Dtum
Login with Facebookk
1906 | Június

Merénylet a spanyol király esküvőjén

A spanyol anarkisták véres merényletbe fojtották május 31-én királyuknak, XIII. Alfonzónak mennyegzői ünnepét, s a nagy fényt és pompát bomba robbanás, halálra sebesült emberek jajveszékelése zavarta meg, s a lakodalmas menet útját ártatlan emberek darabokra szaggatott holttestei borították be.


Az esküvőre az előkészületek már napok óta folytak, s a mióta a király ifjú jegyese, Battenberg Ena herczegnő, (a ki Edvárd angol király unokahuga, s 1887-ben született) s a külföldi uralkodók képviselői megérkeztek, egyik ünnepély a másikat érte a madridi udvarnál. Ez alatt úgy látszik, készültek az anarkisták is.


A templomból jövet a nászmenet betért a hires Calle Mayorba s azon át igyekezett a királyi palota felé. A Calle Mayor rendkívül szűk utcza s épen a királyi palota tájékán még jobban megszűkül. Az utczának ezen a legszűkebb részén van az egyik oldalon a madridi polgári kormányzó palotája s ezzel szemben van a Calle Mayor 88. számú háza. Ebből a házból dobták minden valószinűség szerint a bombát. Minthogy a Calle Mayor ezen a helyen lejtős is, előrelátható volt, hogy a nászmenet itt meg fog akadni, úgy, hogy a merénylő kiszámíthatta a bomba irányát.

 

A Calle Mayor 88. számú háza az anyakirályné magántulajdona és az egyetlen ház Spanyolországban, a mely a királyi család magántulajdona. A ház földszintjén korcsma és fűszerkereskedés van. Az első emelt szabóműhely foglalja el és a hatemeletes háznak többi része lakásokra van fölosztva. A harmadik emeletet családi szálló foglalja el, a melyet jobb családokból való emberek szoktak fölkeresni. Úgy látszik, hogy a merénylő ebben a szállóban helyezkedett el.

Midőn a nászmenet a Calle Mayor 88. számú házáhozért, miként előrelátható volt, egyszerre megakadt. A királyi pár diszhintaja kénytelen volt a ház előtt megállani s az ott álló emberek láthatták a fiatal királynét, a kinek arcza ragyogott a boldogságtól. Az óriás néptömeg viharos örömrivalgása között, öt perczczel volt két óra után, rövid, éles durranás hallatszott. A következő pillanatban a királyi fogatnak két hátulsó lova összerogyott és vérében fetrengett. A kocsi bakján ülő lakájok egyike széttépett testtel, holtan zuhant le a kocsiról. A kocsi ablakai összetörtek s körülbelűl fél perczig leirhatatlan zavar volt.

 

Midőn a megréműlt nép egy kisség fölocsudott, látta, hogy a kocsinak azon az oldalán, a mely a polgári kormányzó háza felé fordult, tehát a kocsi jobb oldalán, számos ember halva vagy haldokolva hever egymás fölött. Bent a kocsiban a robbanástól elkábulva ült a király és a királyné. A királyné nászruhája tele volt véres foltokkal és egy pillanatig mindenki azt hitte, hogy ő is áldozata lett a merényletnek. Egy spanyol főút, Cornhuelos herczeg volt az első, a ki a királyi párnak segítségére sietett. Fölrántotta a díszhintó ajtaját, átölelte a királyt s kiemelte a kocsiból.

 

A király azonnbal visszanyerte lélekjelenlétét s gyöngéden foglalatoskodott feleségével, a ki sirva fakadt. De a királyné csakhamar visszanyerte önuralmát s mielőtt még a díszhintó mögött álló népnek csak sejtelme is lett volna arról, hogy mi történt, a királyi pár már a tartalék-kocsiban ült, a melyen a király parancsára további óvatossági intézkedések megtétele nélkül folytatták az utat a királyi palota felé. A tartalék kocsi Spanyolországban nagy fölvonulásoknál egy régi hagyomány következtében mindig kéznél van; egy esemény emlékére szolgál, a mely a királyi udvarnál néhány száz évvel ezelőtt ment végbe és a nagy fölvonulásoknál ugyanabban a megtiszteltetésben részesül, mint a királyi kocsi.


Husz perczczel két óra után a királyi pár visszaérkezett a palotába. A kastély körül álló nép már akkor tudta a merényletet s mindenki azt hitte, hogy a királyi párt megölték. Alfonz király és a királyné sirva haladtak fel a lépcsőn, később kimentek az erkélyre, hogy megnyugtassák a közönséget, mert minduntalan nagyobb és nagyobb tömeg érkezett azzal a hirrel, hogy a királyi pár meghalt. Az erkélyen a királyné mosolyt erőltetett, de visszatérve a szobába elájult.  Az áldozatok száma már végleg meg van állapítva. Meghaltak huszonnyolczan, a sebesültek száma harminczöt. Városszerte nagy az izgatottság. Az áldozatokat közköltségen temették el.


A vizsgálat kiderítette, hogy a merényletet Londonban készítették elő és az anarkisták azt tervezték, hogy ha sikerül a királyi párt megölniök, kikiáltják a köztársaságot és a forradalmi kormányt. A terv az volt, hogy a templomban követik el az első bombamerényletet s annyi dinamitot fognak fölhalmozni, hogy a királyi esküvő ötven fejedelmi vendége is elpusztuljon. A madridi nép első nap nem akarta elhinni, hogy a merénylő spanyol és a külföldieket mindenütt fenyegették. Több angol vendéget tettlegesen bántalmaztak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Elégedetlen svájczi testőrök Elégedetlen svájczi testőrök
A pápa svájczi testőrei elégedetlenkednek. Számos hagyományos jog...
Az alpesi borzderesek Az alpesi borzderesek
A középeurópai Alpokban a pirostarka hegyi marhán kívül igen nagy...
Vitéz Nagy Pál tábornagy Prónay elleni hadseregsértési pöréből egyszerü rágalmazási pör lett Vitéz Nagy Pál tábornagy Prónay elleni hadseregsértési pöréből...
Néhány hónappal ezelőtt nagy feltünést keltett vitéz Nagy Pál...
Uj férfiak Uj férfiak
Ujonczok vonultak be a héten és nemsokára uj sorozásféle kezdődik...
A budapesti vízművek bemutatása A budapesti vízművek bemutatása
Tíz évi munka után teljes befejezést nyertek a hatalmas...
Képes búcsúzás 1914-től Képes búcsúzás 1914-től
Képes búcsúzás...
Fillokszera homoki szőlőn Fillokszera homoki szőlőn
Megdöbbentő hir a homoki szőlősgazdákra nézve, hogy immár az eddig...
Magyar-német kereskedelmi tárgyalások Magyar-német kereskedelmi tárgyalások
Január tizedike körül folytatják a magyar és német kormány...
Véres zavargás Budapesten Véres zavargás Budapesten
Márczius 13-ikán este a nemzetközi szocziáldemokraták nagy utczai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98