Dtum
Login with Facebookk
1913 | Augusztus

A bukaresti béke


Bulgária, Románia, Szerbia és Görögország julius hatodikán Bukarestben a békét egymással megkötötték és pedig úgy, hogy a béke árát egyedül és kizárólag a szerencsétlen Bulgáriának kellett megfizetnie. Régi felületéből egy szép és értékes darabot leszelt a maga számára Románia, azt pedig, a mit a töröktől hódított, majdnem egész területében elszedték tőle egykori szövetségesei: Szerbia és Görögország.

 

A zsákmányból jóformán csak azt hagyták meg neki, a mi – nincs is a birtokában, mert, a kitől elvette: a török élvezi, a jó alkalommal megint rátette a kezét. Hiszen Drinápolyban ma ismét a török ez úr: ha nem így lenne, a mohó szövetségesek valószinüleg ezt is maguknak követelték volna.


Bulgáriát még egy keserves csalódás érte és az a keserves csalódás birta rá, hogy ezt a megalázó békét Bukarestben elfogadja. Bulgária ugyanis arra számított, hogy Románia, miután minden követelését engedelmesen teljesítette, most már az ő párjára áll és esetleg fegyveres fenyegetéssel is mérsékletre fogja kényszeríteni a szerbeket és a görögöket. Itt érte az utolsó csalódás. Románia, a mint megkapta a maga követelését, az egész dolgot a maga részéről befejezettnek tekintette.


Ez volt utolsó gyümölcse annak a politikának, a melyet Oroszország vak eszköze,a szerencsétlen Danev, mint bolgár miniszterelnök folytatott. Ez a Danev kergette belé, orosz uszitásra, hazáját ebbe a háborúba. A mostani bolgár kormányférfiak másként beszélnek, de Románia a Danev úr szavait és viselkedését még el is felejtette.


A bukaresti békekötésnek van egy föltétele, hogy a hatalmak mg fölül fogják birálni és esetleg változásokat is tehetnek a föltételeken. A mi meggyőződésünk az, hogy ennek a föltételnek a hangoztatása csak villámhárító a bolgár kormány és Ferdinánd király védelmére – saját népük keserüségének vihara ellen.
Ez a reménység azonban értéktelen. A hatalmak jóindulatától semmiféle legyőzött nemzet nem várhat semmit.


A bukaresti békekötés töltéseinek fölülbirálása pedig még elvben nincs meg az egyetértés. Francziaország már siet kijelenteni, hogy fölöslegesnek tart minden reviziót és a mit a hatalmak meg nem tettek Bulgária érdekébe Drinápolyért, még kevésbbé fogják megcselekedni – Kavalláért. A nyerteseknek megmarad a zsákmány, Bulgáriának pedig megmarad – a tanulság a szláv eszme értékéről. – Mert őtet ennek az eszmének a dicsőségeért küldötte verekedni az atyuska: a muszka czár. Követte a parancsot. Ment és verekedett, hősiesen és dicsőséggel. Legyűrte a törököt. Most aztán – megkapja érte a jutalmat. A többi testvér elszedi tőle, a mit kiomlott vére árán ő szerzett, az atyuska pedig áldását küldi azoknak, a kik – jól jártak. Vajjon a derék bolgárok hajlandók lesznek-e még egyszer lóra kapni, ha Szentpétervárott újra megfújják a trombitát?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az antant elismeri a Huszár-kormányt Az antant elismeri a Huszár-kormányt
Hosszu és fáradságos munka után a magyar politikai pártok...
Kelengyeládában kölcsön-hozományt ad a főváros Kelengyeládában kölcsön-hozományt ad a főváros
A főváros vezetősége mindent elkövet, hogy szociális téren is...
Az átmenetgazdasági tanács Az átmenetgazdasági tanács
Földes Béla miniszter hamar beváltotta programmjának egyik kitüzött...
Dr. Kont Ignác, a párisi Sorbonne egyetem tragikus körülmények között elhunyt magyar tudósának két 80 éves nővére hónapok óta kecskeólban lakik Győrött Dr. Kont Ignác, a párisi Sorbonne egyetem tragikus körülmények között...
Dr. Kont Ignác magyar tudós, még a világháboru kitörése előtt a...
Fiaink hazajönnek Fiaink hazajönnek
Végre az első pozitivum, hogy sokat szenvedett fiaink, testvéreink,...
Szótár és trágárság Szótár és trágárság
Most jelent meg Kelemen Béla német-magyar és magyar-német nagy...
Mennyi hasznot hozhat a paprikatermelés? Mennyi hasznot hozhat a paprikatermelés?
Az Országos Gazdasági Egyesület növénytermelési szakosztályában...
Hivatalba lépett a Tildy-kormány Hivatalba lépett a Tildy-kormány
Az új kormány megalakult. A megalakulás azoknak az elvi szempontoknak...
Az FTC szenior versenye Az FTC szenior versenye
Az FTC slágernek ígérkező szenior birkózó versenyének nívóját...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98