Dtum
Login with Facebookk
1906 | December

Jajcze - Bosznia gyöngye

A természeti szépségekben gazdag Boszniának legszebb helye a régi királyi város, Jajcze. Az új Banjalukától odáig a Verbas folyó mentén, már maga a közönséges élvezetek közé tartozik: ennek változatos , itt-ott borzalmasan szép látványai után tárul elénk Jajcze tündéri szépségű képe. Egy kis hegykúp körül festői rendetlenségben helyezkedik el a régi városka.

 

A hegyhez lapuló, szeszélyesen épült házait a hegy ormán vár koronázza. Mindezek közül mint Góliát emelkedik ki a Szt.Lukács-templom maradványa s karcsu román tornya. A dús facsoportak, bokrok között pedig pajkosan bujkál a Pliva folyó, tajtékozva ér a hegyszakedékhoz, s magát törve-zúzva esik le a magasból, habbá és párává válva lent.


Jajczenak szépsége mellett a története is különösen reánk magyarokra érdekes. Boszniára már Kálmán királyunk reá vetette a szemét; II.Béla már 1437-ben meghódította, s utódai máig is viselik a Bosznia királya czímet, Nagy Lajos ugyan a boszniai bán szépséges leányát, Erzsébetet feleségül véve, sógorának, Kotrománovics Tvratkónak megengedte, hogy Bosznia királyának nevezhesse magát.


Jajcze várat Bosznia nagy vajdája, Hrvoja spalatói herczeg 1445-ben építette. Bosznia utolsó királya, Tomásevic István Jajczet tette székhelyévé és a Szt.Lukács-tempolomban koronáztatta meg magát. II.Mohamed Jajczét bevéve, kivégeztette a foglyul esett István királyt, kinek csontvázát üvegkoporsóba zártan a Ferenczrendiek templomában most is mutogatják.


Mátyás királyunk 1463-ban Jajczét a janicsárok hős védelme daczára elfoglalta. Ez időtől kezdve, a mai Boszniának éjszaki része, Jajcze központtal magyar katonai végvidék lett. Előbb Ujlaki Miklóst, később János fiát teszi itt királyhelyettessé Mátyás. Midőn 1526-ban a nagy hódító. Szulejmán lett úrrá Bosznián, Jajczét még fél századig a kereszténység védbástyájává tette a magyar fegyver és csak Jajcze eleste után lett Bosznia az ozmán birodalom kiegészítő része.


Mióta Boszniát 1878-ban Ausztria és Magyarország megszállta, csak a magyar nembánomságon mulik, hogy nem lett a magyar kereskedelemé és iparé, pedig ez könnyen lehetővé válna, mert a bosnyák nép rokonszenvez a magyarral, míg a németet – akárcsak mi – nem sziveli.


Néhány éve egy irókból és művészekből álló társasággal jártam el Boszniában. Jajczét pihenőhelyül szántuk, és kényelmes szállójában, magyar vendéglőse által, kiválóan jó ellátásban részesültünk. Micsoda rákleves, hal és jércze s több eféle! Hogy méltányolta ezt köztünk a legnagyobb erő, egy egyetemi professzor, kinek a sarajevói polgármester török vacsoráján még a savanyú tejfellel leöntött görögdinnye is izlett!


Jajczeből a Plivo – kapun kimenve, a Plivotavakhoz jutunk; a természet e remekei között a vizi madarak ezrei röpködnek. A nap által erősen barnult, erélyes arczú és izmu csónakosok evezése a bájos Jezero faluhoz vitt, melynek barátságos népe bosnyákos török zenével fogadott Jajcze és Jezeróról jelen irás során közölt szép felvételek a velünk volt fényképészé, Vágó Bertalané.


A Bosznia czimerét tartó jajczei leányt ábrázoló rajzom modelje egy Luca Lesie nevű leányzó volt, - ha hiba van a rajzban, a szép Luca túlságosan fekete és fénylő szemei az oka. A bosnyák fej meg Jezeró birájáé. Jajczenek igen jellegzetes tipusú és festői ruházatú népével több napon át érintkezve, egészen összebarátkoztunk.

 

Az utolsó napon Jazeróból késő este visszatértünkben tömegesen körül vettek és néhány fáklya világánál, dalolva vezettek a várossal szemben lévő „szép kilátóra”. Megérkezve a mela dal elcsendesült s e pillanatban a város apró házainak pislákoló ablakai fölött fönt a vár falain kigyúlt a fény!

 

Tündöklő koronával tetőzte a várost, míg a vizesés magyar nemzeti szinekben játszott: az estében párává lett víz vibrácziójával, a nyári éj holdfényével s millió csillagával egyesülve, mesés szép képet adott. Meghatott szivünkből mi telhetett más: kalaplevéve egyszerre elénekeltük a Szózatot.
Roskovics Ignácz.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jajcze vára Jajcze népe Plitviczai vizesés Boszniai képek Bosznia címerét  tartó lány
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98