Dtum
Login with Facebookk
1912 | Június

A miniszterelnök nyilatkozata

 Egyik franczia ujság Lukács miniszterelnök nyilatkozatát közli, melyből idézzük a következőket:
- A mikor, ugymond, Lukács, a jelenlegi kormány az ügyek intézését átvette, a miniszterelnök nyomban tárgyalást inditott az ellenzékkel a normális parlamenti tanácskozások helyreállítására.

 

A Justh-csoport az általános szavazati jog megvalósítását követelte még a katonai javaslatok elintézése előtt, a Kossuth-párt pedig tövises közjogi természetü kérdések föltevésével felelt. A választói jogra nézve a miniszterelnök igéretet is tett, hogy elmegy a legszélső határig, a melyet az ország sajátos viszonyai megengednek. Justhék azonban a mindent vagy semmit álláspontjára helyeztek. A tárgyalások megszakadván, a cselekvés órája ütött.

 

- Sajnálom, ugymond a miniszterelnök, hogy az ellenzék a botrányokat állandósította a naponként kivezetéseket provokált. De a közvélemény rájuk nézve szigoruan formálta meg itéletét és szkeptikusan szemléli azokat a túlzott és mesterkélt jeleneteket, melyeket az ellenzék a parlamentben és az utczán felidéz. Mi nem tagadtuk és nem tagadjuk ma sem az ellenzéknek azt a jogát, hogy birálja és ellenőrizze a kormány ténykedését. Másrészt azonban nem fogjuk eltűrni, hogy ráerőszakolják a többségre, a kormányra és a koronára az ő követeléseinek és az ő akaratukat. A magyar ellenzéknek be kell érnie azzal a szereppel, a mely a kisebbségeket a világ összes parlamentjeiben megilleti. Ezt követeli nemcsak a politikai béke helyreállításának lehetősége, de a magyar parlamentnek és magának az országnak életérdeke is.
Végezetül kijelentette a kormányelnök, hogy a kormány rövid időn belül egy igen szabadelvü és igen demokratikus szellemű választójogi javaslattal lép a képviselőház elé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98