Dtum
Login with Facebookk
1903 | Február

Bonyodalmak a Balkánon

A szultán tartományaiból és az egész Balkán-félszigetről fenyegető hirek érkeznek. Maczedóniát a fölkelésre annyira megérettnek hirdetik, hogy tavaszra a maczedonok föllázadásától tartanak, sőt még a lázadás napjait is előre hirdetik.

 

Maczedóniában a Bulgáriában tartózkodó évek óta izgató maczedon forradalmi bizottság kényelmesen és nagy hazafias lármával késziti elő a lázadást, de azért nagy kérdés, hogy kitörhet-e a lázadás, mert Törökországnak még van ereje a bolgár izgatások és a maczedon bandák ellen és a helyszinén van is katonasága s vihet oda többet. A maczedonok maguktól és a bolgárok támogatásával sokra nem mehetnek. De Keleten mindig nagy kerülővel szokott történni minden s a háboruk is így keletkezhetnek ott.


A Balkán-országokban jól tudják, hogy a fölkelések beavatkozásra késztetik a fajrokonokat, Montenegrót, Szerbiát, Görögországot és Bulgáriát és ha ezek megmozdulnak, a keleti kérdésben érdeklett hatalmak se maradnak nyugton. Az orosz a Fekete-tenger felől, az olasz a Közép-tengerről, Ausztria-Magyarország Boszniából könnyen a helyszinén van s ha egyszer oda vonulnak, a porta adja meg az árát.

 

Ausztria-Magyarország és Oroszország uj javaslatot dolgoztak ki Maczedonia közigazgatására s február 17-én terjesztették a hatalmak elé. Ebben a közigazgatás javitására tesznek javaslatokat és ennek pénzügyi végrehajtására pénzügyi biztositást kivánnak. A bolgár kormány a bolgár és a maczedon határnál felállitott török hadsereg hatásának tulajdonitja a mozgalmat s ezért a bolgár hadsereg részleges mozgósitsát tartja szükségesnek.

A maczedon forradalmi bizottságok működése. A bolgár kormány február 12-én a maczedon bizottságok évek ellen teendő intézkedéseket határozta el. A maczedon bizottságok évek óta Bulgáriában dolgoztak. Száráfov Boris volt elnökük, ki nagy kitartással szervezte az izgatást és a bandák betörését. Utóbbi időkben a bizottság vezetői meghasonlottak és az egyik fél Zoncsev és Mihajlovszki vezetése alatt folytatta az előkészületeket Maczedónia felszabaditására. Ezek a bizottságok most egyszerre mindent elkövettek, hogy tavaszra támadást szervezzenek. A bolgár kormány tilalma mellett is számos bolgár tiszt elhagyja a bolgár hadsereget és a maczedóniai bizottságok szolgálatába szegődik.


A maczedóniai fölkelés hir szerint az egyes pontokon márczius 28. és április 10-ike közt fog kitörni. Mind a két maczedon-bizottság egyesülni fog. A Mihajlovszki-Zoncsev-féle bizottság január 25-ikén a bolgár hadseregben szolgáló minden maczedon tisztnek körlevelet küldött, a melyben azt irja, hogy a szivtelen európai diplomácziától, de különösen az álnok orosztól mit sem várhatnak. Ezért is a bizottság a maczedon tisztek hazafiságára apellál és felszólitja őket, hogy a mihelyt a nagy mentő munka fontos pillanata elérkezik, hagyják ott valamennyien a bolgár hadsereget és menjenek át a maczedon határon.

A bolgár kormány a maczedon bizottságok ellen. A bolgár kormány parancsot bocsátott ki, mely szigoru büntetéssel és a hadseregtől való elbocsátással fenyegeti azokat a tiszteket, ki a fölkeléshez csatlakoznak. A kormány e hó 13-ikán éjjel föloszlatta az összes maczedón bizottságokat és letartóztatta a bizottságok vezetőit. A rendőrség az éjjel letartóztatta Zoncsev-et, Mihajlovszki-t, Sztaniszev-et és a maczedón-bizottságok más tagjait. A szobránye február 14-iki ülésén Takev ellenzéki képviselő megkérdezte Danev miniszterelnököt, miért fogadták el Zoncsevet és Mihajlovszkit, és miért oszlatták föl a bizottságot? A miniszterelnök azt felelte, hogy a minisztetanács elhatározta a bizottság megsemmisitését. Takev nem volt megelégedve a válaszszal és interpellácziót jelentett be.

A bolgár kormány tiltakozó jegyzéket intézett a berlini szerződést aláirt hatalmakhoz a legujabb török hadikészülődés dolgában. A bolgár kormány ebben a jegyzékében kifejti, hogy egészen biztos tudomása van arról, hogy a török kormány a drinápolyi és a monaszteri hadtestet mozgósitotta. Az utóbbi hadtest mozgósitást megmagyarázza ugyan a maczedóniai helyzet, de a drinápolyi hadtest mozgósitása egyenesen fenyegetés Bulgária ellen. Bulgária nem óhajt katonai összeütközést Törökországgal, mert még győzelme esetében is tönkremenne pénzügyileg. A bolgár kormány eddig nem tett nagyobbszabásu katonai intézkedéseket. Egyetlen intézkedése az, hogy az ujonczokat az idén nem márcziusra, hanem már februárra hivta be.

Mozgósitási hirek. A legutóbbi napokban a Bécsben már korábban elterjedt mozgósitási hirek oly alakban merültek föl, hogy a Balkán-országokhoz közel eső hadtesteket mozgósitják, a Boszniában levő ezredek számát is fölemelik, hogy előre nyomulhassanak. Némely hirek tudni vélik, hogy a budapesti 4-ik hadtesthez tartozó összes tartalékos tisztek bizalmas természetű parancsot kaptak, a melyben értesitik őket, hogy legyenek készen arra, hogy mozgósitás esetén 24 óra alatt bevonulhassanak ezredeikhez. (E mozgósitási hireket azonban csakhamar határozottan megczáfolták.)

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bosznia a Monarchiát bemutató albumban Bosznia a Monarchiát bemutató albumban Bosznia a Monarchiát bemutató albumban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98