Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

Robbanás egy magyar hajón

A Magyar Keleti Tengerhajózási Részvénytársaságnak Vaskapu nevű személy- és áruszállitó gőzhajóján, mely Galacz és Konstantinápoly között közlekedett, az augusztus 31-ikétől szeptember 1-ére virradó éjszakán a Fekete-tengeren, a Várna és Burgasz közt levő Mesembria közelében nagy robbanás történt, melynek több emberélet esett áldozatául. A robbanás lángba boritotta a hajó elülső részét, de még bejuthatott a burgaszi kikötőbe.

 

Halva találták az első kapitányt. Lettis-t; a személyzet közül pedig Deskovich Kázmér az első, meg Persich Francesco a második tiszt, továbbá a legénység hat emerté, végül a társaságnak egy, a hajón utazó fiatal budapesti tisztviselőjét, Lendvai Károlyt. Az utasok közül tizennyolczan vesztek el. A borzalmas szerencsétlenséget minden valószinűség szerint a maczedon forradalmi bizottság idézte elő. Vagy robbanó szereket csempészett a hajón, vagy pokolgéppel akarta megsemmisiteni a szép hajót. A  Vaskapu Galacztól Konstantinápolyig a jelentékenyebb kikötőkkel tartotta fenn az áru- és személyforgalmat. A hajó maga 300,000 koronára volt biztositva, a rajta levő áru 200,000 koronára. A legvalószinűbbnek látszik, hogy a bolgár kikötőkbe akartak dinamitot becsempészni, melyet más áru czimén adtak fel.
A Vaskapu hajó fölrobbanásáról a budapesti igazgatósághoz a következő tudósitások érkeztek:


A Vaskapu augusztus 30-án este hatvan utassal hagyta el a várnai kikötőt. Hajnali három és négy óra között körülbelül a hajó közepén fülsiketitő robbanás történt. Az utasok közt leirhatatlan ijedtség támadt. Mindenki az égő hajórész oltásán munkálkodott és daczára az emberfeletti munkának, a tüzet nem lehetett eloltani, csak két nap mulva Burgaszban oltották el és Burgaszban tünt ki csak a szerencsétlenség nagysága. Az első kapitány, két második kapitány, hat tengerész és 18 utas esett áldozatul. Kezdetben mindenki kazánrobbanásra gondolt, de Burgaszban kiderült, hogy a hajó kazánja és gépje sértetlen. Igy bebizonyosodott, hogy dinamit vagy nitroglycerin-robbanás okozta a szerencsétlenséget.

 

Ki volt az okozója a halálos veszedelemnek, a véletlen-e, vagy a számitó ész, merénylet volt–e vagy nem, a vizsgálat lesz hivatva kideriteni. Burgaszban temették el az összeroncsolt holttestrészeket, mert a hajóskapitány kivételével az összes áldozatok testét darabokra tépte a robbanás. Várnában a Vaskapu elindulása napján gyanus embereket láttak a hajó fedélzetén őgyelegni s miután a kikötőben horgonyzó hajó födélzetére mindenkinek szabad a bejárás, mind valószinűbbé válik az a feltevés, hogy a szerencsétlenséget bűnös merénylet idézte elő. A robbanás valószinűleg a maczedón fölkelők válasza volt arra az intézkedésre, hogy a vasuti forgalmat, Adrinápoly és Konstantinápoly között nemrég beszüntették és azóta az emlitett utvonalon a forgalmat csak hajóközlekedéssel lehetett lebonyolitani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98