Dtum
Login with Facebookk
1905 | November

A kormányprogram

Báró Fejérváry Géza ismertette a helyzetet, megjelölte a kormány tervét, a melylyel a kibontakozást megcsinálni óhajtja, az után előadta a programmját, a melynek az első pontja az általános választói jog községenként való titkos szavazással. E szerint választói joga lenne mindenkinek, a ki huszonnegyedik életévét betöltötte és irni-olvasni tud.


A kormány tehát a legradikálisabb álláspontra helyezkedett s e mellett egyidejűleg az általános, kötelező, ingyenes népoktatást tervezi. Az általános választói jogon kívül a kormány programmja kiterjeszkedik a közélet minden szükségletére s minden társadalmi osztály számára nagyarányú reformokat tervez. Így gondoskodni fog arról, hogy a gazdasági önállóság föltételeit az ország megszerezhesse és hogy 1907. évre a teljesen önálló gazdasági berendezkedés előkészíttessék. Nagy állami beruházások lesznek, folyószabályozások, csatornaépítések, stb. A kisbirtokosok helyzetének javítása földtehermentesítés útján és az állami nagybérletek parczellázásával.

 

Nagy pénzintézetet alapít, az összes állami, törvényhatósági és vasuti tisztviselők adósságainak konvertálására. A programm megigéri a progressziv adó behozatalát és a fogyasztási adók reformját. Tervezi továbbá a közigazgatás államosítását. A tisztviselők és vasuti alkalmazottak fizetését véglegesen és előnyösen rendezi. Hasonlóképen a néptanítók fizetését emeli, a kongruát rendezi és az 1848. évi XX. törvényczikket végrehajtja.


Katonai téren az idegen csapatoknál szolgáló tisztek visszahelyezésén kivűl a magyarságnak azzal is kedveskedik, hogy a kiképzés és oktatás nyelve magyar lesz minden oly ezredben, a melynek legénysége csak némileg is ért magyarul, és hogy a katonai jelvények a paritásnak megfelelően szabályoztatnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98