Dtum
Login with Facebookk
1908 | December

Angol félelmek egy német inváziótól

Balfour 1906. május 11-én azt mondta, hogy az inváziót illetőleg nincs komoly veszedelem. Ez a következtetés oly adatokon alapult, a melyeket az admiralitás Francziaországra, a legközelebb fekvő országra vonatkozólag gyűjtött, mivel innen legkönnyebben hajtható végre az esetleges betörés. Utóbbi időben tett vizsgálódások azonban azt mutatták, hogy Balfour megállapítása, ha Francziaországot illetőleg 1906-ban megállhatott, Németországot illetőleg 1908-ban nem állt meg. Azok a föltételek, a melyek Balfour meggyőződésére irányadók voltak, teljesen megváltoztak és Anglia nem érezheti magát biztonságban az invázió ellen.


A kérdést – folytatta Roberts lord – abból a szempontból tanulmányoztam, hogy az invázió Németország irányából történik. Balfour Francziaország példáját idézte a nélkül, hogy ez alkalommal Francziaországgal szemben való ellenségeskedésre, vagy ettől az országtól való félelemre gondolt volna. Németországról tehát ugyanebből a szempontból, ugyanígy kijelenthetem, hogy ebben sem Németország ellen való ellenségeskedés, sem pedig tőle való félelem nem foglaltatik. A szóló és Lovat lord megállapították, hogy Németország mindenkor rendelkezik annyi hajóval, a mennyi kétszázezer ember fölvételére szükséges. Ezt a csapatlétszámot több hónapon át a legközelebb fekvő kikötők környékén mozgósítási intézkedések nélkül össze lehet vonni. A vasuti összeköttetési rendszer megengedi, hogy Németország a hadsereget Francziaországnál sokkal rövidebb idő alatt állíthatja a kikötőbe és szállíthatja hajóra.

 

S szóló és Lovat lord vizsgálódásai azt eredményezték, hogy 150,000 emberből álló német hadsereget ugyanannyi hajón lehet szállítani, a mennyit Balfour fél oly csapat szállítására gondolt szükségesnek. A hajóra szállítás és partraszállítás sokkal kevesebb ideig tartana, mint hitték. Miután szóló behatóan fejtegette ezt a pontot és rámutatott a különböző kormányzati, technikai és stratégiai hasznokra, a melyek Németországnak lehetővé teszik, hogy kikerülje az angol flottát és keresztülvigye az inváziót, így folytatja: Balgaság volna elzárkózni eme lehetőségek elől, bármennyire is kivánjuk a békét. A közeli Kelet aggasztó eseményei a leggondolatlanabb megfigyelőnek is tudtára hozhatták, hogy semmi sem menthet meg egy országot, a mely nincs elkészülve a védelmére. Sem szövetségek, sem szerződések nincsenek ez alól kivéve. Ha ezután is elhanyagoljuk a legmindennapibb óvóintézkedéseket, egy napon ki leszünk szolgáltatva országunkba benyomult idegen hatalomnak és kénytelenek leszünk magunkat a legmegalázóbb föltételeknek alávetni.

 

A veszedelem napról-napra fenyegetőbb lesz. Tíz éven belül Németország megteremtette a legnagyobb tengeri hatalmat, a mely az angol flottán kívül valaha létezett. Az invázió keresztülvitele czéljából valamely hatalomnak nem kell szükségkép a tengeren való hegemóniával bírnia. Elégséges az időleges vagy lokális uralom. Ezt Németországban nagyon jól tudják és nem arról van szó, hogy flottánk mily erős. A legfőbb akadálya az inváziónak a polgárokból álló erős hazai hadsereg, a melynek egy millió főből kellene állania. Túl a közeli tengeren él egy nép, a mely 60 millió főt számlál, a mely legtevékenyebb vetélytársunk a kereskedelemben, a világ leghatalmasabb hadseregével és oly flottával rendelkezik, a melyet energikusan és gyorsan megnagyobbított, míg mi egyáltalában nem tettünk megfelelő katonai ellenintézkedéseket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Westfália csatahajó A németek 1908-ban építették meg a Rheinland csatahajót
Cikk-ajánló
Nagy vasuti szerencsétlenség Romániában Nagy vasuti szerencsétlenség Romániában
Néhány nap előtt a budapest-bukaresti gyorsvonatot román területen...
Rövidek Rövidek
Hull amerikai külügyminiszter szombaton fogadta De Gaulle...
Négy helyen törtek be szombaton az elsötétités alatt Négy helyen törtek be szombaton az elsötétités alatt
Szombaton éjjel négy betörés történt a fővárosban, valamennyi az...
Jeffries-Johnson nehézsúlyú match Los_Angelosban Jeffries-Johnson nehézsúlyú match Los_Angelosban
New-York felhőkarcolói között ma alig van népszerübb és általánosabb...
Az ököritói katasztrófa Az ököritói katasztrófa
Az a borzalmas katasztrófa, melye a szatmármegyei Ököritó község...
A kormánytöbbség kérdése A kormánytöbbség kérdése
Bécsi források szerint az augusztus 22-iki koronatanácsban, melyben...
Kigyuladt egy gépkocsi, majd csőrepedés volt a Teréz- köruton Kigyuladt egy gépkocsi, majd csőrepedés volt a Teréz- köruton
Vasárnap délután hat óra körül a Nagyköruton a Décsi-mozival szemközt...
Érdekességek a világ legnépszerűbb gépéről az óráról Érdekességek a világ legnépszerűbb gépéről az óráról
Melyik a világ legnépszerűbb masinája? - Az autó - vágja rá rögtön...
A lefoglalt automobilok A lefoglalt automobilok
A világháboru befejeztével megszünt a háborus autók rendeltetése is....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98