Dtum
Login with Facebookk
1910 | Január

A Lukács-féle terv

A Lukács-féle terv részleteit az „Esti Ujság” a következőkben ismerteti:
I. Kormány alakul Lukács László elnöklésével, olyformán, hogy a kormányelnökség, tovább a belügyi és pénzügyi tárcza (honvédelem és horvát) hatvanhetes, szabadelvűpárti politikusok kezében marad. Ez a kormány függetlenségi pártokra kiván támaszkodni.


II. Ez a kormány, a függetlenségi szavazatokkal, teljesít minden bécsi követelményt. Életbeléptetéti a romániai kereskedelmi szerződést és fedezi az annexió költségeit, továbbá a közös hadsereg fokozatos, rendes fejlődésének követelményeiről gondoskodik.


III. A kormány rááll az önálló gazdasági berendezés alapjára, a mi a hatvanhetes törvényekben biztosított joga az országnak. Az önálló bank előkészítésének terminusát a jövő parlament állapítja meg. A király azonban eleve kijelenti, hogy ha a jövő parlament elhatározza az önálló bankot: akkor a király ezzel szemben vetójával élni nem fog.


IV. A választójogi reform olykép alkottatik meg, hogy általánosnak és egyenlőnek legyen nevezhető, de egy harmadával kevesebb ember jusson szavazati joghoz, mint a mennyi az Andrássy-féle javaslatban számbavétetet. Minthogy pedig erre vonatkozóan új számítást kell végezni, ennélfogva egyelőre egyáltalán nem lehet tudni, hogy az a jövő parlament, az új választójogi törvény alapján, mikor alakulhatnak meg és ennek folytán természetesen azt sem lehet tudni, hogy ama bizonyos bankelőkészítési határozat mikor jöhetne létre, - ha ugyan egyáltalán létrejön majd, a kormányzat tömérdek gondja közt, a mely a leendő új kormányt elfoglalja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98