Dtum
Login with Facebookk
1913 | Szeptember

Az országos alkotmánypárt alakuló gyűlése

Messze a Ferencvárosban, a Bakács-tér egyik szürke bérházában nevezetes politikai esemény játszódott le vasárnap délben. Hosszu szélcsönd után ez az első jelentős politikai esemény: Andrássy Gyula gróf pártjának, az Országos alkotmánypártnak megalakulása külsőségeiben is érdekes, jelentőségében messzeható volt ez az alakuló gyülés, mely alighanem fordulatot jelent a már-már eltespedt magyar politikában.

 

A nemzetiszinű draperiával diszített elnöki emelvényen Andrássy Gyula egész nyiltan, szinte frappirozó őszinteséggel jelentette ki, mikor az alkotmányos rend helyreállításának szükségét bizonyítgatta:
-- Mindezekből pedig az következik, hogy nekem a hatalomra kell törekednem... Csak sajnálhatom azokat, akik azt hiszik, hogy ezt kicsinyes érdekekből teszem.


A programm.
Ifj. Urgon Gábor olvasta fel ezután az uj párt programmját. A gazdag programmból kiemeljük a következőket:
Követeli a párt, hogy az elkövetett jogsérelmeket kétségtelen hatályu jogszabály reparálja: uj házszabályokat, melyek mindenkit köteleznek, az elnök pártokon felül álljon és a parlamenti őrség eltöröltessék. Junius 4-ét nem említi a programmban, ugy látszik azért, hogy a munkapárti disszidensek csatlakozását lehetővé tegye.


A választók számát 2.400.000-re kell emelni. (24 éves életkor, pluralitás kizárva.) Választó minden ipari munkás, aki ir-olvas, egy kerületben lakik egy év óta, a munkáspénztár tagja. A választás a törvényhatósági jogu és rendezett tanácsu városokban és a nagyobb községekben titkos legyen.
Érdekes pont a főrendház reformjának követelése ugy, hogy a főrendházat a történelmi jogcimű tagokon kivül a társadalomnak legfüggetleneb elemeivel és legalább részben választás utján egészitsék ki.


A közigazgatás reformját a munkapárttal ellentétben az összkormányzat kiszélesítésével követeli, különösen Budapestre nézve.


Az egyesülési, gyülekezési jog és a sajtószabadság törvényes biztosítása.


Következik ezután egy gazdag közgazdasági programm a 67-es elvek alapján, de liberális és szociális szellemben.


Követeli Horvátországban és Fiuméban az alkotmány helyreállítását, a balkáni államokkal való barátság ápolását. Végül kijelenti, hogy a párt kötelezve érzi magát, hogy a mai világhelyzetben a hadkészültség biztosításáról kellően gondoskodjék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98