Dtum
Login with Facebookk
1910 | Május

Részvénytársasági hírek

A Ceglédi gőzmalom rt. felszámolása

A Ceglédi gőzmalom rt. vezérigazgatója, Wehly Sámuel, tőzsdei üzleteket kötött az igazgatóság tudta nélkül és óriási összegeket veszitett.

Mikor már saját vagyona elfogyott, a malom pénzéhez nyult és abból fizette veszteségeit, majd a malom nevében is játszott. A malmot igy körülbelül egy millió K erejéig megkárositotta és midőn üzelmeit már nem leplezhette tovább, öngyilkosságot követett el.

A malom válságba került és a helyzet szanálására rendkivüli közgyülést hivtak egybe, mely elhatározta, hogy 3 hónapon belül ujabb közgyülést hivnak egybe, amelyen a mérleget is bemutatják és a felmerülő adatok szerint fognak a felszámolás vagy elsőbbségi részvények kibocsátása iránt véglegesen határozni.


Ezt a rendkivüli közgyülést ápr. 4-én tartották meg, amelyen kimondták a részvénytársaság felszámolását.


A turócszentmártoni Butorgyár rt. részvényeinek átvállalása

A Butorgyár rt. részvényeinek tulnyomó része eddig a Tátra felsőmagyarországi bank rt. és a Turócszentmártoni részvénytakarékpénztár kezében volt és a két főrészvényes a butorgyár vezetése tekintetében gyakran nem értett egyet, ami természetesen kellemetlen nyomokat hagyott fenn a butorgyár zárószámadásaiban.

A gyár fellenditése érdekében a Tátra bank késznek nyilatkozott a Turócszentmártoni részvénytakarékpénztár részesedésének egészben való átvállalására, amit utóbbi is szivesen fogadott és a Butorgyár rt. ellen fennálló jelzálogilag biztositott követelését és elsőbbségi részvényeit teljes értékükben, régi 100 koronás butorgyári részvényeit pedig darabonként 25 K-ért átengedte a Tátra felsőmagyarországi bank rt.-nak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gőzmalom (Alsószentgyörgy) Bútorgyár hirdetés 1910-ből
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98