintkezésben hathatós támogatói voltak Békeinek Donáth Imre miniszteri osztálytanácsos, a kormányzótanács tanügyi előadója és Dalmartello Artur városi iskolai felügyelő.

 

A két napon át tartott közgyűlésen foglalkoztak a tanárok dr. Ágh Géza előadása kapcsán a magyar család és iskola ügyével, hangoztatva a magyar család és iskola ügyével, hangoztatva a magyar családi nevelés szükségét, a mely az iskola munkája mellett egyetlen záloga a tanulók munkára és hazaszeretetre való nevelésének. Krammer József "A lélektan szerepéről az iskolában" czímen értekezett, melyben sürgeti a gyermek egyéniségének lélektani alapon való tanulmányozását.

 

Kurzenreiter Károly a természettudományok olyan tanításáról értekezett, a mely lehetővé tenné erkölcsi hatásukat, e végből történettudományi és genetikus alapon kellene tanítani ezen tárgyakat. Garády Viktor, a magyar tengerpart jeles ismertetője, "Régi magyar dicsőség a tengerpartonť" czímen fejtegette, hogy már Szent László és Kálmán királyok, majd az Anjou-házbeli királyok mily erős uralmat biztosítottak a mostan már, sajnos, mind horvát, dalmát és osztrák tengerparti városokban.

 

Hangoztatta a magyar tanárság nemes hivatását és kötelességét, a mely a régi dicsőség újra fölélesztésében áll. Sóváry Béla a magyar nyelv tanítását Fiuméban ismertette. Az előadások sorát Volenszky Gyula titkár rekesztette be.


  A kirándulásokat Fiume nevezetességeinek megtekintésével kezdték, majd átrándúltak Abbáziába, másnap Fiume város által bérelt hajón sétahajózás volt a Quarnero-öbölben, majd Czikveniczát is megtekintették. Innen a közgyűlésben résztvettek nagy része távolabbi utakra indúlt.


Huszár Béla

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Ciano gróf elmondja miről tárgyalt négy napig Hitlerrel és Neurath-tal Ciano gróf elmondja miről tárgyalt négy napig Hitlerrel és...
Ciano gróf olasz külügyminiszter vasárnap délelőtt repülőgépen...
Megszaporodott tűzesetek Megszaporodott tűzesetek
A Párisi áruház rettenetes égése után Budapesten majd minden nap...
Az Országos Képzőművészeti Főiskola kiállítása Az Országos Képzőművészeti Főiskola kiállítása
Régen volt a Műcsarnok termeiben olyan kiállítása, mint ez, amely...
„Az Est” napilap üldözése „Az Est” napilap üldözése
Lukács László volt miniszterelnök közvetlen lemondása előtt...
Innoczent szerbiai metropolita ügyei Innoczent szerbiai metropolita ügyei
Szerbia legfőbb főpapja, Innoczent belgrádi metropolita nagy szerepet...
A technika csudái - Repülőgépek A technika csudái - Repülőgépek
A huszonegyedik századot találóan lehetne a levegő meghódítása...
Kék levél a nyári Párizsból Kék levél a nyári Párizsból
Júliust a párizsi nagyvilági hölgy vidéken tölti, akár a saját...
Fischl Frigyes koronatanu lesz a ma kezdődő kecskeméti kommunista pörben Fischl Frigyes koronatanu lesz a ma kezdődő kecskeméti kommunista...
Kecskemétről jelenti tudósítónk: Vasárnap délután Kecskemétre...
A ludtalp és bokasüllyedés A ludtalp és bokasüllyedés
Az emberi test egyik fontos végtagjának, a lábnak, lábfejnek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98