Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

A horvát országgyűlést föloszlatták

Deczember 12-ikén Zágráb városának nagy napja volt. E napra hívták össze a horvát országgyűlést, a mely azonban csak pár óra hosszat maradt együtt. Oly rakonczátlanul viselkedtek a horvát urak, hogy Rakodczay bán királyi kézirattal föloszlatta a horvát országgyűlést. A mérges hangyabolyt széttiporták.


Nagy izgalomban volt az egész város. A fölvonúlt szocziálisták küldöttséget menesztettek Medákovics Bogdánhoz, a horvát országgyűlés elnökéhez. Szónokuk Lorkovics képviselő volt. Az általános választói jogot követelte:
- Nemzeti öngyilkosság az, mondta többek között, ha az az országgyűlés, a mely a mai választási törvényen alapul, államjogi kérdéseket akar megoldani. Az országgyűlés előbb az egész népakarat kifejezése kell, hogy legyen. A nép kivánja, hogy az országgyűlés az általános választójog alapján alakuljon.


Medákovics Bogdán dr., az országgyűlés elnöke, tizenkét perczczel ž tizenegy óra előtt nyitotta meg az ülést. Az osztályfőnökök nem jelentek meg az ülésen. Rakodczay Sándor bán egyedül lép a terembe, míg máskor a bánt küldöttséggel szokták az ülésre meghívni. A mikor a bán a terembe lépett, viharos kilátások hallatszottak:
- Abczug! Abczug, magyar szolga! Abczug Fucsek!
A bán sápadt arczczal elfoglalja helyét a nélkül, hogy az ellenséges tüntetéssel törődnék. Az elnök csönget, de a csöngetyű hangja elvész a nagy zajban. A mikor a csönd végre némileg helyreállott, az elnök megnyitotta az ülést. De ekkor ujra kitört a botrány:
- Le a kiegyezéssel! Abczug Magyarország! Le a magyar szolgával! – kiáltották a Starcsevics-pártiak.
Az elnök azután fölolvastatta a sürgősségi indítványokat. Ezek közül az első Pejacsevics gróf volt horvát bánnak és kormányának vád alá helyezését követeli. Erre iszonyú vihar tört ki. Majd fölemelkedett Rakodczay bán, kivett a zsebéből egy okmányt és átadta az elnöknek. Ismét óriási vihar támadt, úgy, hogy az elnök kénytelen volt az ülést fölfüggeszteni.


Kevéssel egy óra előtt az elnök ismét megnyitotta az ülést s fölolvastatta a királyi kéziratot, a mely a horvát országgyűlést föloszlatja. A királyi kézirat fölolvasása közben ujult erővel tört ki a lárma. Zajos Pfuj! Abczug Rakodczay! kiáltások hallatszottak. A tüntetésben résztvett a karzat is.
A mikor az ülés elején a bán elfoglalta helyét, Persics Iván teljes erejéből elkiáltotta magát:
- Le a magyar szolgával! Le a Kossuth szolgájával!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Zágráb belvárosa Jellasics bán szobrával Zágráb
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98