Dtum
Login with Facebookk
1910 | Július

Pusztító felhőszakadás

Az utóbbi napokban majdnem egész Európában voltak pusztító zivatarok, melyekből Magyarországnak is kijutott s az utóbbi napokban, különösen a felvidéken sok helyütt volt kárthozó zivatar.

Így például Szatmáron nagy felhőszakadás volt, a mely a szatmár-bikszádi vonalon a vasúti töltést négy helyen elmosta és több hidat elsodort. Abauj-Bőd, Alsó- és Felső-Kemencze és Petőszinye községben jeges felhőszakadás pusztított, mely Osva patakot annyira megárasztotta, hogy a víz kiöntött. Az árvíz elborította a határt s a falvakba is behatolt. Ötezer kereszt gabonát és számos háziállatot ragadott magával az ár. 

Máramarosban Ökörmezőn és Verhovinán több órán át tartó felhőszakadás volt villamossággal és mennydörgéssel. A Luboka és Volovecz patakok, valamint a Nagyág folyó annyira megáradtak, hogy az úttesteket elöntötték. A vízár négy hidat elsodort. A szélvihar a táviró és telefonvezetékeket több helyen ledöntötte, más helyeken megrongálta. A kocsiközlekedés Berezna-Ökörmező és a többi verhovinai faluk között megakadt. Berezna, Vucskomező és Ökörmező teljesen víz alatt állanak. A vihar és a vízár a szegény rutén lakosságnak mindenét elpusztította s termését megsemmisítette. A lakosság nagy inségnek néz eléje. Máramarosszigetről az alispán mérnököket és több száz munkást indított ma útnak az országutak helyrehozatalára. Tetőzi a bajt az a körülmény, hogy az elöntött községek férfi lakosai részben Amerikában vannak, részben az Alföldön aratnak. A falvakban alig 30-40 férfimunkás van. 

A julius 23-ról 24-re virradó éjjel óriási felhőszakadás vonult végig Árvamegyén, a mely a vetésben nagy kárt okozott, több kisebb hidat elvitt, az utakat járhatatlanná tette, sok helyen áradást okozott. Alsókubinnak harmadrésze, valamint számos megyebeli község víz alatt van. Az árvíz egyelőre apadóban van, de a Felső-Árván nagy víztömegek hömpölyögnek lefelé. A hatóság, a csendőrség minden lehetőt megtett, hogy a bajon segítsen. Zmeskál alispán szünet nélkül intézkedik, bejárva a felhőszakadás által sújtott összes helyeket. Az ár épületrészeket, hatalmas kitépett élőfákat, gerendákat sodor magával s Árvanagyfaluban egy emberi holttestet is kifogtak a vízből. A lakosság körében nagy rémülettel lesik a felülről közelgő újabb víztömegeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A vihar pusztítása után A károk felmérése
Cikk-ajánló
A gáz magas árát propagandával igyekszik fenntartani a Gázmüvek A gáz magas árát propagandával igyekszik fenntartani a Gázmüvek
A Gázmüvek igazgatósága az elhangzó kritikákkal szemben arra a tényre...
Radiokultura Radiokultura
Ezt a nevet adta Flammarion, a nagyhirü csillagász a...
A nemzetgyülés október 15-én megkezdi az uj pénzről szóló javaslat tárgyalását A nemzetgyülés október 15-én megkezdi az uj pénzről szóló javaslat...
A valutareform ügyében még e héten végleges döntés történik. Bud...
Újabb adat a budai keserűvízforrások történetéhez  2. Újabb adat a budai keserűvízforrások történetéhez 2.
Kitaibel Pál nagy magyar botanikus chemiai munkásságát tanulmányozva,...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Megjelent a Gresham Biztositó Társaság magyarországi fiókjának...
A canadai ásó A canadai ásó
Ha egy félesztendővel ezelőtt kerül a kezünkbe ez a fénykép a...
Az 1906/7 évi bajnokság Az 1906/7 évi bajnokság
Az idei bajnoki év befejeződvén, csapataink a jól megérdemelt nyári...
Állami kölcsön a városoknak Állami kölcsön a városoknak
Az a sulyos pénzügyi helyzet, a mely az ország gazdasági életére...
A föld körülutazása
A A föld körülutazására egy embernek, még ha soha sem kellene is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98