Dtum
Login with Facebookk
1905 | Április

A kikészítési eljárás fejlesztése Németországban

A német Handeisvertragsverein a kikészítési eljárás fejlesztése érdekében a birodalmi kancellárhoz terjedelmes felterjesztéssel élt, melynek lényegét a következőkben adjuk:
Az uj német vámtarifa és uj kereskedelmi szerződések életbelépte folytán előálló uj rendje a nemzetközi vámviszonyoknak a német ipar azon köreinek, melyek a kivitelre vannak reáutalva, kereskedelmi helyzetét sulyosan érinti, még pedig egyszerre háromféle is.

Először is a külföldi felemelt vámtételek legfontosabb piacaikon nagyon megnehezíti forgalmukat.

Másodszor az élelmiszerek vámjainak német részről történt emelése közvetve árt nekik; mert egyrészt minden valószínűség szerint a munkások oda fognak törekedni, hogy életszükségleteik megdrágulását a bérek megfelelő emelésével egyenlítsék ki, másrészt az életszükségletek megdrágulása a népség összes alsóbb rétegeiben a nélkülözhetőbb ipari cikkek utáni keresletet csökkenteni és így a belföldi fogyasztást is nyomni fogja. 

De hozzájárul harmadszor az a körülmény, hogy az uj német vámtarifa a kiviteli ipar nyers anyagainak, félgyártmányainak és segédanyagainak eddig is igen érezhető vámtételeit még inkább emelte, sőt helylyel-közzel aggodalmas magasságig.

Ez azonban a termelés megdrágítását jelenti, mi a kiviteli iparágakra annál érzékenyebben hat, mivel a félgyártmányokat előállító ipartelepek erős kartellekben állanak vagy syndicatusokat képeznek és nemcsak vevőiknek szabnak gyakran sulyos fizetési feltételeket, hanem még azt az elvet is követelik, hogy gyártmányaikat a külföldön olcsóbban adják el, mint belföldön és így a kiviteliipar külföldi versenytársait erősítik és már ezzel magában lehetővé teszik, hogy a külföldi ipar a világpiacon, sőt részben a belföldi német piacon is a német iparnál olcsóbban adhatja cikkeit. 

Ha az első két hátránynyal, mint a megerősödött protekciós vámrendszer el nem hárítható következményével egyelőre meg kell barátkozni, az utolsó körülményre nézve a vámmentes kikészítési forgalom lehetővé teszi, hogy a német kiviteli ipart ért kár legalább némileg kisebbedjék. 

Azért az uj német vámtarifának a birodalmi gyűlésben megtörtént elfogadása óta a német kiviteli iparban folyton növekvő mozgalom támadt, melynek célja, hogy az eddig is csak elvétve egyes sürgős esetekben kivételesen adott kedvezmény jövőre általánosíttassék és törvényhozásilag oda fejlesztessék, ahogyan ez – akár mint kikészítési eljárás, akár mint vámvisszatérítés – több védővámos ipari államban már megtörtént. 

A felterjesztéshez gyakorlati eseteknek az egyesület által már előzetesen gyűjtött sorozata van mellékelve, melyek mutatják, mily fontos volna némely foglalkozásokra a kikészítési engedély és hogy a német kivitelt eddig is már mennyire terhelte a félgyártmányok és segédanyagok vámja. A példák leginkább a textil- és fémipar, khémiai élvezeti cikkek ipara, a fa- és bőripar köréből vannak véve.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kikészítési eljárás
Szabóné Fricska Anna

Nevezik kikészítési (vagy csinozási) forgalomnak is.

 

A külföldről feldolgozás, átalakítás, kimunkálás céljából vámmentesen behozott áruforgalomra és az innen külföldre – visszafelé – vámmentesen ismét kivitt, feldolgozott, átalakított, kimunkált állapotban lévő anyag forgalmára használják. 

Ezek a késztermék szempontjából általában félgyártmányok, nyers- és segédanyagok.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az eső-probléma Az eső-probléma
Ezen a nyáron mindenki az eget nézte: lesz-e eső? Budapest...
Fegyveres tavasz Fegyveres tavasz
Albániát megszállták az olaszok. "Ez a hordó még felrobban" hallom...
Tréfa, vagy bűntény?
Letartóztatták Drucker Nándor volt kávéháztulajdonost lopás miatt a...
Hauptmann Gerharté az idei irodalmi Nobel-díj Hauptmann Gerharté az idei irodalmi Nobel-díj
Hauptmann Gerhart nevét most kettős alkalom viszi el mindenhová, a...
Hány katonánk van még szerb hadifogságban Hány katonánk van még szerb hadifogságban
A Magyar Távirati Iroda jelenti a sajtóhadiszállásról: Az olasz és a...
Hetvenezer mázsa barack maradt leszedetlenül a fákon Kecskeméten Hetvenezer mázsa barack maradt leszedetlenül a fákon Kecskeméten
A hatalmas sajtóorkeszter, amely a kecskeméti barack-tragédia...
Hogyan értékesítjük az idei termést? Hogyan értékesítjük az idei termést?
A pénteki minisztertanácson a kormány, mint értesülünk, még nem...
Béketárgyalások Portsmouthban Béketárgyalások Portsmouthban
A felek örömmel fogadták Roosevelt ameriaki elnök közbenjárását, a ki...
Madarász legyőzte Remeczet a BEAC viadalán Madarász legyőzte Remeczet a BEAC viadalán
A Budapesti Egyetemi Atletikai Club szenior atletikai versenyt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98