Dtum
Login with Facebookk
1911 | December

A Japán - asztal művészei

Az Andrássy-úti Japán-kávéház utczai szögletében, két nagy sarokablak közt, három-négy asztal körül hangoskodik a Japán-asztal társasága. Hol tréfálkozik, hol háborog. Hangossága végighallatszik a magyar képzőművészeten és sok mindenféle rezonancziát kelt benne. Akárhányszor olyan nemtörődést, a melynek az erőszakolása az érdeklődés izgalmával is fölér. A mi egyesületi, társulati, testületi, pályázati, üzleti baja, szándéka, haragja, reménykedése van a magyar festők, szobrászok, építészek világának, mind itt válik hangossággá.


A mikor pályázatok, díjak, megbízatások, választmányt vagy zsűri választások körül nagyobb bajok gomolyognak: nagyobb a sürgés-forgás, háborgóbb a társalgás, indulatosabb még a tréfálkozás, kiabáló még a suttogás is az asztalok körül. Mert suttogás is bőven folyik Japánéknál. Külön suttogó asztaluk van, amely mellé a titkolózók félrehúzódnak. Valamit forralnak, valamit, a minek vagy megfőnie, vagy robbannia kell.

 

Vagy listákat főznek, vagy indítványokat forralnak, vagy pedig megtréfálásokat sütnek ki. Az ilyen tervezgetésekre bevonulnak a ritkábban jövők. Valahányszor ők jelentkeznek, valami készülődés történik. Valami fájdalom keres szolidaritást valami együttesség tüntetésre készülődik. Vagy pedig valamelyes vágyak diplomatizálnak. A művészek, öregek és ifjak, jó fiúk, megnyergelhetők, mindenre rábírhatók. Kivált olyankor, a mikor a mozgalom valamelyes demonstráczióval jár.


A Japán-asztalnak mindig van demonstrácziós médiuma. Olyan, a kiről az ember a véleményét úgy elmondhatja, hogy megkönynyebbül tőle a maga és a hallgatója szive. A művészeti politizálás jórészt ilyen vélemény elmondásban merül ki.

 

A leghangosabb háborgás is jobbára ilyen megmondásokban puffog el. Az emberek megmondják a magukét, azután billiárdozni, dominózni, kibiczelni, vacsorázni mennek. Ha kell, aláírnak valami nyilatkozatot, ívet, belépő-, kilépő jelentést s azután rábízzák a szenvedelmet és a bántódottságot a mozgalmak intézőire.


A Japán-asztalnak már története is van, nemcsak képzelt missziója és művészet-politikai nevezetessége. Vagy hárman-négyen voltunk, a kik az összejöveteleket megkezdtük. Lechner Ödön mester, Diner-Dénes József, szegény Kardos Gyula s jómagam. És nemcsak művészek, hanem tudósok és írók is el-elpikolóztak a Japán sarkában. Még a szocziologia is szolgáltatott nekik témát. A szomszéd asztalnál pedig egyenesen a szoczializmus telepedett le.

 

Nemcsak mint téma, hanem mint fejtegető. Még akkor kevesen voltunk, s a művészeket is a művészet inkább érdekelte, mint a művészeti politika. Fényes Adolf és Kernstock Károly máig is hívek maradtok ehhez a régi szokáshoz. Őket máig sem izgatják a választások, pályázatok, dijak. Ők is régi Japán-beliek. A honalapítók közül valók. Fényes a tréfálkozóknak is mestere. Ő nem élczelődik, hanem a tréfát szövi.


És évek folyamán a társaság kicserélődött. Mindenki odajött, és sokon eltávoztak. A szoczilológusok eltűntek, az írók jórésze másfelé ment, s a művészek közül egynehány megholt. A legkomolyabban, a legszomorúbban meghalt. Kardos Gyula és Donáth Gyula jellegzetes Japán-beliek voltak. Szomorú halállal búcsúztak vidám életüktől. Mind a kettőből legendás alak lett. Művészetükről már alig esik szó, de az adoma s a legenda nap-nap mellett megemlékszik róluk.


Lechner Ödön kezdet óta és ma is a Japán-asztal lelke. S a beczézett büszkesége. Vele senki sem tréfál; sohasem rajta, mindig csak vele mosolyognak ennél a mókázó asztalnál. Ő a megválasztatlan elnök, Szinnyei-Merse Pál pedig a koronázatlan fejedelem.  Elnök és fejedelem békésen osztozik a hatalomban és tekintélyben. Ők az utolsó tekintélyek ebben a társaságban, noha őket is megbácsizza a fiatalság, Lechner Ödön bácsinál is több. Ő a papa. A papát pedig röviden, papszinak hívják. És papszit mindenki respektálja, Pali bácsit mindenki tiszteli.


Tőlük lefelé mindenki egyenlő. A többinek egyenlőn nincs igaza a fiatalok vélekedése szerint, s jobbára egyenlőn nincs tehetsége ugyancsak a fiatalok meggyőződése szerint. Mert máris öreg-számba megy az, a ki tehetséget elismer. Fényes Adolf a leglelkesebb tehetség elismerő, s ezért mindenki bácsinak szólítja. Pedig az ifjaknál is fiatalabb, s azon kívül igazán is fiatal.


Ferency Károlylyal sem tréfálkoznak. Őt nem is eleven embernek, hanem elvont fogalomnak tartják. Csillogó, tündöklő, de nem melegítő fogalomnak. Ő az, akihez senki sem mer közel férni, talán azért, mert mindig mindenki fölött van. Az elvek magaslatán. Talán ő az egyetlen, akinek még a Japán-asztalnál is művészeti elvei vannak.

 

A többiek otthon hagyják őket. Csak Kosztolányi Gyula és Ligeti Miklós hoz el egy-kettőt magával, s szenvedelmesen helyt áll értük. Magyar-Mannheimer Gusztáv csak malicziát hoz magával. Szójátékokat farag, de olyanokat, a melyeknek élük van. Valakit meg-meg karczolnak. Róna József az egyesületi elnök. Ő a mozgalmak intézője. Finom diplomata, ellentéteket kiegyenlítő. Vele szemben vagy mellette az anarkista mozgalmaknak Hermann Lipót a mozgatója.

 

Ő a testté vált kaczagás. Faragó Géza a másik kaczagó. A hivatalos mókázó, szabadalmazott enfant terrible. És mókázik szóban és rajzban egész sor ifjú. Pólya Tibor mélázva tréfálkozik s alattomosan mindenkit lerajzol. Letorzrajzol. Valamikor Márk Lajos volt a főkarikaturista. Most pénzt csinál kint Amerikában, még pedig sokat.


Rippl-Rónainak csak évadjai vannak. Magát az évet Kaposváron tölti. Sohasem tréfál, mindig komoly és mindig udvarias. Mindenkinek igazat ad, de mindig a maga igazát érzi. És eljön a Japánba Páris és Szeged, München és Nagybánya, Kecskemét és a Stefánia-út. Eljönnek a „palermóiak” is. Csak „Tintorettóék” nem jönnek: - a legnagyobb képűeket nevezték el Tintorettónak.

 

A nagyképűek, a hivatalosok soha sem tévednek el Japánba, pedig még őket is szívesen látnák ott a nagy asztalnál és a kis asztaloknál. Még az építészek asztalánál is, a mely mellett mindig ütközetre készen ül a csapat. A modernek hadakozó népe. Ők sem sajnálnának néhány jó tréfát a látogatóktól. Pedig ha másért nem, a Lechner mestert ért bántalmakért, egy-egy rosz tréfába belefojtanák a nagyfejűeket.


Viharos.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Japán - asztal művészei A Japán-asztal művészei
Cikk-ajánló
Képes oldal a háborúból Képes oldal a háborúból
Rendkivül érdekel az mindnyájunkat, hogy milyen lehet most az élet az...
A Magyar Függetlenségi Front kiáltványa a magyar néphez A Magyar Függetlenségi Front kiáltványa a magyar néphez
Hazánk helyzete rendkívül súlyos. A gyalázatban összeomlott reakciós...
Napfény-jegyző készülék Napfény-jegyző készülék
A meteorologiai intézetek tudvalevőleg fel vannak szerelve...
Belpolitikai helyzetkép Belpolitikai helyzetkép
Ez a hét, melyen a kereszténység a feltámadás ünnepének megüléséhez...
Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként évente előfordul, több kiütéses tifuszmegbetegedés történt. Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként...
Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként...
A párizsi rokkant. A párizsi rokkant.
A párizsi rokkant újdonatúj géplábával vígan kopog a nagy körúton,...
Végső összecsapásra készül a haldokló bérkocsi s az ifjú autótaxi Végső összecsapásra készül a haldokló bérkocsi s az ifjú...
A közlekedésügyi bizottság összehívását hetek óta sürgetik már a...
Nemzetközi győzelemmel kezdte Újpest az őszi szezónt Nemzetközi győzelemmel kezdte Újpest az őszi szezónt
Újpest - Wiener AC 2:1 (1:0) A bécsiek vezetik az első támadást....
Tizperces telefonbeszélgetés az elparentált Bajor Gizivel Tizperces telefonbeszélgetés az elparentált Bajor Gizivel
Vasárnap este egy fiatalember keresett föl a szerkesztőségben,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98