Dtum
Login with Facebookk
1913 | Május

Az autogén hegesztés

Fémeknek, fémből való alkotórészeknek egymáshoz való hegesztése olyan fontos kelléke száz és száz iparágnak, hogy enélkül maga a fémipar ugyszólván el sem képzelhető. A hegesztés legrégibb módja a kovácsolással való egyesitése a fémeknek, nem sokkal ujabb a forrasztás, az idegen fém segélyével való összeillesztés, a legujabb formái a hegesztésnek az autogén és az elektromos ellentállás hegesztés. E két utóbbi közül bennünket ez idő szerint az autogén hegesztés érdekel.

Maga a hegesztés művelete abban áll, hogy két fémdarabot minden segédeszköz nélkül (csavar, ék, összehajlitás, szögecs stb. mellőzésével), minden kötőanyag nélkül (forrasztás, idegen fém segitsége) tökéletesen egyesitsünk, az egész fémtesttel azonos erejü, huzó- és nyomószilárdságu fémrészt nyerjünk. Az egynemü fémek összehegesztése olyan kell, hogy legyen, hogy a hegesztés helye a régi törzshelytől semmiben se különbözzék. Ha különböző fémek összehegesztéséről van szó, a hegesztés helyén a különböző fémek szineiben lehet eltérés, de az anyagok láthatatlan különbséggel forrtak egybe. Ezt az eljárást érjük el az autogén hegesztési móddal.

Régebben ezt a módot nem ismerték. Nem pedig azért, mert az anyag, amelyet a hegesztés helyen meg kellett olvasztani, olyan nehezen olvadt, hogy a rendelkezésre álló hegesztőkészülékek nem voltak képesek az olvasztáshoz szükséges hőmennyiséget előállitani. Már pedig a hegesztésnél rendkivül fontos az a körülmény, hogy a fém csak azon a helyen olvadjon meg és gyorsan olvadjon meg, ahol hegeszteni akarjuk, mert ha esetleg az egész test áttüzesedik, izzóvá válik azáltal, hogy egy helyen az olvadási pontig hevitjük a fémet, a lehülés és összehuzódás esetleg később okoz beláthatatlan károkat.

Az autogén hegesztésnél ez nem történik meg. Az autogén hegesztőnél a fém olvadási pontjánál sokkal nagyobb hőfokot az okoz, hogy a gázégőbe oxigént vezetünk és ez keveredvén a gázzal, óriási meleg fejlődik, s ebben a fém oly hirtelen olvad meg az illesztés helyén, hogy tőle alig néhány centiméterre még csak át sem melegedik a fém többi része. Az autogén igazi elterjedése onnan számitódik, mikor Fouché francia mérnök megszerkesztette a kis nyomással dolgozó acetilénes égőt. Ennek alig 10-12 éve. A mellékelt két ábrán e Fouché-égő első és a legujabb formáját mutatjuk be.

Az eredeti francia hegesztőlámpa rajzán láthatjuk, hogy a 2. számmal jelölt csövön áramlik be az oxigén, az acetilén a 6. számu csapon hatol be, a 7. számu spirálisokon két részre oszolva jut az oxigént körülfogó üregbe. A 31. számnál keveredik a két gáz, átmegy az 5. számu térben és a 12. számmal jelölt nyilvánosan meggyujtható. Ez az égő a hegesztendő két fémre tartva a fémeket azonnal megolvasztja, s a két fém a kihülés után mint egynemü fém áll készen a további munkára. Az autogén hegesztés és vágás munkáit ma már az ilyen készülékek hordozhatóvá tételével a kisipar is igen könnyen alkalmazhatja. Épitkezéseknél a vasgerendákat ott a helyszinen vágják le a kellő nagyságura oly gyorsan, amilyhez foghatót a technika néhány év előtt el sem tudott képzelni.

A bünöző világ sem maradt el ezen a téren, mert a nagy betörések mesterei szintén felhasználják a hordozható autogén lángvágót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az eredeti Fouché-égő és a modern autogén-égő Tömegcikkek gyártása elektromos ellenállás hegesztő géppel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Csehov Ivanov-ja a Vígszínházban Csehov Ivanov-ja a Vígszínházban
Ivanov a koraérettség s a korai halál drámája. Kétféle halál van, ha...
Más a hirlapirás Bécsben és nálunk Más a hirlapirás Bécsben és nálunk
Más a hirlapirás Bécsben és nálunk. A tragikus alkalomból, hogy hét...
Új rendelet a hazaárulók vagyonáról Új rendelet a hazaárulók vagyonáról
A hivatalos lap vasárnapi száma érdekes igazságügyminiszteri...
Norvég gyorskorcsolyázó verseny Norvég gyorskorcsolyázó verseny
Norvég nemzeti gyorskorcsolyázó versenyt rendeztek a minap...
Új autóútcsoda Köln és Bonn között Új autóútcsoda Köln és Bonn között
Augusztusban adták át ünnepi keretek közt a forgalomnak a 20 km....
Néger-magyar házasság Budapesten Néger-magyar házasság Budapesten
Lovag Greiner Ede leánya: Edit vasárnap házasságot kötött Budapesten...
Keats - Az őszhöz
Halk párák s édes ízek évszaka Jössz s hű híved, a sárga nap örül ...
Munkások zavargása Békésmegyében Munkások zavargása Békésmegyében
Békésmegye több helyén a mult héten zavargások voltak. A megye...
Öngyilkos lett Landauer Oszkár, a legrégibb osztrák magánbankház főnöke, mert nem akarta tulélni bankháza összeomlását Öngyilkos lett Landauer Oszkár, a legrégibb osztrák magánbankház...
Bécs gazdasági köreit vasárnap ujabb bankösszeomlás döbbentette meg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98