Dtum
Login with Facebookk
1909 | December

Gróf Khuen-Héderváry szerepe

A válsággal kapcsolatban egyre sürübben emlegetik gróf Khuen-Héderváry nevét. Állítólag ő lenne az a politikus, a ki végszükség esetén előállana és vállalkoznék a kormány átvételére. Különösen az osztrák lapok foglalkoznak nagy részletességgel ezzel a kombináczióval s elüljár köztük a „Neue Freie Presse”, a mely a napokban többször irt erről a lehetőségről. Egyik számában ezt közli az említett bécsi ujság:


„A minisztérium fölmentése valószinűen csak akkor fog elkövetkezni, a mikor tényleg beköszöntött már az exlex-állapot. Az uralkodó a legszivesebben azt venné, ha a kormány a demisszió állapotában is addig vezetné az ügyeket, a míg a végleges megoldás megtörténik; ha azonban a kormány minenáron kivánja a fölmentését, a király ezt megteszi, de csak akkor, ha az exlex-állapot tényleg elkövetkezik; mivel azonban ez csak három-négy hét mulva áll elő, addig a kormány hivatalban marad.

 

Gróf Khuen-Héderváry missziójáról a „Neue Freie Presse” azt jelenti, hogy a gróf a ki jelenleg hédervári birtokán időzik, magyar politikai körökben elterjedt hirek szerint már régen készen áll arra, hogy parlamenten kívüli kormány alakítására vállalkozzék. Ez a szerep hasonló ahhoz, mint a melyet annak idején báró Fejérváry Géza vállalt. Beszélik, hogy báró Fejérváry mostanában, a mikor azt kérdezték tőle, hogy hajlandó volna-e ismét ilyen missziót elvállalni, a következőket mondotta: „Engedelmesen elfogadnám a missziót, de rögtön golyót röpitenék az agyamba!”

 

A leghatározottabb tény, hogy Khuen-Héderváry lesz az, kit hasonló misszióval fognak megbizni abban az esetben, ha a dolgok annyira fognak fejlődni, hogy ez okvetlenül szükségessé válik. Beszélik, hogy Khuen álláspontja az, hogy mielőbb ő reá kerül a sor, valamennyi kibontakozási lehetőséget ki kell meriteni, hogy a parlamenten kívüli kabinet kinevezésének kényszerítő szükségessége nyilvánvalóvá váljék. Khuennek ebből az álláspontjából azt következtetik, hogy még egy kisérletet kell tenni, vajjon nem lehetséges-e egy másik többség-kombináczió, nyiltabban beszélve: a Justh-Lukács-kombináczió által a kibontakozást lehetővé tenni.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98