Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

A marokkói válság

A marokkói császárság olyanforma „beteg embere” éjszaknyugati Afrikának, mint a milyen Törökország Kelet-Európában. Ezt a gyakori belháborúk által dúlt birodalmat csak az örökségére áhitozó hatalmak versengése védi meg attól, hogy valamelyik el ne foglalja. E versengő hatalmak: Spanyolország, Anglia és Francziaország. A spanyol nemzet vágyai és reményei oda irányulnak, hogy egy koron Marokkó birtoka fogja kárpótolni elvesztett gyarmati birtokaiért. Marokkó ezidőszerint legelzárkózottabb védő vára a mohamedán vakbuzgóságnak s a mostani belháborút is az idézte fel, hogy a fiatal Abdul Aziz szultán gyakran élt európaiak tanácsával s általában hajlamot mutatott az európai polgárosodás egynémely vivmányának meghonosítására.

 

Mindez sok ellenséget szerzett neki s arra bátoritotta az ó-mohamedán párt fejét, Bu Hamarát, hogy kitűzze ellene a lázadás zászlaját. A lázadók a Taza melletti csatában megverték a szultán seregét s a kabil néptörzsek közül több a lázadókhoz csatlakozott. Napról-nara hoz a táviró hireket a marokkói eseményekről, de a hirek, bár többnyire a Tangerben székelő diplomaták útján jutnak Európába, nagyon megbízhatatlanok. A „marokkói kérdés” veleje most az, hogy ha Bu Hamarának sikerül a trónról elűzni Abdul Aziz szultánt, akkor a Marokkó birtokára leselkedő három hatalom aligha fogja magát visszatartani a beavatkozástól, s ebből esetleg nagy bonyodalom keletkezhetik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A marokkói szultán kíséretével A marokkói szultán kerékpárjával A marokkói pénzügyminisztérium Marokkó, Fez erődítményei Marokkó hadügyminisztere, Moamed el-Kenebi Marokkó, mosakodó arabok egy mecset udvarán Marokkó, vásártér Tangerben
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98