Dtum
Login with Facebookk
1910 | December

A király egészsége

Deczember 16-án egész Európa szerte riasztó hírek terjedtek el a király egészségi állapotáról. A hírek Londonból és Párisból indultak útnak a távíró és telefon útján Bécsbe és Budapestre is eljutottak s különösen a budapesti tőzdén találtak figyelemre; a hírt néhány budapesti estilap is közölte.

 

A magyar félhivatalos tudósító e hírekkel szemben bécsi beavatott helyről a következő közleményt kapta: A király rosszullétéről való híresztelések a londoni és a párisi börzén olyan időben terjedtek el, a mikor a király a katonai tanácskozáson elnökölt; már ez a körülmény is nyilvánvalóvá teszi az Ő Felsége rosszullétéről szóló jelentések tökéletes valóságát.

 

De a király további munkavégzése is a legnyilvánvalóbban bizonyítja hogy ezek a hírek mennyire nem igazak. Egy órakor ugyanis Varesanin báró gyalogsági tábornokot, Bosznia tartományi főnökét, két órakor pedig gróf Zichy János vallás- és közoktatásügyi minisztert fogadta hoszszabb külön kihallgatáson. Délután fél öt órakor a király, mint rendesen, Schönbrunnba tért vissza és este Mária Valéria herczegnővel együtt ebédelt.

 

– Rómában Ferencz József király halálának a hire terjedt el. A hir nagy izgalmat keltett, különösen a képviselőtestületben, a mely egy óráig szünetet tartott a riasztó hir nyomán támadt izgatottság miatt. A tanácskozást csak az osztrák és magyar nagykövet erélyes czáfolata után folytatták tovább. Berlinben is a király halálának hirét terjesztették el s a hir hatásaképpen a börzén az összes értékpapirok árfolyamai estek. Az izgalom csak akkor csillapult le, a mikor a hivatalos czáfolat megérkezett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98