Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

Kálvin levelei a nőkhöz.

Külföldön ép most nagyon divatban van a nevezetes emberek levelezésének felkutatása és a közönség széles köreivel való megismertetése. Különösen a németek vették észre, mily érdekes olvasmány s mily szükséges kiegészítője az életrajzi ismereteknek az ilyen levél gyüjtemény.

 

Nyilván ez s Kálvin János születésének négyszázadik évfordulója vitte rá Pruzsinszky Pált, hogy egy szépen összeállított kötetben kiadja a genfi reformátornak azokat a leveleit, melyeket nőhöz intézett s a nők lelki gondozására szánt. Kálvin, mint kivált a régi nevezetes emberek túlnyomó része, nagyon szorgalmas levelező volt ifjú korától haláláig.

 

Leveleinek első gyüjteményét még 1575-ben adták ki barátai; azóta két kisérlet is történt a a fölgyülemlett óriási levél anyag összegyűjtésére, az egyik Ronnet gyűjteménye csak a franczia nyelven írt leveleket adja két kötetben, a másik, Herminford a kilenczedik kötetnél töredékben maradt műve, az összes leveleket.

 

Pruzsinszky nagy gonddal és szeretettel összeválogatott és szépen fordított szemelvényei nagyon jól megfelelnek czéljuknak: megvilágítják Kálvinnak felfogását a nőről s közelebb hozzák a reformátort a kálvinista nő közönség lelkéhez. A szép könyvet a Lórántffy Zsuzsanna egylet adta ki.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98