Dtum
Login with Facebookk
1913 | Február

A BTC reformjavaslata

Tornász körökben most élénk vita tárgyát képezi a „Budapesti Torna Club” könyvalakban is kiadott reformjavaslata, mely a magyar tornászat alapos átalakítását, a jelen tornarendszer teljes reformálását célozza. E vitából egy – a magyar viszonyokat jellemző – igen sajnálatos körülményt szögezünk le. Ismeretes, hogy hazánkban, a középiskolákban a tornát nagyobbrészt okleveles tornatanítók tehát hivatalos egyének tanítják.

 

Egyesületekben is a művezetői szerepet tulnyomóan tornatanítók töltik be. A tornatanítók kezébe van tehát letéve Magyarország tornatanítása, sőt az ő kezükben van a tornatanítóképzés is. Hogy a rájuk bizott fontos feladatot miképp végzik, hogy a tornatanár és tornatanító urak, kevés kivétellel, ugyszólván semmit sem tettek, hogy hazánk testnevelése fejlődjék. Van tornatanítói egyesületük is, van folyóiratuk – mégis tétlenül nézték, hogy a magyar testedzés, a magyar testedző sport irányítása és vezetése mindinkább és inkább amatőr kezekbe került.

 

A világhódító utra indult labdarugó játékkal még most is hadilábon állnak. Az atletikához tulnyomórészt csak annyit értenek, mint ama bizonyos tyuk az abc-hez. Tisztelet a kevés kivételnek. A „MOTESz”-ben, „MASz”-ban, „MLSz”-ben és a többi sportszövetségben a tornatanítók majdnem semmi szerepet sem játszanak. Tornaegyesületekben csak az a tornatanító tag, aki ott fizetéssel járó foglalkozáshoz jutott – s mialatt különösen vidéken s még néhány évvel ezelőtt Budapesten is, - nem hivatásos emberek teljesen díjtalanul végezték és végzik az egyesület szakvezetését, olyan tornatanító még alig akadt, ki ily munkára ügyszeretetből ingyen vállalkozott volna.

 

Tornaegyesületek választmányában tornatanító alig ül, mivel a tornatanító urak ezen egyesületekben munkát végezni nem akarnak. Pedig milyen célszerű volna, ha nagyobb részt tornatanítók volnának a footballbírók, atletikai trainerek, tornaegyesületi tisztviselők stb. Nem így van. Igy állott be azon helyzet, hogy a társadalom testedző sportjában épen azok, akiknek legelöl kellene menniök, sehol sincsenek.

 

A testedző sportról felolvasásokat, ujság és egyéb cikkeket nem a tornatanítók írnak és tartanak, hanem ezt is amatőrök, más hivatásnak élő emberek írják. A tornatanítók már több ízben állam és város költségen, künn jártak külföldön tanulmányuton – hol láthatták, mily lázasan fáradoznak éppen a hivatásos szakemberek is mindenhol azon, hogy a testnevelést javítsák, általánosítsák. Ők ezt mind tudomásul vették s itthon továbbra hagyták a dolgokat lenni, amint vannak.


Nem vonatkozik ez az összes tornatanítókra, de a tulnyomó többségre.
A Budapesti Torna Club amatőr vezetőinek buzdítására, és saját, a szó szoros értelmében véve párját ritkító elhatározásából is, a BTC kitünő tornamestere 2-3 éven át több hónapig künn maradt Dán- és Svédországban, megtanulta az északi népek nyelvét, alaposan áttanulmányozta szakmunkáikat – s a BTC amatőr szakemberei által támogatva lefordított, kidolgozott és összeállított egy teljes egészet képező szakmunkát, melyet a BTC kiegészítve javaslat alakjában az illetékes körök elé terjesztett. S most jön az amit leszögezni kivánunk.


A tornatanítók nem jöttek el testületileg a BTC-hez, nem mondtak köszönetet azért, hogy nekik a továbbműködéshez kitünő vezérfonalat adott – nem örültek annak, hogy egy nagy gondtól, egy nagy munkától kiméltettek meg, nem hálálták meg azt a nagy munkát, amit nekik már régen kellett volna végezniök, hanem összeálltak és azt kérdezik, mi jogon mert a BTC az ő kötelességüket végezni, mi köze a BTC-nek az ifjuság testi neveléséhez, miből meríti az ehhez való hivatást?

 

Nem a szakmunkát tanulmányozzák, nem ahhoz szólnak, hanem megírtóznak azon, hogy a BTC rá mert mutatni arra, hogy mily mostoha helyzetben van nálunk a testnevelés. Nem örülnek annak, hogy a BTC a testnevelés javítását célozva az ő viszonyuk, az ő állapotuk javítását is célozza, hanem szörnyülködnek azon, hogy a BTC lefényképezte a jelen tarthatatlan tornatanári és tornatanítói képzési rendszert. Szóljunk ehhez még valamit?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
BTC ló és korlát csapata A BTC csapata BTC csapata A BTC 15x400 méteres győztes váltója Manno Miltiadesz (BTC) az első bajnokság gólkirálya gólt lő a háló nélküli kapuba A BTC (Budapesti Torna Club)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kenessey Pongrác ny. főispán mentette meg az országszerte hajszolt Szakasits Árpád főszerkesztőt Kenessey Pongrác ny. főispán mentette meg az országszerte hajszolt...
Szálasi már a bevonulásának első percében kiadta a parancsot, hogy a...
Népszámláló gépezet Népszámláló gépezet
Az utóbbi évtizedek óta, mint ismeretes, az államok igen nagy sulyt...
A A "Csodálatos Mandarin" csodálatos influenzája
Szomorú meglepetéssel vettük tudomásul, hogy az Operaház Bartók Béla...
A magyar uszósport diadala A magyar uszósport diadala
Az 1905. szeptember 9-iki nap páratlanul áll úszósportunk...
Aki kétszer adta el a más házát Aki kétszer adta el a más házát
Érdekes feljelentés érkezett a hét vénéga főkapitányságra, Dr. halász...
A vasúti pályaőrök segítése
A magyar királyi államvasutak pályaőreinek anyagi helyzetét Kossuth...
Hármas holtverseny után Kovács Pál az idei kardvívóbajnok Hármas holtverseny után Kovács Pál az idei kardvívóbajnok
...Rajcsányi László és Gerevich Aladár előtt. Vasárnap kora reggeltől...
Koronázás után Koronázás után
A nemzet és az uralkodópár nagy ünnepsége lezajlott, a szent korona,...
Az angol király fazekasa Az angol király fazekasa
Anglia nagy jubiláris ünnepségre készül. A szigetvilág lakósai és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98