Dtum
Login with Facebookk
1913 | Július

A földmives ember iskolái

Nemcsak a gazdasági ujságok irják már, de egy ember se rázza hihetetlenül a fejét, mikor ezt mondják előtte: mennyire többet érő ember az a gazdálkodásban, a ki azt valamely szakiskolában tanulta. 

Hogy a földmivelés is tudomány, ma már minden ember belátja.
Hogy nem elég az apáinktól ellesett gazdasági fogások ismerete, mindenki tudja. Az érdeklődés fel van költve a földmivelési szakiskolák iránt. Itt azokról az iskolákról beszélünk, melyeket kisgazda, munkásember gyermeke is elvégezhet, a melyhez nagyobb előképzettség, középiskolai tanulás nem kell.

Földmives iskolák vannak: Adán, Algyógyon, Breznóbányán, Csabán, Csákovárott, Jászberényben, Hódmezővásárhelyen, Karczagon, Kecskeméten, Kisszebenben, Komáromban, Lugoson, Nagyszentmiklóson, Pápán, Rimaszombaton, Szentimrén, Szilágysomlyón, Csikszeredán, Nagykállón és Szabadkán.

Újabb rendelkezés szerint a tanítás félévig tart a földmives iskolák egy részénél, hogy a földmivelő a fiát odahaza nélkülözni a maga gazdasági munkájánál ne legyen kénytelen.

Az állami vinczellériskolák kétfélék, aszerint, a mint a benne tanulókat két vagy egy esztendeig tartják s mig a kétéveseket elméletileg is tanítják, az egyéves tanítás tisztán csak gyakorlati, vagyis a tanulók a szőlőben dolog között tanulják meg a mire egy képzett, tanult vinczellérnek szüksége van. 

Két évig tanítanak: Bihardiószegen, Egerben, Nagyenyeden, Pozsonyban. Alsófokú, azaz egyéves tanításu vinczellériskolák vannak: Kecskeméten, Ménesen, Tapolczán, Tarczalon.

Kertmunkás iskolák vannak: Baján, Lőcsén, Nagybocskón és Tordán. De ezeket az iskolákat beszüntetik, mert a kertmunkásokat jövőben nem külön iskolákban, hanem az állami kertészetekben munkaközben fogják képeztetni.

Méhészeti szakiskola Gödöllőn van. Ennek az iskolának az a czélja, hogy nagyobb méhesek kezelésére ügyes méhészmunkásokat képezzen.

Erdőőri szakiskolák vannak Királyhalmán (Szeged határában), Liptóújváron, Vadászerdőn (Temesvár mellett) és Görgényszentimrén. A tanítás két évig tart, mely alatt a növendékek úgy az erdőgazdaság terén, valamint a vadtenyésztés, a vadászat gyakorlása terén is megfelelő elméleti és gyakorlati tanításban részesülnek.

A pályázati kérvényeket mindig az év julius havának 15-éig kell benyújtani. A növendékek ellátása részben állami, részben saját költségen történik. Az évi ellátási költség 330 korona.

Baromfitenyésztő munkásnőket tanító iskola Gödöllőn van. Asszonyoknak, leányoknak ezt az iskolát különös figyelmébe ajánljuk.

Tejgazdasági szakiskola Sárváron van, a Nagyláncz nevű pusztán. Ennek az iskolának az a hivatása, hogy tejgazdaságok részére üzletvezetőket, sajt- és vajmestereket képezzen ki. A tanítás egy évig tart.

Csákovárt férfimunkások, Kisbéren nők számára van tejgazdasági iskola.

Vízmesteri iskola Kassán van.
Ennek az iskolának czélja a folyammérnöki és kulturmérnöki hivatalok, a vizi társulatok, épen úgy a magánosok részére talajjavítás, vizépítési, árvédekezési és folyamrendőri czélokra alkalmas munkavezetőket nevelni.

Ujabban egyre népszerűbb a nő háztartási vándoriskola.
Ez nincs helyhez kötve. A földmivelésügyi miniszter által kinevezett tanitónők és tanárnők egyes községekben és városokban 6-12-18 hétre megnyitják a tanítást, melyen eladó leányokat és menyecskéket a háztartás gyakorlati ismeretében oktatják.

Nem tudjuk eléggé ajánlani ezen ingyenes iskola látogatását.
A mire a földmivelőnek (kisgazda és munkásnőnek) szüksége van, azt ebben az iskolában megtanulja. A vándoriskolát Stegmüller Mária, a női gazdasági tanitónőképezde igazgatónője Kecskeméten szervezi, neki kell irni, ha ilyeneket a magunk községében szeretnénk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tanulók lakása a tordai gazdasági iskolában Legelő magyar fajbikák a tordai bikatelepről. Honvédkatonák gazdasági tanfolyama a csíkszeredai földműves-iskolában
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98