Dtum
Login with Facebookk
1906 | Október

A haditengerészet szaporítása

A jövő évi közös költségvetésről azt jelentik Bécsből, hogy a haditengerészet vezetőségének csakugyan sikerült a kiadásokat tiz millió korona rendkívüli szükséglettel emelni. A tengerészeti parancsnok a flotta fejlesztésére huszonöt milliót kért és a közös minisztertanácson meg is szavaztak tizmillió koronát, mint első részletet erre a czélra.

 

Ebből az összegből újjáépítik az immár közel huszonöt éves Kronprinz Rudolf, Kronprinzessin Stephanie és Tegethoff nevű nagy, 14-15,000 tonnás csatahajókat, épitenek egy 3500 tonnás czirkálóhajót és egy nagy hajójavító dokkot.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monarchia haditengerészete
Lóczy István

A haditengerészet fejlesztése gyakori vitákat váltott ki mind az osztrák, mind a magyar kormányzati körökben. A nagyhatalmi versengésnek a tengeri fegyverkezés egyre inkább részévé vált, de rendkívüli költségei miatt nagy terheket rótt az államokra. Így az egyik kérdés rendszerint az volt a Monarchia hadihajóival kapcsolatban, hogy egyáltalán szükség van-e a flotta fejlesztésére.


A kihívások is folytonosan változtak. Éppen 1906-ban bocsátották vízre az angolok a Dreadnought nevű csatahajót, amely azonnal elavulttá tette az addig gyártott csatahajókat. Ebben a hajóban egyesítettek minden olyan tulajdonságot, amely az ellenséges flották elleni harcban előnyös volt. Öt forgatható ágyútoronyban tíz nagy ágyú onthatta egyszerre a lövedékeket, és rendelkezett a hajó géppuskákkal valamint torpedókkal is. Nagy teljesítményű gőzturbinák forgattak négy hajócsavart, így a Dreadnought nagy sebességre volt képes. (A turbinák alkalmazása a gőzgép helyett lehetővé tette a hajótest alacsonyabb építését is, aminek következtében a hajó kisebb célpontot nyújtott.) A lényeg tehát az addigi csatahajók tűzerejének és a cirkálók sebességének az egyesítése volt egyetlen hajóban. Az angol hajó nevét hamarosan ennek a hajótípusnak a megnevezésére használták.


Ettől kezdve más hatalmaknak is dreadnought-okra volt szükségük. Átmenetileg viszonylagosan kedvező helyzetbe kerültek azok a hatalmak, amelyek még nem végezték el a flották korszerűsítését – mert az 1906 előtti hajók nem számítottak többé korszerűnek. Így az új hajók építésénél a Monarchia is figyelembe vehette a Dreadnought által támasztott új követelményeket. Így épültek meg a Radetzky-osztály hajói, amelyek nemzetközi összehasonlításban is ütőképes, korszerű hajóknak számítottak. Ezzel a fejlesztéssel, ezekkel a hajókkal a Monarchia gyakorlatilag elérte az olasz haditengerészet színvonalát, már ami a legkorszerűbb hajókat illeti, és a flotta megfelelő teljesítményt nyújtott az első világháborúban is.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Tegethoff A Tegethoff A Kronprinz Rudolf
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98