Dtum
Login with Facebookk
1907 | Július

Garibaldi születésének századik évfordulója

Abból a nemzeti ünnepből, melyet most Itália legnépszerűbb fiának emlékezetére ül , nekünk is részt kell kérnünk. A szabadság harczosai az egész világéi, mert küzdelmük a világszabadság egy részeért folyik s mert bármely nemzet szabadsága az egész emberiség egyetemes érdeke. De ezen túl is van Garibaldinak, a mi a mienk: sokféle vonatkozása nemzetünkhöz, elnyomatásunk korabeli aspiráczióinkhoz.

 

Mikor ő szárnyára kapta a világhír , a magyar akkor gúzsba kötözve várta a jobb időt s remegő sovárgással nézett a szabadság minden lobbanására, bárhol a világon lobbant is fel . és Garabaldi a maga nemzete szabadságáért és politikai egységeért ugyanaz ellen az ellenség ellen is küzdött , a mely kis idő előtt minket a földre tepert, tehát minden sikerét örömmel kapta fel a magyar visszhang s a reménykedők az ő példája nyomán már-már hallani vélték a magyar szabadság füvének növését .

 

Azokban a kalandos, vakmerő, nem annyira katonai tudománynyal, mint inkább lelkesedéssel és temperamentummal diadalmaskodó csapatokban, melyekkel Garibaldi győzelemről győzelemre ment , nem a legkisebb szerepet játszották a magyar fiúk, a szabadságharcz menekültjei , az olaszországi osztrák seregből átszökött vagy hazulról hozzásereglett fiatal magyarok.

 

Abból a babérerdőből, mely Garibaldi seregének lába nyomán kelt ki , jutott bőven magyar homlokra is. És jártak-keltek a hírek idehaza, titkolózva, fölcsillantva a remény sugarait, beszéltek Kossuth s a többi emigránsok tárgyalásairól Napoleonnal, Viktor Emanuellel, Cavourral, Garibaldi és Türr István terveiről, hogy benyomulnak Magyarországba….


A reménykedésből nem lett semmi, de reménykedni gyönyör volt s a magyr szivekbe bele volt foglalva a Garibaldi neve, a mely a legtöbb reményt keltette föl. Titokban és mégis érczesen szólt Magyarország szerte a nóta, a melynek refrainje „Éljen Garibaldi” s a vörös ing a szabadság szimboluma lett.

 

Már rég nem volt ok rá, hogy Garibalditól várjunk valamit, már nyilvánvaló volt a békés egyeszkedés megindulása nemzet és uralkodó között s a szivekben még mindig ott rezgett a Garibaldi neve s lelkes hazafiak mint megyebizottsági jelöltre szavaztak nem egy vármegyében az olasz hősre.
Csodálatos romantikája volt ez a Garibaldi kultusz az elnyomott magyarságnak, a mint hogy csodálatos romantika volt a Garibaldi pályája.

 

Ő a XIX.század nagyszámú forradalmainak legigazibb tipusa, merőben romantikus alak, a kiben Cincinnatus büszke egyszerűsége , Cato önzetlen becsületessége egyesült a kalandor vakmerőségével és nyughatatlanságával. Harczolt két világrészben , braziliaiak, osztrákok, francziák, pápaiak, népolyiak, majd németek

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Nehézségek a textilközszállítások munkabérmegállapításainál Nehézségek a textilközszállítások munkabérmegállapításainál
Okulva a mult esztendő utolsó hónapjaiban nyert tapasztalatokon, hogy...
A budapesti országos mezőgazdasági kiállitás jelentősége
Minden év tavaszán lezajlik Budapesten a gazdasági életünknek egy...
Egy híres bűnpör elévülése Egy híres bűnpör elévülése
Hat évvel ezelőtt történt, hogy a székesfőváros IV. kerületi...
Pesti jazz Pesti jazz
Nem közönséges kávéház. Zenés. Jazz-band játszik a dobogón. A néhai...
Új front az Adriánál
Az olasz haderő a háború kezdetén 850 000 katonából állt. A Monarchia...
A ménkűzsidó jubileuma A ménkűzsidó jubileuma
Kedden nagy ünnepe lesz Kecskemét iparosságának, mert 75 éves lesz a...
Meghalt Horváth István súlyemelő athléta Meghalt Horváth István súlyemelő athléta
Horváth István ismert súlyemelő athléta, kinek képét mult év végével,...
Az anyaság védelme és anyasági biztositás Az anyaság védelme és anyasági biztositás
Az anyaság védelme és az anyasági biztositás egyike azon legégetőbb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98