Dtum
Login with Facebookk
1903 | Augusztus

Magyar tanárok a tengerparton

Az országos Polgári Iskolai Tanáregyesület idei közgyűlését Fiuméban, julius hó 5-ikén és 6-ikán tartotta meg, melylyel kapcsolatosan több tanúlmányi kirándulást rendeztek Fiume környékére, továbbá Polába, Triesztbe, Velenczébe, Adelbergbe és végűl egy nagyobbat, 24 napra terjedőt Olaszország nevezetesebb városaiba.


Ezen alkalomból bemutatjuk a közgyűlésről felvett csoportképet. E közgyűlés és a vele kapcsolatos kirándulások eredményükben túlhaladják a szokásos tanárgyűléseket és tanúlmányutatkat, mert mondhatni, politikai tűntetés volt az a magyar nemzeti eszme mellett, a magyar tengerparton.


Dr. Vio Ferencz fiumei podeszta többször hangoztatta, mennyire örvend, hogy a tanárgyűlés révén alkalma nyílik Fiumének magyar hazafiságát bizonyítani, a múlt sajnos félreértéseiből származó ellentéteket eloszlatni. A városi törvényhatóság és a tanács pedig egyhangúlag örömét fejezte ki a magyar tanárok megérkezésén, egyesűletöket szivesen üdvözölte.

 

A városi hatóság és képviselőtestület hazafias érzelmei kifejezésének méltó kiegészítése volt Fiume egyik legtekintélyesebb polgárának, Ossoinack Lajos lovagnak figyelemreméltó pohárköszöntője, melyben Fiumét azon nyitott résnek nevezte, a melyen keresztűl a külföld belát a hazába, melynek feladata, hogy a magyart egyesítse a nagyvilággal, ép azért nem lehet politikai viszályok fészke, hanem legfőképen közgazdasági kérdések megoldása a feladat.

 

Békei Ignácz fiumei állami polgári iskolai igazgató, a kirándulások rendezője, fáradságot nem ismerve, úgy Fiuméban, mint a többi városokban, előre úgy elrendezett mindent, hogy a kirándulók mindenütt barátságos, szives fogadtatásra találtak. A fiumei hatóságokkal való érintkezésben hathatós támogatói voltak Békeinek Donáth Imre miniszteri osztálytanácsos, a kormányzótanács tanügyi előadója és Dalmartello Artur városi iskolai felügyelő.

 

A két napon át tartott közgyűlésen foglalkoztak a tanárok dr. Ágh Géza előadása kapcsán a magyar család és iskola ügyével, hangoztatva a magyar család és iskola ügyével, hangoztatva a magyar családi nevelés szükségét, a mely az iskola munkája mellett egyetlen záloga a tanulók munkára és hazaszeretetre való nevelésének. Krammer József "A lélektan szerepéről az iskolában" czímen értekezett, melyben sürgeti a gyermek egyéniségének lélektani alapon való tanulmányozását.

 

Kurzenreiter Károly a természettudományok olyan tanításáról értekezett, a mely lehetővé tenné erkölcsi hatásukat, e végből történettudományi és genetikus alapon kellene tanítani ezen tárgyakat. Garády Viktor, a magyar tengerpart jeles ismertetője, "Régi magyar dicsőség a tengerpartonť" czímen fejtegette, hogy már Szent László és Kálmán királyok, majd az Anjou-házbeli királyok mily erős uralmat biztosítottak a mostan már, sajnos, mind horvát, dalmát és osztrák tengerparti városokban.

 

Hangoztatta a magyar tanárság nemes hivatását és kötelességét, a mely a régi dicsőség újra fölélesztésében áll. Sóváry Béla a magyar nyelv tanítását Fiuméban ismertette. Az előadások sorát Volenszky Gyula titkár rekesztette be.


  A kirándulásokat Fiume nevezetességeinek megtekintésével kezdték, majd átrándúltak Abbáziába, másnap Fiume város által bérelt hajón sétahajózás volt a Quarnero-öbölben, majd Czikveniczát is megtekintették. Innen a közgyűlésben résztvettek nagy része távolabbi utakra indúlt.


Huszár Béla

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Földmíves munkáscsaládok szerencsétlensége Földmíves munkáscsaládok szerencsétlensége
Hogy a gyárakban, a hol lelketlen gépek dübörögnek, forognak s az...
Pethest eltiltották a hipnotizálástól Pethest eltiltották a hipnotizálástól
Hónapok óta nagyon sokat beszélnek Pesten dr. Völgyesi Ferenc...
Harmincmillió pengőbe kerülne a mosoni Duna szabályozása Harmincmillió pengőbe kerülne a mosoni Duna szabályozása
A Felvidék, főleg a Csallóköz visszakerülése aktuálissá tette a Duna...
Schmeling 40.000 néző előtt legyőzte Paolinót Schmeling 40.000 néző előtt legyőzte Paolinót
Vasárnap délután 40.000 főnyi néző előtt a Post Stadionban Max...
A svéd – magyar atlétikai viadal A svéd – magyar atlétikai viadal
Az elmult héten megtartott svéd – magyar atlétikai mérkőzésen a...
Teljesen felgöngyölítette a rendőrség a Béke- párt meglevő maradványait Teljesen felgöngyölítette a rendőrség a Béke- párt meglevő...
Csepelen, a Weiss Manfréd gyár közelében, néhány nappal ezelőtt a...
Vilmos császár volt soffőrje elmondta egy francia lapban, hogy a császár a föllázadt katonáktól remegve menekült és sirva lépte át a holland határt Vilmos császár volt soffőrje elmondta egy francia lapban, hogy a...
A nyugati fronton tizenegy évvel ezelőtt létrejött fegyverszünet...
Friedrich és a zsidókérdés Friedrich és a zsidókérdés
A Hétfői Hírlap munkatársa fölkereste Friedrich Istvánt az Attila...
Kovács kardban, Berzsenyi dr. párbajtőrben győzött a Gömbös-emlékversenyen Kovács kardban, Berzsenyi dr. párbajtőrben győzött a...
A HTVK jubiláris Gömbös Gyula emlékversenye újabb tiszti sikereket...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98