Dtum
Login with Facebookk
1912 | Január

A Gerhardt-féle gyüjtemény

Szépet és jót, hasznosat és czélszerü vásárolni nyilvános gyüjtemény számára, nem könnyü dolog. Ehhez is mindenekelőtt anyagi eszközzel kell rendelkezni, fel kell használni a sokszor váratlanul kinálkozó alkalmakat és főleg meg kell érezni, mire lesz szüksége azoknak, a kik az ilyen intézetektől irányitást várnak.

 

A vásárlás igen érdekes, felelőséggel teljes és rendszerint háládatlan feladat, mert a mint azt a meséknek nagy mestere, a jó öreg La Fontaine réges-régen találóan kifejezte: „Est fou de raison qui eroit pouvoir contenter tont le monde et son pere.” A viszonyok alaposan mérlegeléséből fakadó meggyözödés, mely nem ismer megalkuvást, melléktekintetet és egyéni kedvtelést tehát a vásárlások legbiztosabb vezére és ellenőre. Elöbb-utóbb mindig kiderül, hogy annak volt igaza, a ki meggyözöőését követte. Van erre vonatkozólag nem egy tapasztalatom.

 


Három kivételes körülménynek köszönhetö, hogy az Iparmüvészeti múzeum gyüjteménye az elmult esztendöben, egy csapásra nem annyira mennyiségét, mint értéket illetőleg nem remélt módon gyarapodott.


Az első Gerhardt Gusztáv váratlan halála volt, melynek következtében hazánk e kiváló gyüjtőjének évtizedes fáradság és nagy áldozatok árán szerzett gyüjteménye aukczióra került. A második a kormány fejedelmi bökezüsége, a minőben magyar múzeumnak eddig még nem volt része, a mikhez kiegészitéskép két európai gondolkozású amateur hazánkfiának, nevezetesen báró Herczog Lipót Mórnak és Nemes Marcellnek ajándékai járultak. Ilyeket nem sokat jegyeztek fel a magyar múzeumok krónikái.

A Gerhardt-féle gyüjteményből negyvenkilencz darab porczellánt, edényt, szobrocskát és szoborcsoportozatot és három ötvösmunkát szereztünk. A ki alaposan ismerte e gyüjteményt, bizonyára egyetért vele, hogy három darabot kivéve, a mely anyagi viszonyainkat messze meghaladó árt ért el az aukczión, és kivéve a zománczos, drágakövekkel kirakott tubák-szelenczéket, melyeket elérhetlen áruk miatt nem gyüjtünk, a mi anyagunk az említett gyüjtemény legjava és abszolute elsörendü.

 

E mellett összefüggö sorozatot alkot, feltüntetvén a porczellángyártást a kezdetleges kisérletektől fogva annak teljes virágzásáig. A mi mind a porczellán történetét illetőleg, mind pedig általános kulturszempontból és a tanitás czéljából egyaránt fontos. A szobrocskák ép úgy, mint az edények éles példányok; kidolgozásuk kifogástalan, színes diszitésük egykorú. A meisseni gyár világszerte ismeretes alakitásai, úgyszintén legnevesebb müvészei, immár jellegzetes példákkal vannak képviselve a Múzeumban.

 

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Gerhardt -féle aukcziókon vett meisseni porczellán Berakott commode franczia munka a XVIII. század végéről Chippendale stilű kanapé és két XVIII. századi angol szék
Cikk-ajánló
Furcsa háboruság a Béke –utcában Furcsa háboruság a Béke –utcában
Vasárnap délután különös események játszódtak le a Béke- utcai...
Grafikusok,vízfestők és pastellfestők kiállítása a Nemzeti Szalonban Grafikusok,vízfestők és pastellfestők kiállítása a Nemzeti...
A vízfestés nem valami nagyon kedvelt módja nálunk a festői...
Lakatos László színműve a Vígszínházban Lakatos László színműve a Vígszínházban
E színdarab második felvonásának végső jelenetéért odaadnám igen...
Kavarodás a tisztek fizetésemelése miatt Kavarodás a tisztek fizetésemelése miatt
A magyar politikusokat nem nagyon izgatta a Bécsből kiröpített válság...
Virágok óriása Virágok óriása
Valamennyi eddig ismert növény között a legnagyobb virágja,...
A magyar honfoglalás mondái A magyar honfoglalás mondái
A nagyszabású tanulmánynak, - mely a Kisfaludy-társaság milleniumi...
Hol tartózkodik a miniszterelnök? Hol tartózkodik a miniszterelnök?
Bethlen István gróf miniszterelnök a mult vasárnap este 11 óra 5...
Ellopták a máriaremetei kegykép százezer pengőt érő keretét Ellopták a máriaremetei kegykép százezer pengőt érő keretét
A Máriaremetére sűrűn zarándokló fővárosi katolikus hívőket és a...
Apróságok Apróságok
A budapesti nagybank ügyvezető igazgatója meglátogatta intézete...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98